"ЗСУ просуваються щодня" — Гетьман

"ЗСУ просуваються щодня" — Гетьман

ЗСУ ведуть наступ проти російських окупантів не в одному місці, а одразу по кількох напрямках. Це констатував Українському Радіо військовий експерт Олексій Гетьман. Українським бійцям доводиться "проривати" лінії оборони росіян, які за останні місяці збудували багато укріплень на Запорізькому та інших напрямах. Але всупереч труднощам ЗСУ просуваються щодня, зазначив експерт. Це невеликі просування, однак ламається лінія оборони ворога – перша, друга і третя. А далі буде змога вийти на оперативний простір і прямувати вперед набагато швидше. При цьому Олексій Гетьман наголосив, що Збройні Сили України ведуть зараз саме наступ, а не контрнаступ. 
 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

"ЗСУ просуваються щодня"

"Ми ведемо наступальні дії не в одному місці, як багато хто передбачав, а наступаємо одразу в декількох місцях. Це дає нам можливість збивати з пантелику ворога, який не розуміє, де буде наш головний удар. Тому він вимушений переміщувати свої війська, шукати, де саме ми збираємося атакувати найбільш потужно, і перевозити туди додаткові війська, щоб вони там тримали оборону. Відомо, що росіяни "зняли" частину морської піхоти та десантних військ із херсонського напрямку, з лівого берега Дніпра. Їх, скоріше за все, перекидатимуть на бахмутський напрямок і це свідчить про те, що в нас є сили та можливості здійснювати наступальні дії", – розповів Олексій Гетьман. Він додав, що ЗСУ просуваються щодня – не на такі великі відстані, як багатьом хотілося б, але це зумовлено тим, що ворог спорудив фортифікаційні лінії оборони і зараз наші війська їх проривають: "Далі за цими лініями вже не виявиться такої кількості російських військовослужбовців і можна буде рухатися набагато швидше. Поки що ті невеликі просування означають, що ми ламаємо лінію оборони – першу, другу і третю. Щоб далі вийти на оперативний простір, а там уже прямувати вперед набагато швидше та далі". 

Наступ чи контрнаступ?

Зараз відбуваються наступальні ді, уточнив експерт. "У військовій термінології різниця між наступом та контрнаступом полягає в тому, що якщо певна сторона має тактичну перевагу на лінії фронту, то її дії можна вважати наступальними. Якщо перевагу має противник, то це саме контрнаступальні дії. Тобто, коли сторона обороняється, не маючи тактичної переваги. Хоча це умовні визначення, але якщо триматися військової термінології, то наші дії якраз наступальні, а не контрнаступальні. Багато хто звик казати, що відбувається контраступ і це не принципово. Проте правильніше казати, що в нас саме наступальні дії", – пояснив Олексій Гетьман. Він додав, що коли готувалися наступальні дії, прораховувалися всі варіанти: "Як казав Олексій Данілов, "ми не маємо права на помилку", тому нам треба було ретельно підготуватися і прорахувати всі можливі сценарії та дії, які може вчинити ворог. І враховуючи це, спланували наші наступальні дії".

Нова допомога США на 325 млн доларів

"Під час наступальних дій будь-яка сторона, в тому числі й наші ЗСУ, несуть втрати в техніці. Також використовується набагато більше снарядів для артилерії, тому нам треба поповнювати запаси. Тому це нормальна ситуація і дякуємо партнерам, що вони так швидко відреагували на запити, прохання і вже зарезервували ці кошти. Думаю, що в найближчі дні зброя, яка запланована, буде передана Україні", – підсумував Олексій Гетьман, коментуючи виділення Сполученими Штатами чергового пакету допомоги для Сил оборони України.

Олексій Гетьман. Фото: ФБ-сторінка

Bradley та Stryker

До чергового пакету допомоги для Сил оборони України увійшли бронемашини Bradley та Stryker, артилерійські снаряди, а також боєприпаси для HIMARS, протитанкових комплексів і систем протиповітряної оборони. Про це повідомила пресслужба Пентагону.

"Міністерство оборони США оголосило про додаткову допомогу в галузі безпеки для задоволення критично важливих потреб України в галузі безпеки та оборони. Цей дозвіл є сороковим вилученням обладнання адміністрації Байдена із запасів Міноборони для України із серпня 2021 року", – йдеться у повідомленні.