Росія для зернової угоди не потрібна — Гончар

Росія для зернової угоди не потрібна — Гончар

Росія для зернової угоди не потрібна, констатував Українському Радіо експерт, президент Центру глобалістики "Стратегія 21" Михайло Гончар. Він прокоментував сьогоднішню (17 липня) заяву РФ про зупинку реалізації цієї угоди. Москва раніше регулярно погрожувала не продовжити дію зернового коридору всупереч закликам посередників домовленості ООН і Туреччини. Тільки-но російська частина угоди буде виконана, Росія негайно повернеться до її виконання, стверджував сьогодні речник Кремля Дмитро Пєсков. Євросоюз розглядав питання поступок російському банку заради зернової угоди. Москва прагнула створення дочірньої компанії підсанкційного "Россельхозбанку" заради підключення його до світової платіжної системи SWIFT.

Михайло Гончар пояснив свою думку ― чому РФ для зернової угоди не треба. "Нам не потрібна третя сторона, або навіть четверта. Ми чудово розуміємо, що Росія створює загрози для руху зерновозів у напрямку Босфору в Середземне море і далі через механізм перевірок. У принципі Туреччина може забезпечувати супровід своїми ВМС конвоїв з українським зерном".

0:00 0:00
10
1x

 

На фото: Одне із суден, що перевозять Чорним морем українське зерно. Фото: ФБ-сторінка Мінінфраструктури України

 

За лаштунками зернової угоди

Росія ще у квітні цього року позначила, що умовами з її боку для продовження зернової угоди є виконання низки вимог, нагадує Михайло Гончар. "Вимоги стосуються передусім зняття санкцій з "Россельхозбанку" та підключення його до системи міжнародних розрахунків SWIFT. Крім того, це відкриття західних портів для заходу російських кораблів, можливість купівлі запасних частин для сільгосптехніки у західних країнах, відкриття аміакопроводу Тольятті-Одеса. Аби можна було експортувати аміак як сировину для виробництва мінеральних добрив. А також розблокування експорту міндобрив із російських портів. Така низка умов була висунута російською стороною і мала на меті фактично торпедування відповідних санкцій. Звісно, на цей шантаж ніхто не хотів іти, тому бачимо закономірний фінал. Думаю, Росія свідомо йшла на ці кроки, просто тягнула час, а тепер розпочала новий етап шантажу ООН і тієї ж таки Туреччини. Хоча ООН і так виступає на боці Росії в особі генсека Гуттереша. Але з Туреччиною у Москви все складніше. На порядок денний Росія ставить ті ж самі умови, щоби потім укласти нову зернову угоду, бо ця не діятиме, як вони офіційно заявили".

Михайло Гончар. Фото: ФБ-сторінка Михайла Гончара

"Туреччина могла б спонукати Росію до конструктивної поведінки"

Ердоган насправді має серйозний вплив на Путіна, як і Туреччина в цілому на Росію, констатує Михайло Гончар. "Інша річ ― як Анкара використовує ці важелі впливу. Ми бачимо, що Ердоган багато в чому намагається вирішувати не так свої питання, пов’язані з Росією, як питання, пов’язані із Заходом. Ердоган продовжує називати Путіна "друг", "шановний", "він прибуде, і ми все вирішимо". Тому тут має місце кількашарова гра. А те, що Туреччина могла б спонукати Росію до конструктивної поведінки, тут сумніву немає. Це одна можливість.

А друга можливість полягає в тому, що Росія для зернової угоди не потрібна. Нам не потрібна третя сторона, або навіть четверта, оскільки третьою вважається ООН. Ми чудово розуміємо, що Росія створює загрози для систематичного руху зерновозів у напрямку Босфору в Середземне море і далі через механізм перевірок, погоджених попередньою зерновою угодою. У принципі, турецька сторона може забезпечувати супровід своїми військово-морськими силами конвоїв з українським зерном. Ця практика не є новітньою, наприклад, варто згадати, як на піку піратства в Аденській затоці бойові кораблі низки країн Європейського Союзу та інших держав супроводжували торговельні судна, які йшли через Аденську затоку", ― нагадав Михайло Гончар.

Володимир Зеленський: "Ми не боїмося"

Президент Володимир Зеленський прокоментував заяву Росії про вихід із Чорноморської зернової ініціативи, наголосивши, що своїми діями РФ зриває домовленості з Туреччиною та ООН. Про це повідомив речник президента Сергій Нікіфоров у Facebook. Зокрема, Зеленський наголосив, що Україна не укладала з Росією жодних прямих домовленостей. "Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, — то всі готові продовжувати постачання зерна", — наголосив Володимир Зеленський.