"Напад РФ на судна з українським зерном, під іноземним прапором, вважатиметься нападом на країну перевізника" — Данілов

"Напад РФ на судна з українським зерном, під іноземним прапором, вважатиметься нападом на країну перевізника" — Данілов

Два дні тому з порту Одеси вперше з 16 липня вийшло цивільне судно, яке скористалося тимчасовим коридором. Контейнеровоз Joseph Schulte попрямував на Босфор під прапором Гонконгу встановленим для цивільних суден коридором. Коментуючи цю ситуацію, секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі Українського Радіо розповів, що це не останнє судно під прапором іншої країни, яке виходитиме з українських портів, і якщо Росія вирішить їх атакувати, це прирівнюватиметься до атаки на ці країни.

0:00 0:00
10
1x

Із порту Одеси вийшло перше судно з 16 липня — контейнеровоз JOSEPH SCHULTE під прапором Гонконгу. Фото: Олександр Кубраков

 

"Наша країна дотримується всіх морських правил, які діють у світі. З РФ ми це питання узгоджувати не збираємося, бо робимо все необхідне. Зокрема, перше судно вже пройшло і найближчим часом будуть наступні судна. Ми будемо це робити абсолютно публічно, щоб весь світ знав, що йдуть саме цивільні судна з їжею та іншими речами, які до військових справ не мають жодного стосунку", — розповів Олексій Данілов.

Поведінку РФ, як додав секретар РНБО, буде складно спрогнозувати, проте якщо вони будуть атакувати судна, які йдуть під прапором інших країн, то це розглядатиметься як безпосередня атака на ці країни, а не на Україну.