80-85% шкіл розпочнуть навчання очно або у змішаному форматі — заступник міністра освіти

80-85% шкіл розпочнуть навчання очно або у змішаному форматі — заступник міністра освіти

У Міністерстві освіти і науки очікують, що 80-85% шкіл розпочнуть новий навчальний рік очно або у змішаному форматі. Про це в ефірі Українського Радіо заявив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків. Він також додав, що 500 шкіл будуть мати нові укриття коштом державних субвенцій, а у 200 школах у кожній області МОН планує запустити пілотну програму з предмета "Захисту України". 

0:00 0:00
10
1x

Фото: nus.org.ua

"80-85% шкіл розпочнуть навчання очно або у змішаному форматі"

Як зауважили в МОН, у першому півріччі 2022/2023 навчального року лише 15% закладів освіти працювали очно, 33% — дистанційно, 51% — змішано. Втім очікують, що новий навчальний рік 80-85% шкіл розпочнуть очно або у змішаному форматі. "На кінець  навчального року ми мали значно більші і кращі показники щодо тих шкіл, які забезпечували офлайн або змішану форму навчання, що складало 75%. Тобто 25% шкіл здійснювали дистанційне навчання. Станом на 1 вересня у нас не буде 100% офлайн-навчання у всіх школах, тому що є школи на прифронтових територіях, зокрема в Харківській області, які знаходяться постійно під обстрілами і де тривоги відбуваються 4-5 разів на день. Тобто там організувати очне навчання неможливо. Але відсоток шкіл, які будуть забезпечувати змішане або очне навчання з 1 вересня буде значно більший, ніж був на кінець минулого навчального року. Ми прогнозуємо, що це орієнтовно буде 80-85% шкіл", — зазначив Андрій Сташків.

"Укриття в 500 школах облаштують коштом Міносвіти"

МОН разом з Державною службою з надзвичайних ситуацій розробили вимоги до закладів освіти та укриттів, які ними використовуються, щодо створення безпечних умов навчання учнів. І ці вимоги реалізуються на рівні кожної школи окремо. Міністерство освіти завдяки уряду, який виділив кошти на облаштування укриттів, виділило субвенцію з державного бюджету в розмірі 1,5 млрд грн для всіх областей, які можуть організувати освітній процес. І саме обласні військові адміністрації та разом з засновниками шкіл визначають формат навчання кожної окремої школи. "Ми очікуємо, що 500 шкіл будуть мати нові укриття за виділені кошти. В окремих школах вже до 1 вересня будуть завершені роботи, але в деяких укриття будуть ще облаштовуватись і після початку навчального року. Крім того, для цього виділяються кошти з місцевого бюджету, а також в облаштуванні шкіл новими укриттями допомагають наші міжнародні партнери-донори. Фактичну картину ми зможемо показати уже 1 вересня, коли школи відкриються, коли будуть прийняті відповідні рішення обласними військовими адміністраціями й коли будуть підписані акти готовності кожної окремої школи до початку нового навчального року", — каже він.

"66% підручників для 6 класів 1 вересня з’являться в школах"

"Минулого року відбувся секвестр бюджету, і всі кошти, які були передбачені в державному бюджеті на друк підручників, були забрані на інші напрями, які були на той момент більш пріоритетні для уряду. І цього року у зв'язку з обмеженим фінансуванням не надали достатньо коштів, щоб надрукувати все, що бажано. Втім Міністерство розробило декілька шляхів щодо забезпечення друку підручників для наших учнів. На кінець минулого навчального року були відсутні підручники для 5 та 6 класів. Кошти, які були передбачені у державному бюджеті, на 66% закривають потребу в підручниках для 6 класів. І вони вже на цей момент друкуються. І я думаю, що на 1 вересня підручники, які були замовлені за кошти державного бюджету, вже будуть в школах. Крім того, ми активно залучаємо донорів. Сьогодні відбулися наради з видавцями, які будуть віддавати макети для друку своїх підручників для 5 та 6 класів нашим партнерам в Європу, де додатково відбуватиметься друк. Крім того, минулого року вже були надруковані підручники з української мови, математики та природничих дисциплін за кошти наших міжнародних партнерів. Вони вже з 1 вересня будуть в школах. Тому ми очікуємо, що на 1 вересня ми вийдемо на більш ніж половину від загальної потреби друку підручників. І таким чином зможемо розпочати навчальний рік краще, ніж минулого року, коли станом на 1 вересня не було жодних підручників. При цьому для 1 класу підручники були надруковані 5 років тому, а отже, вони є в школах, і по них можуть навчатися", — пояснює заступник міністра освіти.

Надолуження освітніх втрат

МОН співпрацює з ЮНІСЕФ розробило рекомендації щодо організації програм з надолуження освітніх втрат для громадських організацій, закладів освіти, органів управління освітою та інших організацій. "Це спільний проєкт, над яким працювали фахівці Міністерства освіти, громадських організацій та інститутів, які є при Міністерстві. І наразі рекомендації активно опрацьовуються Міністерством для включення їх до стратегії подолання освітніх втрат, яка буде розроблена на рівні держави та імплементована до впровадження у всіх закладах освіти. Це насправді дуже серйозна і велика проблема, яка має персоніфіковане вирішення. Адже освітні втрати в нас є різні. Вони залежать від кількості та категорій учнів, а також від персонально кожного учня. Тож ми будемо розробляти і напрацьовувати своєрідні інструменти для оцінки цих втрат і потім рекомендувати вчителям, яким чином їх подолати та надолужити. І тут нам допомагають ЮНІСЕФ та інші міжнародні партнери, які зараз фінансують один з інструментів, який буде розміщений на Всеукраїнській школі онлайн, де кожен вчитель зможе персонально з учнем пройти відповідне оцінювання з усіх предметів та визначити теми, з яких конкретно в учня є прогалини в знаннях. Цей інструмент запропонує конкретному учню, що потрібно ще додатково чи повторно вивчити для того, щоб подолати ці освітні втрати і мати менші втрати в знаннях", — розповідає Сташків.

"Пілотну програму "Захисту України" запустять у 200 школах у кожній області України"

Міністр освіти Оксен Лісовий анонсував оновлення предмета "Захист України" і сказав, що в кількох областях це буде запроваджено як пілотний проєкт. "Є дуже великий запит від громадських організацій, від експертів, що предмет "Захист України" потребує допрацювання. Торік була змінена програма, і там вже багато чого передбачено. Але цього року освітню програму ми будемо доповнювати саме інженерною складовою, де серед іншого буде передбачено керування дронами та забезпечення їх функціонування. Зараз ми працюємо над формуванням переліку шкіл, які готові добровільно взяти участь у цьому пілотуванні, в яких вчителі "Захисту України" готові пройти відповідні навчання, організовані Міністерством освіти спільно з громадськими організаціями. Ми будемо пропонувати брати участь в пілоті всім охочим школам, які готові відправити вчителів на навчання і працювати в особливих умовах. І після впровадження пілоту найкращі практики ми закладемо в основну програму і поширимо для всіх шкіл", — коментує заступник міністра. За його словами, в МОН орієнтуються на 200 шкіл, але будуть просити зареєструватися всіх охочих. "Цей пілот стосуватиметься абсолютно всіх областей за аналогією до пілотного проєкту Нової української школи, який триває вже 6 років. У кожній області є декілька шкіл, які пілотують саме цю навчальну програму. Я думаю, за аналогічним принципом ми підемо і з пілотуванням "Захисту України", — резюмує Андрій Сташків.