"Наші лікарі готові!" — епідеміолог про ризик поширення холери та інфекцій на затоплених територіях

"Наші лікарі готові!" — епідеміолог про ризик поширення холери та інфекцій на затоплених територіях

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, підрив росіянами Каховської ГЕС призвів до погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації в низці населених пунктів на тимчасово захопленій території Херсонської області. Зокрема, через відсутність доступу населення до належного медичного забезпечення та якісної води, відзначено спалахи вірусного гепатиту А, а також існує загроза поширення інших вірусних хвороб. Про те, як убезпечитися від інфікування в ефірі Українського Радіо розповіла докторка медичних наук, професорка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського Алла Мироненко.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ДСНС України 

Кишкові інфекції — ризик номер один

Кількість кишкових інфекцій та їх спалахів може збільшитися, і це найбільший ризик. Тож дуже важливо, щоб люди мали доступ до чистої питної води, наголошує Алла Мироненко. "Якщо немає доступу до чистої води, треба зробити воду, яка є, максимально безпечною, зокрема шляхом фільтрації, наприклад, через пісок чи за допомогою кип’ятіння. Водночас є ризики потрапляння у воду яєць гельмінтів, тобто глистів. І вживання лише чистої безпечної води є профілактикою кишкових інфекцій. Крім того, овочі та фрукти теж потрібно мити чистою водою, тому що якщо вода забруднена, вона забруднить й ці продукти", — каже інфекціоністка. Щодо обробки рук, можна використовувати дезінфектанти. А якщо є ризики забруднення або вже забруднилася вода в колодязі, для цього є процедура з використанням компонентів, які містять хлор.

Холера і поліомієліт

"Холерний вібріон любить підсолену воду. Отже, вода з Дніпра, яка змила нечистоти і потрапила в Чорне море, де є солона вода, там є ризики. І навіть виловлена у цих вода риба може містити холерний вібріон, якщо він там є. Тож можна вживати лише термічно оброблену рибу, адже холерний вібріон гине від температури. Проблемою є й те, що ті, хто не отримав повний курс щеплень від поліомієліту, зокрема діти, можуть інфікуватися цим вірусом. Адже вакцинні віруси живі і можуть трансформуватися в дикий штам. А оскільки вони знаходяться в стічних водах, ці віруси могли потрапити в море і якийсь час там виживати. Крім того, можуть бути астровіруси та ротавіруси, тому треба максимально дотримуватися гігієнічних норм і вживати лише безпечну воду", — застерігає Мироненко.

Сибірка та черевний тиф

Щодо сибірки, то людина не може заразитися, навіть якщо пори сибірської виразки можуть потрапити в організм людини. Людина заражається від хворих тварин. Тобто спочатку хворіє тварина, а потім вже при догляді чи інфікованим некип’яченим молоком може заразитися й людина. Крім того, оскільки в суспільстві можуть бути носії бактерії черевного тифу, цей збудник потрапляє в систему каналізаційних вод. Відтак лише доступ лише до чистої води забезпечує те, що людина не інфікується. Якщо пити сиру воду навіть з водопроводу, то можна інфікуватися. Тож пийте кип’ячену — наголошує інфекціоністка.

Чи готова медична система

"У нас висококваліфіковані лікарі, які багато знають і вміють. Тому наші лікарі готові. Але дуже сподіваємося, що ситуація вирішиться, тому що і профільне міністерство і служби з надзвичайних ситуацій тримають руку на пульсі. МОЗ працює над тим, щоб були розчини для дезінтоксикації та антибіотики широкого спектра дії. Тож питання, як швидко це все буде в достатній кількості. Але ще треба розуміти, що доступ до медичної допомоги в тих регіонах досить умовний. Мені здається, таких хворих будуть евакуювати у більш пристосовані місця, де є лікарні і лікарні", — резюмує Алла Мироненко.