Атаки на українські міста мають нас навчити: коли тривога, треба йти в укриття — Садовий

Атаки на українські міста мають нас навчити: коли тривога, треба йти в укриття — Садовий

Атака на цивільну інфраструктуру Львова у ніч на 6 липня стала найбільшою від початку повномасштабного вторгнення. Про це в ексклюзивному коментарі для Українського Радіо повідомив мер міста Андрій Садовий. "2 будинки зазнали дуже серйозних руйнувань. Це, орієнтовно, 60 помешкань. Сьогодні провели комісію з надзвичайних ситуацій, виділили 100 мільйонів гривень на всі відновлювальні роботи. Обсяг цих робіт вражаючий. Два будинки, про які я згадував, знаходяться під охороною ЮНЕСКО, а є ще 35 будинків, де повилітали вікна, постраждали школи, офісні центри, студентські гуртожитки Львівської політехніки. Роботи дуже багато, але всі працюють злагоджено, і МНС, і поліція, і комунальні служби", ― зазначив Андрій Садовий.

0:00 0:00
10
1x

 

Працівники екстрених служб збираються біля пошкоджених будівель, поки триває пошук жертв після російської ракетної атаки у Львові, 6 липня 2023 року. AP Photo/Mykola Tys

 

― Яку ви маєте оновлену інформацію?

― На цей час вже відомо про 5 загиблих. Пошуки тривають далі. Я думаю, що рятувальники будуть працювати до того часу, скільки це буде можливо. Усім, хто перебуває в лікарнях, надається допомога. Надзвичайно великий обсяг роботи у комунальних служб, адже 2 будинки зазнали дуже серйозних руйнувань. Це, орієнтовно, 60 помешкань. Нині людей ми відселили, але впродовж найближчих місяців потрібно зробити все, щоб люди жили вже у своїх будинках.

Ми сьогодні провели комісію з надзвичайних ситуацій, виділили 100 мільйонів гривень на всі відновлювальні роботи. Обсяг цих робіт вражаючий. Два будинки, про які я згадував, знаходяться під охороною ЮНЕСКО, а є ще 35 будинків, де повилітали вікна, постраждали школи, офісні центри, студентські гуртожитки Львівської політехніки. Роботи дуже багато, але всі працюють злагоджено, і МНС, і поліція, і комунальні служби. Від 3-ї ранку всі на роботі.

― Чи отримають матеріальну компенсацію родини загиблих і за пошкоджене майно?

― Насамперед, потрібно привести кожне помешкання до ладу. Це місто візьме на себе, всім допоможемо, для цього ми і виділяємо кошти. Місто також забезпечить медичне обслуговування до повного одужання постраждалих. Силами міста ми все зробимо якісно, допоможемо з похованнями. А вже щодо компенсаторних можливостей для родин, ці питання ми опрацюємо спільно з державними органами влади.

― Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що через інформацію про зачинені укриття у Львові під час нічного обстрілу поліція відкрила кримінальне провадження. Однак ви зазначили, що біля будинку, куди влучила ракета, укриття працювали.

― Велика подяка поліції за те, що вони активно працюють. У Львові є тисячі укриттів, і 10 укриттів були несвоєчасно відчинені. До речі, великі укриття біля атакованих будинків були порожніми. В них було всього лише 5 людей. Мешканці цих двох будинків просто не пішли в укриття. Тому й трапилася ця трагедія з людськими жертвами і важкими пораненнями. Думаю, що це ще одне нагадування для всіх нас: коли тривога, треба йти в укриття.

Сьогодні ми ухвалили рішення, що всі укриття мають бути відчиненими 24/7. Це відповідальність керівників ОСББ, шкіл, профтехучилищ, медичних установ. Бо якщо летить "Кинджал", він долітає до Львова за 3 хвилини. Відповідно, жоден уповноважений не встигне спуститися в укриття і відкрити його за 3 хвилини.

― Куди звертатися, якщо укриття зачинене?

― Звертатися на гарячу лінію міста. Проблем з керівниками ОСББ у переважній більшості не було, але відтепер усі укриття будуть відчинені завжди. Альтернативи на сьогодні немає. Ці атаки, які йдуть на українські міста, мають нас цього навчити. Росія поставила виробництво ракет на серйозні рейки, кількість ракет у них буде зростати, кількість атак на українські громади також буде зростати. Ці ракети долітають дуже швидко, в тому числі й до Львова.

― У Львові завжди багато туристів, а також іноземних дипломатів. Чи немає серед них постраждалих?

― Ні. Вони завжди дуже чітко дотримуються правил, усі іноземці під час тривоги йдуть в укриття.

― Чи достатньо у місті вказівників англійською мовою щодо розташування укриттів?

― Іноземці, як правило, перебувають у готелях. Або в центральній частині міста. А всі заклади харчування у центрі міста мають пивниці. Там дуже потужні укриття, збудовані за часів Австрії. Будинок, який сьогодні був атакований, збудований на початку минулого століття, тому стіни і витримали удар ракети.

― Чи зупиняється під часи тривоги транспорт?

― Транспорт довозить до найближчої зупинки і зупиняється. І водій надає інформацію, де найближче укриття. Схема відпрацьована, але завжди є людський фактор, і до кінця все прорахувати неможливо. Головне ― чітко дотримуватися інструкції. Якщо тривога ― йти в укриття.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
У надзвичайній ситуації за кордоном до громадянина України консул приїде — адвокатка