"Захід дає ЗСУ дуже багато" — Мусієнко

"Захід дає ЗСУ дуже багато" — Мусієнко

Захід надає Україні зброю швидко, питання лише до темпів нарощування виробництва. Це констатував Українському Радіо військовий оглядач Олександр Мусієнко. "Ви або готуєтеся до війни і накопичуєте цю зброю роками, або коли вже триває війна, зброя надходитиме так, як вона надходить зараз", — зазначає Мусієнко. Якби на Заході не хотіли перемоги України у війні, то не допомагали б, каже він. Водночас експерт має до Заходу критичні зауваження стосовно швидкості запуску виробничих можливостей їхнього оборонпрому.

0:00 0:00
10
1x

На фото: франко-британська авіаційна крилата ракета класу "повітря-земля" Storm Shadow. У травні 2023 року стало відомо, що Велика Британія передала Україні Storm Shadow для протидії російській воєнній агресії. ЗСУ отримали змогу завдавати ударів на відстань близько 250 км – углиб окупованих Росією українських територій. Фото: Copyright © 2007 David Monniaux

"Постачання зброї до України відбувається швидко, питання лише до темпів нарощування виробництва"

Постачання зброї йде до України швидкими обсягами. Хто б що не говорив, але це досить швидко для Заходу. Звичайно, всім хочеться дуже швидко, але так не буває. Ви або готуєтеся до війни і накопичуєте цю зброю роками, або коли вже триває війна, ця зброя буде надходити так, як вона надходить зараз, зазначає Олександр Мусієнко. Водночас експерт має до Заходу критичні зауваження, які стосуються швидкості запуску їхніх виробничих можливостей, тобто нарощування виробництва арсеналів. "Ми ж розуміємо прекрасно, що мова може йти навіть не про номенклатуру озброєння, тобто, його види, а кількість. Ось це дуже важливий момент, тому що ми отримуємо з артилерії вже все, що використовується на Заході. Зокрема, і типи снарядів, і види озброєння. Але нам потрібно більше снарядів. А щоб було більше снарядів, треба, щоб виробництво працювало активніше. Те ж стосується, наприклад, деяких інших видів озброєння. Тобто ми їх отримуємо, але нам потрібно, щоб кількість боєприпасів, снарядів і необхідних елементів пришвидшувалася. Тому в мене дійсно є певні критичні зауваження, що тільки зараз Захід це реально розпочав і запустив", — каже він.

"Захід насправді робить дуже багато"

Ми отримали всі види зброї, які нам було обіцяно, за винятком літаків, наголошує Мусієнко. "По всьому процес просувається. І по запиту України, який стосувався контрнаступу і підготовки до нього, і по запиту, який стосується систем протиповітряної оборони, тому що це теж постійна робота і нарощувати об'єми виробництва ракет потрібно. Тому в цьому сенсі все більш-менш налагоджене. Нам всім хочеться, аби це було швидше і це пришвидшило нашу перемогу в війні, але в цьому випадку все ж таки Захід насправді робить дуже багато", — вважає експерт.

"Захід готується до можливого протистояння з Росією"

Заходу потрібно виграти час для того, аби готуватися до можливого прямого протистояння з Росією. І це очевидно розуміє більшість на Заході, переконаний Мусієнко. "Якраз та зустріч прем'єр-міністра Британії Ріші Сунака і президента США Джо Байдена в Білому домі, де президент Байден порівняв їхню зустріч, як зустріч Рузвельта і Черчилля, вона про це говорить. За їхньою логікою, вони не хочуть спровокувати Росію на якісь подальші дії, доки вони ще не готові і не є згуртовані на Заході. Однак в будь-якому випадку треба розуміти, що це не одностороння гра, що Росія все одно провокує і гратиме в ескалацію. Наприклад, переміщення російської ядерної зброї в Білорусь напередодні саміту НАТО, який буде у Вільнюсі, в сусідній країні з Білоруссю, — це ще один прояв ескалації. Тобто так чи інакше, Заходу втекти не вдасться. Хоча Захід хотів би запобігти, Захід прагне стримати від переростання російсько-української війни у війну Росії з Заходом, з НАТО. Але це дуже важко, і тому вони готуються, тому вони розглядають різні сценарії", — коментує експерт.

Стосовно рішення про надання Україні літаків F-16, на думку експерта, "уже ситуація вирішена і ніхто не каже про те, що це зайва ескалація". "Зараз питання, наскільки зрозуміло, уже технічне. Це навчання українських пілотів, постачання літаків. А на політичному рівні це рішення вже ухвалено", — додає Мусієнко.


Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

"На Заході прагнуть демократизації Росії, але будь-які розмови можливі лише за результатами українського контрнаступу"

Що стосується збереження бізнес-зв'язків Заходу і Росії, це питання подальшої демократизації РФ, як говорять на Заході, констатує Мусієнко. Тобто зміни Росії в багатьох аспектах. І ось цього на Заході прагнуть. Водночас Мусієнко зауважує: "якби на Заході не хотіли перемоги України, то не допомагали б тією технікою, про яку ми говорили, для контрнаступу". "Ми ж зробили, очевидно, певні заявки і попросили в Заходу ту зброю, яка, на думку нашого військово-політичного керівництва, допоможе деокупувати українську територію включно з Кримом, що означатиме тотальну поразку Росії. І ми цю зброю отримуємо. І щобільше, попри заяви деяких окремих представників держав, зокрема Угорщини, Захід сьогодні все ж таки є консолідованим, що будь-які розмови про будь-що можливі винятково після українського контрнаступу і за його результатами", — каже він.

"Росія боїться ракет Storm Shadow, тому нам потрібно ще більше ракет та снарядів"

Щодо зброї, яка теоретично могла б допомогти Україні із контрнаступом, а не взагалі з обороною кордонів, то це мають бути літаки й більше далекобійних ракет, зокрема Storm Shadow. Тобто здатні вражати до 300 кілометрів. За словами експерта, "Росія дуже боїться цих ракет, і ворог зараз веде полювання на них. Саме тому росіяни  завдають удари по українських аеродромах, зокрема є свіжа інформація, що по Миргороду так само намагалися завдати цього разу удари "іскандерами". Тобто вони вишукують, і для них такі ракети - дуже серйозна загроза, тому що це б'є окупантів в глибині їхньої території. І те, що прилетіло буквально напередодні на Арабатській стрілці по штабу групи російської армії "Дніпро", яку раніше відвідував Путін, це теж результат. Тому ЗСУ потрібні далекобійні ракети, авіація і артилерія, тобто збільшення можливостей використання снарядів, аби потужно бити по ворогу".

"Що стосується бронетехніки, танків, наскільки я розумію, Європа зараз запустила потужності. Так чи інакше вони будуть ремонтувати і виробляти. І навіть якщо ми втрачатимемо техніку, я думаю, будемо отримувати заміну. А щодо кількості снарядів, аби завдати по ворогу потужні удари, то стосовно цього ще треба допрацьовувати", — резюмує Мусієнко.

Останні новини
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Новини по темі
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Ворог тисне, але наші Сили оборони впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
У Часовому Яру залишається 681 мешканець, дітей серед них немає — Чаус
Маємо усі шанси переламати хід війни – Дикий