Замороження війни в Україні буде підготовкою до майбутньої агресії РФ — Левченко

Замороження війни в Україні буде підготовкою до майбутньої агресії РФ — Левченко

Для країн Глобального Півдня взаємини між Україною та Росією є дуже незрозумілі. Але однозначним на зустрічі в Джидді є те, що ці країни підтримують суверенітет і цілісність України. І таких країн там стає щоразу більше. Це має стати наріжним питанням після перемоги. Про це сказав в ефірі Українського Радіо військово-політичний оглядач Ігор Левченко. "Проблеми України та Західного світу далекі для країн глобального Півдня. Їх цікавить продовольча безпека, збереження рівня розвитку світової економіки. Нам треба донести до цих країн свою чітку позицію".

0:00 0:00
10
1x

Фото: bykvu.com

Повномасштабна війна може стати "хронічною" і скопіювати війну на Донбасі з 2014 року з постійними перемир'ями

В західних ЗМІ пишуть, що взимку Захід тиснутиме на Україну, аби припинити війну. 1,5 роки триває повномасштабне вторгнення Росії до України. Колишній спецпредставник США у справах України Курт Волкер говорить, що війна може ніколи не припинитися. Чи може таке статися насправді? Ігор Левченко каже, що все залежатиме від того, як буде розвиватися ситуація на полі бою і як розвиватиметься міжнародна політична ситуація навколо російсько-української війни. "Якщо Росія розумітиме, що вона не може інтенсифікувати війну для досягнення своїх цілей в цій війні, але в той же час матиме достатньо ресурсів, щоби підтримувати ескалацію, вона буде до цього вдаватися. Росія сама може бути зацікавлена в тому, щоби зупинитися на тому статусі-кво, який зараз є на полі бою, і почати переговори". А тут вже можна провести паралелі з війною на Донбасі, яка триває із 2014 року з усіма витікаючими перемир'ями, наголошує експерт. Тоді Україну під тиском Заходу зобов'язували брати на себе відповідальність щодо того, як звільняти свою територію. А в той час із боку Росії постійно підтримувалося напруження. "Це все корелювалося із кроками російського керівництва на міжнародній арені. Це була повністю керована ситуація з російського боку. Якщо вони не можуть перемогти військовим шляхом, тоді вигідним є замороження війни на існуючій зараз лінії фронту. Але для РФ це буде проміжна ситуація для того, щоби продовжити свою агресію в майбутньому: або відновитися і накопичити сили, або підривати міжнародний імідж України". 

Країни Глобального Півдня підтримують суверенітет і цілісність України

Формат, який відбувся у Саудівській Аравії в Джидді, гіпотетично може бути ще одним майданчиком щодо питання закінчення війни в Україні, вважає експерт. Мова тут йде про Глобальний Південь, де ці країни хтось більше, а хтось менше, але всі вони налаштовані антиамериканськи. Бо формати, де США відіграють важливу роль, не сприймаються на Півдні. Саудівська Аравія є лідером арабського світу. Індія є потужним гравцем глобального світу на Півдні. 

Що помітно однозначно, то це кількість країн, яка зростає щодо формули миру в Україні. Хоча, вважає Ігор Левченко, Китай виступає союзником Росії в цій війні. "Проблеми України та Західного світу далекі для країн Глобального Півдня. Їх цікавить продовольча безпека, збереження рівня розвитку світової економіки. Нам треба донести до цих країн свою позицію. Історія відносин між Україною та Росією для них незрозуміла. Вони дотримуються норм ООН щодо суверенітету та недоторканності територій. Територіальна цілісність України буде наріжним питанням після війни. І це певне досягнення".