Зафіксовані 208 фактів сексуального насильства, скоєного російськими окупантами. Як допомагають потерпілим?

Зафіксовані 208 фактів сексуального насильства, скоєного російськими окупантами. Як допомагають потерпілим?

208 фактів сексуального насильства, вчиненого російськими окупантами, зафіксував на червень нинішнього року Офіс генпрокурора України. Про це повідомила в ефірі Українського Радіо Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко. Вона уточнила: 140 постраждалих від сексуального насильства — це жінки, а 68 — чоловіки. Водночас Катерина Левченко зауважує: справжнє число фактів сексуального насильства, скоєного російськими окупантами, є значно більшим. Чимало потерпілих не наважуються звертатися до правоохоронців. В Україні стартувала кампанія, що мотивує постраждалих звертатися до Центрів допомоги врятованим. Адже завдяки цьому є змога отримати безкоштовну і анонімну допомогу психологів.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Центр допомоги врятованим 

"140 постраждалих — жінки, а 68 — чоловіки"

"Мета кампанії — надати інформацію нашим громадянам про наявні ресурси, сервіси і послуги, які можуть отримати ті, хто пережив сексуальне насильство. Але також мета полягає в тому, щоб навчити ідентифікувати ці випадки, цей злочин, тому що у більшості людей це явище асоціюється винятково зі зґвалтуванням і вважають, що постраждалими є тільки жінки", — зазначає Катерина Левченко. Статистика Офісу генерального прокурора України свідчить, що серед 208 випадків сексуального насильства, яке скоїли російські окупанти в Україні, 140 постраждалих — це жінки, а 68 – чоловіки. Тобто більше третини. "Чоловіки ще складніше переживають цей злочин, і тому все це вимагає дуже ретельної психологічної роботи і медичної підтримки. 13 дітей також ідентифіковані як постраждалі — 12 дівчат та один хлопчик", — наголошує вона.

"Людям з окупованих територій варто не боятися звертатися за допомогою"

Урядова уповноважена з питань гендерної політики зауважує, що серед тих, хто був під окупацією росіян і кого ЗСУ звільнили, є також чимало українських громадян та громадянок, які не зверталися до правоохоронних органів. "Щоб люди зверталися, і це розуміють і в Офісі генпрокурора, дуже важливим є встановлення відносин довіри, тому потрібна допомога для постраждалих. Ми вже сьогодні маємо комунікувати з тими, хто досі перебуває на окупованих територіях. Наші громадяни мають розуміти, що про ці злочини потрібно говорити і що у потерпілих є можливість отримати допомогу. І для цього створюються різні центри, зокрема Центри допомоги врятованим. Для цього працює платформа психотерапевтичної допомоги "Аврора", а також гарячі телефонні лінії, громадські організації, соціальні служби, медичні заклади. Тобто не потрібно боятися звертатися за допомогою. Не потрібно цього соромитися", — каже Левченко.


Катерина Левченко. Фото: Суспільне

Куди можуть звернутися постраждалі від сексуального насильства?

Катерина Левченко радить постраждалим звертатися насамперед до Центрів допомоги врятованим. Центри наразі працюють в 11 регіонах України. Це Запоріжжя, Дніпро, Київ, Львів, Чернівці, Одеса, Кропивницький, Мукачево та Полтава. Також є мобільні Центри допомоги в Херсоні та Харкові. "Ми активно розповсюджуємо інформацію про ці центри. І якщо у вас є доступ до інтернету, цю інформацію можна знайти на Платформі допомоги врятованим, яка також створена за ініціативи віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, за моєї участі, за підтримки Фонду народонаселення ООН. І там зібрана інформація про наявні сервіси, які надають допомогу постраждалим. Якщо зручніше користуватися телефоном і ви хочете отримати консультацію в таких центрах, але не знаєте, де працює найближчий із них, є урядова гаряча лінія 15-47. Вона працює цілодобово і на ній можна отримати таку інформацію. Ви також можете звернутися до національної гарячої лінії з питань протидії насильства, яка працює в громадській організації "Ла Страда-Україна". Її номер 116-123. Вона безкоштовна, конфіденційна, анонімна. Ви можете отримати і консультацію юриста, і соціального працівника, і психолога. Головне — ви можете отримати інформацію про Центри допомоги врятованим та інші сервіси", — резюмує Урядова уповноважена з питань гендерної політики.