Відбудована Каховська ГЕС повинна бути на тому ж місці — експерти

Відбудована Каховська ГЕС повинна бути на тому ж місці — експерти

Кабмін 18 липня затвердив постанову про відбудову Каховської ГЕС. Експериментальний проєкт розрахований на 2 роки. На першому етапі буде спроєктовано всі інженерні конструкції, підготовлено необхідну базу для відновлення. Другий етап розпочнеться після деокупації територій, де розташована ГЕС. Він передбачає власне будівельні роботи. За попередніми розрахунками, саме будівництво триватиме 7 років. Іван Перегінець, директор науково-технічного центру Академії будівництва України в ефірі Українського Радіо запевнив, що у нас є потужна школа гідробудівництва та достатньо матеріалів на відбудову греблі, а от з інженерним обладнанням можуть допомогти міжнародні партнери. Віктор Вишневський, гідролог, доктор географічних наук також переконаний в необхідності відновлювати водосховище, бо воно мало позитивний вплив на мікроклімат навколишньої території.

0:00 0:00
10
1x

Фото: підрив Каховської ГЕС. / Фото: Associated Press

ГЕС повинна бути на тому самому місці, де і була

Іван Перегінець та Віктор Вишневський вітають цю постанову уряду і переконують, що відновлення як греблі, так і водосховища є важливим і правильним кроком. "Це дуже потужний проєкт. Все водосховище має понад 2 тисячі км². Це як майже три Києва", —  каже Іван Перегінець. 

Чому цей проєкт назвали експериментальним? Бо він має певні особливості, які можуть бути не передбачені державою. Станція була збудована у 1951-59 роках. Зараз, каже директор науково-технічного центру Академії будівництва України, вона повинна відбудовуватися за сучасними нормами. Використавши нові технології, може бути збільшена генерація, і сама конструкція може стати кращою. "Вона повинна бути на тому ж місці. Але при цьому цей проєкт може бути унікальним". Іван Перегінець переконаний, що Україна впорається із таким будівництвом, бо має потужну школу гідробудівництва. Щодо використання матеріалів у відбудові греблі, то тут немає якихось нововведень: залізобетон, сульфатостійкий, кислотостійкий бетон для дамб. В Україні достатньо цієї сировини. А інженерне обладнання може бути поставлене з-за кордону. Іван Перегінець каже, що такі масштабні будівництва відбуваються постійно у всьому світі. Це потужний крок до Європи. "Ми можемо приступити до будівництва, щойно звільнимо наші території. І те, що уряд визначив два роки для проєктування інженерних споруд, це не буде зайвим. Важливо відновити Каховську зрошувальну систему. Екологічну складову цього проєкту будуть визначати екологи, і він від того буде змінюватися". 

Рівень води знизився біля Запоріжжя на 4,5 метри, біля Нової Каховки на понад 10 метрів

Гідролог Віктор Вишневський каже, що водосховище мало позитивний вплив на мікроклімат навколишньої території, тому його потрібно буде відновлювати. Він переконаний, що відбудова гідровузла залежить від проєктних рішень і від того, як вони втілюватимуться в життя. "Водосховище зараз спущене. Зараз там утворився той ландшафт, який був на початку 1950 років. Рівень води знизився: біля Запоріжжя на 4,5 метри, біля Нової Каховки на понад 10 метрів. Якщо його відновлювати, то потрібно це робити потроху, бажано тоді, коли буде велика вода на Дніпрі: навесні. Тоді вплив на природу в нижній течії Дніпра буде мінімальним, і нижнє Дніпро не відчує жодних негативних наслідків". І одразу застерігає, що "вони взагалі то можуть бути". Нині стік Дніпра становить 40-45 км³ води, а водосховище за проєктом при нормальному рівні становить близько 18. Тобто це вилучення майже половини річного стоку Дніпра. Гідролог розповідає, що за таких обставин в нижній течії Дніпра вона уповільниться, водообмін погіршиться. "Водосховище повинно наповнюватися кілька років, щонайменше два. І це за сприятливих умов". 

Фото: nikopolnews.net

Найкращим джерелом води на півдні України є Дніпро

Південь України — це регіон, де води в колодязях традиційно немає. Зараз багато сіл навколо водосховища залишилися без води, тому питну воду туди завозять, а технічну доводиться брати із маленьких річок, які впадають у Каховське водосховище. Також буряться свердловини, прокладаються тимчасові трубопроводи. Але найкраще джерело води — це Дніпро. І альтернативи на півдні немає, каже Віктор Вишневський. "Всі водозабори, які ведуть із водосховища, налаштовані на певний рівень води. У Каховському водосховищі це так званий "мертвий рівень", який дорівнює 12,7 метрів. Тоді вони почнуть працювати".