Українські модернізовані дрони полюватимуть за російськими РЕБами ― Суботін

Українські модернізовані дрони полюватимуть за російськими РЕБами ― Суботін

Системне спрощення державою вимог, яких мають дотримуватися українські виробники дронів стосовно Митного і Податкового кодексів. Плюс наявність держзамовлення, яке можна планувати у довгостроковій перспективі. Такі два основних чинники масштабування виробництва дронів Україною назвав Українському Радіо ідеолог проєкту, член команди розробників UA Dynamics Максим Суботін. При цьому він погодився з тими експертами, які вважають великим потенціал стосовно БПЛА у Росії. Так само ворог має потужну систему Радіоелектронної боротьби (РЕБ). Але в Україні розробили комплект модернізації до дронів Punisher, який робить їх стійкими до впливу РЕБ противника. "Ми будемо забезпечувати підрозділи модернізованими дронами, які не просто можуть працювати в умовах Радіоелектронної боротьби, а полюватимуть за російськими РЕБами", ― розповів Максим Суботін. Він пообіцяв незабаром новини про це. "Нехай окупанти готуються", ― підкреслив Максим Суботін. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото 

 

Росія налагодила масштабне виробництво дронів, як стверджує її пропаганда? 

"Ми можемо на це дивитися емпірично. Кожна новина про збільшення частоти застосування дронів ― розвідувальних, ударних, баражуючих боєприпасів російського або якогось іншого виробництва, що використовують збройні сили РФ проти захисників України ― може прямо свідчити, що у ворога зростає виробництво цих засобів. На сьогодні не можна стверджувати, що у Росії є дефіцит дронів, бо вони їх використовують масово. Якщо припустити, що РФ готувалася до цієї війни заздалегідь, то ми мусимо бути готові до думки, що вони мають виробничі потужності нарощувати виробництво Україні. Нам потрібно розуміти, що вони готувалися до цієї війни, робили запаси, готували людей, невпинно працювала пропаганда, і можливо, нам також слід готуватися до того, що вони планують воювати довго. Це не потрібно залишати поза увагою, до такого сценарію ми мусимо бути готовими".

Правила мають бути простими, прозорими та однаковими для всіх. І потрібне держзамовлення

"Щодо масштабування виробництва дронів Україною ― розглянемо покроково. 

  • Перший крок ― системна робота держави у напрямку спрощення вимог або норм, яких мають дотримуватися виробники стосовно Митного і Податкового кодексів. Тобто необхідне сприяння держави в тому, що нам усім слід розуміти: виробництво дронів ― це закупівля імпортних комплектуючих. Це завжди робота з валютою та іноземними ринками. Я не кажу, що виробники мають грати не за правилами, але ці правила мають бути простими, прозорими і однаковими для всіх. Тоді можна буде говорити про системну роботу. Є певна кількість держслужбовців, які нарешті зрозуміли, що це важливо, і зараз за лінією Мінцифри відбувається оптимізація процедур, які до нещодавнього моменту ускладнювали процес виготовлення або збирання дронів.

 

  • Другий крок ― потрібно мати держзамовлення, яке можна планувати у довгостроковій перспективі. Візьмемо практику нашого проєкту. Щоб запланувати навчання екіпажу, маємо розуміти, що на четвертий тиждень навчання ми повинні віддати екіпажу готовий комплекс. Щоби цей комплекс був готовий на четвертий тиждень, нам потрібно станцію наземного керування, що входить до складу комплексу, передзамовити за 5 місяців, бо її виробляють на заводі у Німеччині. Якщо у нас немає прогнозованого довгострокового замовлення від держави, то такі процеси дуже складні з точки зору логістики, планування руху фінансів. І це перетворює юридичні та фінансові відділи нашої компанії на лігу суперледі та суперджентельменів, які роблять неймовірні речі".

Максим Суботін. Фото: Віктор Дехтяр, АрміяInform

Де приватні компанії-виробники дронів беруть гроші в умовах відсутності держзамовлення?

"Україну не можна подолати. Ми дуже об’єднані навколо наших спільних проблем. Наш проєкт підтримує цілу низку представників відповідального бізнесу, тобто фактично процес відбувається за рахунок краудфандингу, грошей від меценатів, донаторів, звичайних людей, які знають про проєкт, бачили його, чули від своїх рідних та друзів, які воюють. І таких людей дедалі більше, незважаючи на те, що проти нашого проєкту розгортались кілька інформаційних кампаній з дискредитації, зокрема за допомогою російських спецслужб. Але цим кампаніям нічого не вдалося. Насправді ми постійно збільшуємо обсяги виробництва та кількість підготовлених екіпажів. Адже ми не лише виробники дронів, а ще й готуємо операторів".

Українські модернізовані дрони полюватимуть за російськими РЕБами 

"У нас є розроблений комплект модернізації до дронів Punisher, який робить їх стійкими до впливу РЕБ ворога. Незабаром ви почуєте новини, ми будемо про це широко розповідати. І будемо забезпечувати підрозділи вже модернізованими дронами, які не просто можуть працювати в умовах Радіоелектронної боротьби, а полюватимуть за російськими РЕБами. Тому нехай окупанти готуються, бо для них це пекло стане не метафорою, а найближчим майбутнім".