Треба чітко усвідомити: у панельних будинках укриттів немає — Жидкова

Треба чітко усвідомити: у панельних будинках укриттів немає —  Жидкова

Міністерство інфраструктури затвердило нові норми до будівництва споруд цивільного захисту. Нові державні будівельні норми набирають чинності з 1 листопада 2023 року. До цього часу міністерство надаватиме експертні консультації представникам будівельного ринку щодо особливостей нових будівельних норм та їх впровадження на практиці. Які зміни запроваджують та на які укриття реально вплинуть нові норми? Про це Українському Радіо розповіла Тетяна Жидкова, кандидатка технічних наук, викладачка Національного авіаційного університету, радниця з доступності всеукраїнського громадського об'єднання Асамблеї людей з інвалідністю України.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: ns-plus.com.ua

 

Якими мають бути нові сучасні укриття в Україні?

Тетяна Жидкова наголосила, що треба чітко усвідомити: в панельних будинках укриттів немає. Війна вже це довела – підвали стали могилами для багатьох людей. "Є сховища і є протирадіаційні укриття. Різниця між ними — у захисних властивостях. Сховища більш захищені, а протирадіаційні укриття менш захищені, вони захищають від повітряної хвилі, уламків та певної побічної дії, але чітко написано, що укриття не розраховані на захист від прямого ракетного удару. Потужність сьогоднішньої зброї набагато сильніша, ніж була в минулому столітті, коли розроблялись попередні укриття. До того ж ця зброя набагато потужніша за ту, якою обстрілюють Ізраїль. Буде збудовано нові укриття і проведено реконструкцію існуючих, але це не стосується підвалів панельних будинків. У деяких будинках є досить міцні укриття, споруджені після Другої світової війни та під час загрози ядерної війни. З цими укриттями буде проведена певна реконструкція".

Про які конкретні параметри та вимоги до сховищ ідеться?

"Враховано розміщення, але не безпосередньо на поверхах будинків, як хотілося б, проте з певним радіусом — від 300 метрів. У панельних будинках довжина однієї секції 21 метр, тобто виходить треба пробігти 12 секцій до укриття. Розраховано, що ці укриття повинні бути розміщені за межами завалів, якщо поряд зруйнувався будинок, вони матимуть аварійні виходи за межами завалів, навіть якщо саме укриття прибудоване до будинку. Скоригована також місткість, враховано, що в укритті мають бути туалети, також врахована доступність для маломобільних груп населення та визначено окремі приміщення для батьків із дітьми і для тих, хто перебуває в укритті з домашньою тваринкою".

Як саме передбачена у нових нормах інклюзивна складова?

"Щодо нових укриттів, передбачено всі вимоги до інклюзивності повною мірою. До розробки залучали представників громадських організацій, різних людей з інвалідністю, проводилися фахові наради. Розроблено розширені проходи, влаштовано шляхи евакуації. В укриттях, споруджених раніше, не завжди можна повною мірою врахувати інклюзивність. Якщо там не можна розширити входи, то передбачено пристосування у вигляді підйомників. Тобто людина з інвалідністю точно зможе потрапити в укриття".

Чи орієнтуємось ми на міжнародний досвід, зокрема ізраїльський?

"На сьогодні немає такого світового досвіду, коли відбувається знищення цивільного населення. Ракети, які летять на Ізраїль, це ніщо порівняно з ракетами, якими обстрілюють Україну. До того ж в Ізраїлі є так звана "роза вибухів", тобто орієнтація будинків відповідно до Сектора Гази. А у нас ракети літають, кружляють і можуть влучити з будь-якого напряму. Тому досвід Ізраїлю, що в кожному будинку мають бути приватні укриття на поверхах і в квартирах, ми поки не застосовуємо. Наші найфаховіші спеціалісти, що були залучені до розробки нових норм, не можуть гарантувати захист безпосередньо в будинку. Тому говоримо про укриття-сховище і споруди подвійного призначення, до яких такі ж вимоги, як і до сховищ — це тунелі, підземні переходи, паркінги".

Фото: korosten-rada.gov.ua

Хто фінансуватиме будівництво нових сховищ?

"У нових нормах фінансування не обговорюється. Це інша вимога, що не стосується будівельних норм. Проєктувальники зараз мають сертифікати, і якщо якась споруда не відповідає нормам, то сертифікат може буде скасовано. Ясна річ, від виходу нормативної документації до створення укриття пройде певний час. Але якщо люди хочуть переобладнати свій підвал чи цокольний поверх під укриття, це не забороняється. На сьогодні різними проєктними організаціями розроблено відповідні проєкти. Спорудження й переобладнання відбуватиметься за рахунок того, хто буде будувати і продавати будинки. Кожен покупець квартири зможе сам вирішувати, чи потрібна йому захищена кімната або комора у приміщенні".

Що таке захищені приміщення?

"Захищених приміщень зараз у нормах не передбачено. Зазначено, що пізніше будуть вноситися корективи у профільні норми. Станом на сьогодні наші фахівці ще не можуть розраховувати міцність таких приміщень безпосередньо на поверхах. Зараз у нових монолітних будинках біля ліфту та внутрішніх сходів можна застосувати правило двох стін. Але у більшості будинків у спальних районах таких двох стін немає, є тільки зовнішні стіни та одна всередині, а все решта — це перегородки. Тому ховатися за перегородками — це самообман".

Насамкінець Тетяна Жидкова зазначила, що станом на сьогодні чітко визначено норми щодо дитячих садочків та шкіл: "У дитячому садочку може бути повноцінне укриття, наприклад, спальня у захищеному просторі, під землею або в середніх прогонах. Важливий момент — з нашою війною нам треба не ховатися у цих захищених просторах, а в них жити, працювати і навчатися", — підсумувала експертка.