Як подати заяву на призначення пенсії, перебуваючи за кордоном? Пояснює Пенсійний фонд України

Як подати заяву на призначення пенсії, перебуваючи за кордоном? Пояснює Пенсійний фонд України

Через повномасштабне вторгнення Росії до України чимало наших громадян були змушені виїхати з України. В першу чергу йдеться про жінок з дітьми, а також літніх людей. Що робити людині, якщо вона досягла пенсійного віку після моменту виїзду з України? Як оформити собі пенсію та отримувати її за кордоном? Відповіді на ці питання Українське радіо дізнавалось в заступниці голови правління Пенсійного фонду України Ірини Ковпашко.

 

Фото: Фокус

"Ми вже давно розпочали планомірну роботу над тим, щоб мінімізувати необхідність людини йти до нас фізично. Щоб до нас приходили лише ті люди, які дійсно мають нагальну потребу звернутися особисто. Для цього ми активно розвиваємо наші електронні сервіси", — розповіла Ірина Ковпашко. 

Як оформити пенсію через вебпортал?

Тому одним із способів звернення за призначенням пенсії є звернення через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України: "Для цього, звісно, потрібно мати кваліфікований електронний підпис, скановані документи, які визначають право на пенсію — паспорт, код, документи про стаж. Якщо мало місце навчання, то це можуть бути документи про навчання - диплом, свідоцтво. Також обов'язково має бути документ, який визначить, як людина хоче отримувати пенсію — через пошту або рахунок в банку. Втім, перелік документів насправді невеликий".

"Питання можуть виникнути, якщо в людини немає трудової книжки. Але і для таких людей є певний позитивний момент — нещодавно ВРУ внесено зміни до закону, якими переглянуто можливості для призначення пенсій з тих чи інших строків. Тобто на період військового стану дано можливість людині, наприклад, пенсію за віком отримувати з дня, що слідує за днем досягнення пенсійного віку. Якщо людина звернеться в період військового часу, то незалежно від того, скільки пройде — 3,5,8 місяців. Головне, щоб на 24 лютого 2022 року не закінчився трьохмісячний термін для звернення. Фактично продовжено можливість гарантовано отримати пенсію, не втрачаючи жодного дня, за який вона людині належить", — пояснила Ковпашко. 

Також посадовиця додала, що Пенсійний фонд давно перейшов на принцип обслуговування по екстериторіальності: "Тобто незалежно, де в людини адреса зареєстрованого проживання, можна звернутися будь-куди, якщо туди ближче доїхати". 

А поштою?

Окрім особистого звернення до ПФУ, а також через вебпортал, оформити пенсію можна й поштою з-за кордону. Це можна зробити одразу після верифікації особи у відповідних посольствах чи консульствах з отриманням довідки про перебування особи в живих.

"Крім того, існує певний перелік країн, з якими Україна уклала міждержавні договори. Якщо той, хто виїхав, за кордон має офіційний дозвіл на проживання в країні, то він має право, звернувшись через відповідну установу країни проживання, з якою укладено договір, попросити, щоб виплата здійснювалася туди. Пенсійний фонд переводитиме кошти в країну проживання, з якою укладено договір. Виплата буде йти людині на її рахунки, які вона відкриє в країні проживання. Це, наприклад, Литва, Латвія, Естонія, Португалія, Чехія, Іспанія, Словаччина, Болгарія", — розповіла Ірина Ковпашко.

Слухайте повне інтерв'ю з заступницею голови правління Пенсійного фонду України Іриною Ковпашко в ефірі Українського Радіо о 18.10.