Результати саміту НАТО для України: без запрошення, але і без ПДЧ

Результати саміту НАТО для України: без запрошення, але і без ПДЧ

Результати саміту у Вільнюсі гарні, але якби пролунало для України запрошення до НАТО, то вони були б ідеальними. Таким чином президент Володимир Зеленський підсумував сьогодні, 12 липня результати цього саміту НАТО щодо можливості вступу України до Північноатлантичного Альянсу. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив розчарування рішенням саміту стосовно членства України. Про це глава МЗС заявив в інтерв’ю Bloomberg. На думку Дмитра Кулеби, Альянс не повинен тримати "ситуацію в підвішеному стані, коли йдеться про членство". Водночас є і позитив для України – знято вимогу про План дій щодо членства (ПДЧ) на її шляху до НАТО. Як розповів Українському Радіо редактор української редакції литовського суспільного мовника LRT Олег Головатенко, президент Литви Гітанас Науседа зазначив, що скасування ПДЧ – це максимум, якого можна було досягнути на саміті. А лідер Польщі Анджей Дуда запевнив, що протягом двох років Україна стане членом НАТО.

 

0:00 0:00
10
1x

Зустріч президентів України і США Володимира Зеленського і Джо Байдена на саміті НАТО у Вільнюсі. 12 липня 2023 року. Фото: ФБ-сторінка "Володимир Зеленський"

"Чи не розвернеться літак Зеленського у повітрі?"

"Найбільшим емоційним зарядом у столиці Литви серед українців був візит президента Володимира Зеленського на центральну площу у Вільнюсі. Всі дуже переймалися після заяв Володимира Зеленського, чи не розвернеться літак із ним у повітрі, коли він розкритикував позицію НАТО, що воно не подає сигналів про запрошення і не озвучує дату цього запрошення", – розповідає Олег Головатенко. "Ми чекали більшого – і литовці також, бо, повірте, вони з нами на одній хвилі. Головний емоційний момент для всіх – це бойовий прапор із Бахмута, який марафонці принесли на центральну площу Вільнюса і коли Зеленський виступав, він був урочисто піднятий над майданом. Там було море людей, проте поліцейські спрацювали бездоганно, жодної штовханини не було", – каже редактор української редакції литовського суспільного мовника LRT. Він додав, що слова промови Зеленського про те, що Литва завжди буде їхньою державою, що вони на собі ніколи більше не відчують агресії, викликали бурхливі оплески: "В промові також був історичний екскурс. Це дуже сильна сторона Володимира Зеленського і литовці безумовно це все підтримують. Для мене був інший емоційний акцент – це висловлювання голови литовської дипломатії Ґабріелюса Ландсбергіса, сина колишнього очільника Литовської держави Вітаутаса Ландсбергіса, які для мене символізують безперервність литовської державницької традиції. Він поінформував, що під час урочистого прийому глав держав НАТО звучали литовські партизанські пісні. Цей жанр – партизанський шансон – досі дуже популярний в Литві. І, виступаючи у вівторок в Палаці великих князів, він сказав, що партизанські пісні, які прозвучали на початку заходу, нагадують про прагнення Литви до свободи і боротьби за неї, а також – про болісну історію самої Литви, яка дуже нагадує йому і є спільною з історією України. Цей вогонь свободи продовжує горіти в серці кожного литовця. І коли Україна чинить опір російському терору, коли білоруси відмовляються кланятися своєму диктатору, ми чуємо відлуння цієї історії і пам’ятаємо урок, який ми засвоїли найкраще: в боротьбі за свободу ніхто не може залишитися на самоті. Пролунав оцей меседж, що ми не можемо залишити Україну на самоті в боротьбі за її свободу", – зазначив Олег Головатенко. 

"Анджей Дуда: за два роки Україна таки стане членом НАТО" 

Наостанок редактор розповів про те, що пишуть литовські медіа про ситуацію з Україною та НАТО, зазначивши, що багато уваги приділяється висловлювання державних діячів Польщі та Литви: "Сьогодні першим на очі трапився коментар Анджея Дуди, котрий не приховував свого розчарування рішеннями, які є нечіткими та незрозумілими. Але висловив дуже велику впевненість, що за два роки Україна таки стане членом НАТО. Друге висловлювання – голови Литовської держави, воно теж було дуже стриманим, дипломатичним. Гітанас Науседа сказав, що це максимум для України, який можна було зробити на цьому саміті. А я нагадаю, що йдеться про скасування ПДЧ та створення ради "Україна-–НАТО".