Ми побачимо величезне полювання на Patriot по всій території України — Жирохов

Ми побачимо величезне полювання на Patriot по всій території України — Жирохов

Сьогодні українське небо стає більш безпечним, адже в Україну прибули ЗРК Patriot. Наші ППО освоїли їх так швидко, як тільки могли, зазначив міністр оборони України Олексій Рєзніков. Йдеться про зенітно-ракетні комплекси Patriot від трьох країн – Сполучні Штати Америки, Німеччина та Нідерланди. Комплекс далекобійний, він зможе діставати цілі на відстані до 150 кілометрів. А це дозволить відганяти російську авіацію подалі від наших кордонів, що дуже важливо з огляду на останню тактику Росії – використовувати авіаційні бомби. Також стало відомо, що Україна отримала від Німеччини другий ЗРК  IRIS-T і з чотирьох обіцяних, разом із комплексом були передані 16 керованих ракет. В інтерв’ю для Українського Радіо ці події прокоментував військовий історик Михайло Жирохов.

0:00 0:00
10
1x

 

На фото: ЗРК Patriot. Фото: Associated Press

 

— Які можливості Patriot та IRIS-T та яку функцію вони можуть виконувати у цій повномасштабній війні?

— Patriot — це зараз єдина зенітно-ракетна система, яка може протидіяти російським гіперзвуковим та  аеробалістичним цілям. Тобто у ППО України з'явилася можливість збивати такі цілі, які неможливо було збивати до цього. Маю на увазі, перш за все, ракети типу X-20, навіть "Кинджал" можливо буде перехоплювати. І по-друге, ці два комплекси — IRIS-T і Patriot — будуть працювати разом. Тому що Patriot потрібно прикривати комплексами малої дії. Тож IRIS-T будуть прикривати позиції батареї Patriot, які нам передані західними союзниками.

— Система AWACS забезпечує контроль повітряного простору НАТО і має зв'язок з військовими супутниками Пентагону. Вони здатні побачити пуски балістичних ракет ще на території Росії. Чи може Patriot або інші системи одразу реагувати, збиваючи їх ще там?

— AWACS — це повітряна система. Це літак, який перебуває у повітряному просторі, наприклад, Румунії або Польщі і контролює весь повітряний простір до Москви точно. Він може визначити ракету, коли буде пуск, але збивати її треба буде тільки на території України і саме в зоні дії самого Patriot. Потрібно розуміти, що це одна батарея, і вона може прикрити достатньо невелику площу. Тобто, якщо у нас лінія фронту 1000-1500 кілометрів, то одна батарея її не прикриє. Я думаю, що ця батарея буде розгорнута біля тилових районів або, наприклад, під Києвом чи десь у стратегічно важливих районах. Вона не буде на фронті або ще десь, де перебуватиме під ударом російської артилерії та авіації.

— Що відомо зараз про запаси балістичних ракет у ворога?

— Балістичні ракети в Росії виготовляють і досі. У них є запас авіоніки, необхідні запчастини, агрегати, але виготовляють вони 3-4 ракети на місяць. Саме тому росіянам дуже важливий контракт з Іраном на ці ракети. Але західні аналітики говорять про те, що Іран не підписав цей контракт і поки що обмежився постачанням тільки шахедів.

— Наскільки ефективно використовувати новітні ЗРК для збивання шахедів? Чи можливо обійтися без того, щоб задіювати такі важковагові системи, як Patriot?

— Абсолютно точно, що задіювати не будуть. Радіолокаційна інформаційна система буде використовуватись у парі з AWACS. Але збивати шахеди цими ракетами дуже важко, тому що шахеди мають невелику швидкість. Тож збивати їх за допомогою ПЗРК, за допомогою зенітних кулеметів значно простіше та ефективніше, ніж ракетою. Добре, якщо вона уразить ціль, а якщо просто не захопить цей "мопед" і піде "в молоко"? Ракети дають нам поштучно, тому немає великого сенсу використовувати їх проти шахедів.

Михайло Жирохов. Фото: Суспільне Чернігів

— Ми в комплекті отримали певну кількість ракет, а як надалі? Чи не буде проблем, як із ракетами для HIMARS? Темпи постачання американської зброї не зростають через дефіцит ракетних двигунів.

— Саме так, Захід не готувався до війни. Їхня економіка не перебуває на військових рейках, тому очевидно, що з боєприпасами, в тому числі з ракетами, будуть проблеми. Тут важлива ефективність командування, пріоритети цілей. Командуванню ППО треба буде визначати, яка ціль у пріоритеті, тому що нескінченної кількості ракет ні у нас, ні у західних союзників немає.

— Наскільки західні партнери реагують на виклики нового часу у виробництві зброї, розгортанні різних потужностей?

— Тут потрібно розуміти, що розгортання нових потужностей або взагалі нових технологічних ліній чи розконсервація — це дуже довгий процес. Він починається з 18 місяців. Тому результат процесу, який почався, наприклад, восени того року, ми побачимо тільки у 2024-му. За помахом чарівної палички нічого не буде. Розгортання процесу триває, він дуже складний, тому що немає достатньої робочої сили та достатньої кількості комплектуючих. Потрібно заново починати технологічні ланки. Це дуже непросто, але Захід працює у цьому напрямку.

— Керівництво України під час чергового "Рамштайну" закликатиме своїх партнерів до термінового поповнення запасів боєприпасів для української ППО, як повідомило видання Financial Times. На що ми можемо розраховувати?

— Збройні сили країн, які входять до НАТО, повинні мати кількість боєприпасів, достатню для війни упродовж 30 днів. Тобто на місяць збройні сили мають бути забезпечені. І зараз йдеться про те, щоб давати саме ці боєприпаси, які знаходяться на складах та є життєво необхідними для місцевих збройних сил. Тобто йде тиск з боку Сполучених Штатів та України — якщо зараз не дати ракети, боєприпаси, то це буде набагато важче для Європи, ніж не дати. Тому розпакувати цей НЗ — основне завдання нашої дипломатії сьогодні.

— Минулої ночі Росія запустила по території України 26 шахедів, 21 із них було збито. Як можна оцінити тактику і стратегію ворога щодо обстрілів на цей момент?

— Очевидно, що росіяни відмовились від ударів по інфраструктурним об'єктам, тому що у них недостатня кількість високоточної зброї. І зараз вони сконцентрувалися на намаганні знайти наші резерви, які розташовані або біля фронту, або на якійсь відстані від фронту, для того щоб унеможливити майбутній наступ. Саме ці удари і по Одесі, і по Запоріжжю, і по Дніпру свідчать про те, що росіяни намагаються знайти, де саме розташована техніка, де склади боєприпасів, де пальне, яке концентрується саме для майбутнього наступу.

— Чи зміниться ворожа тактика з початком використання нами Patriot?

— Є таке припущення, що зараз росіяни будуть намагатися полювати на Patriot. Кинуть всі можливі розвідувальні ресурси на те, щоб знайти, де саме розгортаються ці системи. Їм потрібна медійна перемога, показати, що західна зброя в руках українців неефективна, тому найкращим показником для них було би знищення Patriot. І в найближчі тижні, я думаю, ми побачимо величезне полювання по всій території України.

— Ще одна нова загроза для нас — керовані авіаційні бомби. За оцінками Генштабу Збройних сил, Росія щодня застосовує приблизно по 20 керованих авіабомб. Російські літаки завдають ударів з відстані від 50 кілометрів поза лінією бойового зіткнення чи державного кордону або з моря. Снаряди — це переважно фугасні авіабомби. Не лише Південь, а й по всій лінії фронту — Сумщина, Чернігівщина, східний напрямок — атакують буквально всюди. Противник застосовує керовані бомби дистанційно, поки що безкарно. Чимало експертів говорять про те, що зупинити такі керовані авіаційні бомби можна лише знищивши носій. Чи можуть до носіїв цих бомб дістати Patriot або, можливо, є інші способи?

— Справді, тут лише один варіант — знищення носія. Перехопити бомбу практично неможливо. Вона відносно проста, не має багато електроніки. Тому треба або збивати літаки, коли вони виходять на дальність спуску, або знищувати їх на аеродромах базування. Досвід України в цьому напрямку є. Маємо безпілотники, є інші можливості для того, щоб знищувати їх прямо на аеродромах. Я не знаю, коли наші військові почнуть ці операції, але очевидно, що така, принаймні показова, операція найближчим часом буде.