"єВідновлення": хто може розраховувати на допомогу від держави за пошкоджене майно? Пояснює юрист

"єВідновлення": хто може розраховувати на допомогу від держави за пошкоджене майно? Пояснює юрист

З 10 травня стартувала програма "єВідновлення", у межах якої українці зможуть отримати кошти на ремонт їхніх домівок, які постраждали через війну. Це програма — грошова допомога від держави на ремонт житла, пошкодженого через бойові дії. Максимальна сума — 200 тисяч гривень. Подати заяву про отримання виплати можна в застосунку "Дія". Як це працюватиме та хто може розраховувати на фінансову допомогу в ефірі Українського Радіо розповів Микола Голодняк керуючий партнер Адвокатського об’єднання "Атторнейс Юнайтед".

0:00 0:00
10
1x

Фото: телеграм-канал Віталія Кличка 

"200 тисяч лише на пошкоджене житло, а не повністю зруйноване"

200 тисяч — це сума, яка не завжди перекриває завдану шкоду. У селах у багатьох зруйновані приватні будинки, і щоб їх відновити потрібен мільйон гривень чи півтора. Відтак ця державна програма спрямована саме на відновлення, тому що питання щодо повного відшкодування завданої шкоди передбачене іншими законами, і це буде вже після настання репарацій з боку країни-агресора.

Чи є обмеження на користування коштами?

Законодавець чітко передбачив систему передачі цих грошових коштів. По-перше, це працює лише через додаток "Дія" або безпосередньо на сайті "Дія" можна подати таку заявку. Крім того, визначений чіткий перелік банків-партнерів, які в цьому випадку можуть відкрити спеціальний рахунок "єВідновлення"для зарахування відповідних коштів. Після зарахування грошей передбачені виключно витрати на будівельні матеріали тільки в будівельних магазинах, які мають відповідний код в банку. Тому що якщо магазин, наприклад, ФОП, не має в банку МСС-код 5211 "будівельні магазини", то на його рахунок неможливо буде людині розрахуватися. Це стосується і підрядників в галузі будівництва за МСС-кодом 1520. Крім того, чи отримає людина цю грошову компенсацію, визначатимуть місцеві органи, які складають комісію і проводять огляд житла.

Як відбувається процедура відшкодування?

Спочатку є подання повідомлення про відшкодування майна в застосунку або через портал "Дія" та відкриття рахунку. Потім вже людина очікує дзвінка від Комісії місцевої влади для огляду майна. Далі будинок оглядають, і людина отримує сповіщення в "Дії" про рішення комісії, чи є право у людини отримати це відшкодування. Якщо людина не згодна з рішенням комісії, вона може оскаржити його в суді. У зв’язку з тим, що це органи владних повноважень, що оскарження буде в порядку Кодексу України про адміністративне судочинство.

"Необхідно довести право власності"

Обов'язкова умова — це внесення відомостей про право власності на пошкоджену оселю до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Щоб перевірити, чи внесені дані, особа може скористатися або державними ресурсами на сайтах реєстрів, або дізнатися в органах місцевого самоврядування. Їй нададуть довідку або витяг з Єдиного реєстру майнових справ щодо того, чи зареєстровано право власності. Але багато приватних будинків в нас не введені в експлуатацію, тож не внесені відомості до реєстрів. І тому теж буде питання, коли людина приходить за такою компенсацією, наприклад, в Київській області, де було багато руйнувань і багато з цих будинків мають по документах лише земельну ділянку під будівництво житлового будинку. Люди збудували будинок ще до війни, до ковіду, але не ввели в експлуатацію. І органи влади бачать фактично по документах лише земельну ділянку. І отримати ці відомості можна тільки в представників держави — в ЦНАПах, в сільрадах — чи зареєстрований такий будинок як право власності.

Чи є розподіл тих, хто може отримати допомогу?

Цю допомогу можна отримати лише на деокупованих територіях, які є підконтрольні нашій державі. Крім того, чітко визначена пріоритетність отримання такої допомоги — це учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, що регулюється законом "Про загальну мобілізацію", багатодітні сім'ї та особи з інвалідністю першої та другої групи.

"Якщо ви самотужки відновили житло, компенсації не буде"

Щодо відновлення, то тут законодавець вніс дуже багато тонкощів, які будуть ускладнювати людям отримання цих коштів. По-перше, під цю програму не підпадають ті особи, які вже відновили житло власним коштом. Їм компенсації таких витрат не буде, тому що це стосується тих, хто зараз має невідновлене житло. Якщо людина відновила житло частково, то вона може розраховувати, що їй буде видана ця компенсація. Якщо ж повністю відновила, то ця компенсація не компенсує відновлювальний ремонт.

Хто не може претендувати на компенсацію?

Особи, до яких застосовані санкції, не можуть отримувати цю грошову компенсацію. Особи, які мають судимість за вчинення кримінальних злочинів про основи національної безпеки, передбачених Кодексом України про кримінальну відповідальність. А також заборонено давати такі виплати спадкоємцям цих двох категорій. Але вже входять певні чутки, що комісії, які на місці, будуть відмовляти всім, кому оголошено підозру про держзраду або злочини проти національної держави без рішення суду. Втім законодавець чітко визначив, що обмеження стосуються тих осіб, щодо яких вже є вирок суду. Відмовити в іншому випадку комісія не може.

Яким чином людина зможе отримати гроші?

Як і під час ковіду, коли в межах програми "єПідтримка" гроші нараховувалися на картки, так само буде і щодо цієї допомоги. У банках-партнерах буде відкриватися картка "єВідновлення", на яку будуть зараховуватись кошти, а вже з цієї картки люди зможуть фактично оплачувати та будівельні матеріали, і робити оплату будівельно-ремонтних робіт. Жодної готівки не буде.

Якщо власник житла пошкодженого сам може займатися ремонтом, він може претендувати на те, щоб отримати кошти й самотужки зробити відновлення?

Ні, законодавець чітко визначив, що це можуть робити тільки ті компанії, які є підрядниками в галузі будівництва. Єдине, що власник житла, який отримав гроші на картку "єВідновлення", може на всю суму закупити будівельні матеріали і робити вже сам цей ремонт. Це тільки в такий спосіб. Списати гроші з картки на себе як на будівельника він не може. Крім того, гроші на відновлення можна витратити протягом 12 місяців з моменту зарахування. Якщо не витратив, вони списуються.

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Російські окупанти прийшли вбивати українців — Скорик-Шкарівська про трагедію Бучі
500 житлових сертифікатів уже обміняли на нові домівки. Шуляк про "єВідновлення"
Мінрозвитку громад про результати "єВідновлення", суму збитків від війни та відбудову Бахмута
"Ця ділянка проблемна ще з часів будівництва". Інженер про закриття кількох станцій метро у Києві