Від початку цього року в Україні сталося понад 10 тисяч пожеж —ДСНС

Від початку цього року в Україні сталося понад 10 тисяч пожеж —ДСНС

Від початку нинішнього року в Україні виникло 10292 пожежі, які охопили територію 9 гектарів, повідомив Українському Радіо заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Роман Рудак. Під час цих пожеж в Україні загинуло 7 осіб, а 18 – зазнали травм. Йдеться про пожежі, не спричинені напряму розв'язаною Росією війною. А вона, зазначив Роман Рудак, є додатковим навантаженням для вогнеборців. Він нагадав, що тим, хто нехтує протипожежними нормами, загрожує не лише штраф, а й ув'язнення від 2 до 5 років.

 

0:00 0:00
10
1x

Рятувальники ліквідовують загоряння. Ілюстративне фото тг-каналу КМДА

Понад 10 тисяч пожеж від початку року

"Пожежі можуть виникнути як від необережного поводження з вогнем, так і під час сільськогосподарських спалень, відвідування нашими громадянами лісових масивів, де після себе залишають вогнища. Тому зараз профілактичні заходи ДСНС здійснює комплексно", – запевнив посадовець.

"На сьогодні в нас дійсно спостерігається підвищений температурний режим, в деяких областях це засуха, яка супроводжується легкозаймистими процесами. І ДСНС спільно з військовими державними адміністраціями, з поліцією здійснює відповідні рейди для запобігання надзвичайних подій. На сьогодні в нас зафіксовано 9830 спільних рейдів по всій території України", – розповів Роман Рудак. За його даними, від початку року в екосистемах України виникло 10292 пожежі, якими було охоплено територію 9 гектарів: "Під час цих пожеж в Україні загинуло 7 осіб, а 18 – зазнали травм. Також, враховуючи, що в країні триває розв'язана Росією війна, це додаткове навантаження на пожежників. У нас зараз пожежні підрозділи задіяні й під час ліквідації обстрілів, й у звичайній роботі з гасіння. Адже пожежі виникали і до, і під час війни, і будуть після". 

Ні автівкам, багаттю та сміттю в лісах! 

Особливу увагу Роман Рудак звернув на лісові масиви, частина з яких є легкозаймистими. Необережне поводження в них тягне за собою серйозну відповідальність: "Найбільша кількість лісових пожеж в нас виникала в Київській, Чернігівській, Рівненській, Харківській та Житомирській областях. Тому Державна служба з надзвичайних ситуацій рекомендує утриматися від відвідування лісів. Особливу увагу варто приділяти хвойним лісам, бо вони легкозаймисті. Забороняється заїзд на територію лісів автотранспортом, тим паче, якщо вони мають несправності з паливною системою абощо. Також на даний період заборонено розводити в лісах багаття, залишати там або вивозити туди сміття. Дуже часто населення вивозить у лісові масиви сміття і не звертає увагу, що сміття може бути просочене пально-мастильними матеріалами, й іншими легкозаймистими рідинами. Такі небезпечні речі забороняються".

До 5 років тюрми

За порушення правил пожежної безпеки в Україні передбачена відповідальність, нагадує Роман Рудак. За статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Порушення вимог пожежної безпеки в лісах" передбачений штраф від 90 по 270 неоподаткованих мінімумів, що складає від 1500 до 4500 гривень. А за статтею 77-1 "За самовільне випалювання рослинності або знищення залишків" штраф від 180 до 360 неоподаткованих мінімумів, тобто від 3000 до 6000 гривень. Також в Україні діє стаття 245 Кримінального кодексу, яка передбачає кримінальну відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів і зелених насаджень. Там штрафи набагато більше – до 91000 гривень і також передбачається позбавлення волі від 2 до 5 років. Тож порушення не лише можуть загрожувати вашому здоров’ю чи навколишньому середовищу, але й передбачають кримінальну відповідальність", – попередив Роман Рудак.

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США