"Джерела є, гроші треба знайти" — Южаніна про повернення доплат військовим

"Джерела є, гроші треба знайти" — Южаніна про повернення доплат військовим

"Ми маємо вирішити це питання! Джерела є, гроші треба знайти". Таким чином депутатка фракції партії "Європейська солідарність", членкиня парламентського комітету податкової та митної політики Ніна Южаніна прокоментувала в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо можливі джерела повернення доплат військовим. Ніна Южаніна відреагувала на заяву в ефірі Українського Радіо члена пропрезидентської  фракції партії "Слуга народу", голови парламентського комітету податкової та митної політики Данила Гетманцева. Той заявив: "ми підтримуємо повернення доплат військовим. Але де взяти гроші?". Більшість Верховної Ради підтримала 10 квітня цього року рішення повернути військовослужбовцям додаткові щомісячні виплати 30 тисяч гривень. На доплати, за цією ухвалою, зможуть розраховувати не лише ЗСУ, а й працівники ДСНС та поліцейські. За відповідну поправку депутатського об’єднання Дмитра Разумкова "Розумна політика" проголосували 254 нардепи. Але наступного дня до Верховної Ради внесли постанову, яка блокує повернення цих доплат.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Ніна Южаніна, ФБ-сторінка

 

"Ініціатором додаткової винагороди для військових був саме уряд"

—   Ініціатором впровадження додаткової винагороди для військових був саме уряд. Ще в лютому минулого року, на початку широкомасштабної війни, вони ухвалили своєю постановою виплати додаткової винагороди. Ще й популістично назвали її "тридцятка від Зеленського чи Зеленського" (якось так було). Ми, як опозиція, що взагалі не допущена до бюджетного процесу, не могли пропонувати такі доплати, тому що не володіємо цифрами бюджету і не можемо відповідати за призначення таких доплат. Очевидно, що влада прорахувалася, а може просто обрала зараз таку політику. Але зверніть увагу, весь 22 рік виплачували ці додаткові винагороди — 30 тис. і 100 тис. Потім ухвалювали бюджет на 2023 рік, де також повністю закладено ці винагороди. І вже коли почали працювати за новим бюджетним розписом, у січні той же уряд приймає до своєї постанови зміни, якими скасовує доплату 30 тис. для військових. Це точно неправильний шлях, тому що відміняти виплату є порушенням Конституції, адже це зменшення винагороди військовим. Це точно не має стосуватися військових. Якщо немає в бюджеті грошей, тоді звертайтесь до Верховної Ради, визначте, скільки коштів не вистачає, оголосіть. Ми проведемо секвестр бюджету і будемо нести рівну відповідальність, скорочуючи видатки бюджету всіх сфер та розпорядників. І ще питання — навіщо скорочувати поголовно всім? Можливо, треба було б вибрати категорії, кому потрібно для справедливості відмінити ці виплати. Наприклад, можливо, це має стосуватися тих військових, які ночують вдома. Але та система, яку запропонувала влада, взагалі не пішла в життя. Тому що за виконання бойових завдань наші військові не змогли отримати винагород ні в лютому, ні в березні. Вони отримали виплати, виходячи з мінімальної зарплати 20 100 грн, яка визначена для військових, плюс якісь доплати.

"У сумі набирається 90 млрд 718 млн"

—   На онлайн-брифінгу у вівторок ви заявили: "Щоб повернути виплати військовим, ми пропонуємо розглянути додаткові ресурси: скорочення видатків на Дорожній фонд, адже існують гранти ЄС на ремонт інфраструктурних об’єктів, тому безболісно можемо взяти 75% з коштів, запланованих на будівництво доріг. У цього розпорядника можна також запозичити кошти на погашення боргових зобов’язань 18 млрд гривень, оскільки вони відстрочені до 2024 року. Висновок: ми можемо взяти з дорожнього фонду 51 млрд 134 млн гривень. А привівши видатки на Національний телемарафон до рівня 2022 року, можна звільнити додатково 1 млрд 666 млн гривень". Ваше обґрунтування?

—  Абсолютно чітко прораховані всі цифри. Ми ще в лютому, здається, отримали інформацію, що за підтримки Світового банку Україна одержує 535 млн доларів на екстрене відновлення транспортної мережі, це 21 млрд гривень. Тому з Дорожнього фонду можна брати без перешкод і негативних наслідків 75%. Це те, що заплановано на поточні витрати, адже абсолютно всі видатки будуть перекриватися за рахунок грантових коштів. Про те, що на 18 млрд не буде погашено боргові зобов’язання за запозиченнями, теж є офіційна інформація — вони відстрочені до наступного року і можливе відтермінування ще на рік, тому це теж кошти, які вивільняються. Про фінансування телеканалів навіть не може йти мови. Ми і так вже маємо купу проблем. Наші партнери вказують на фінансування приватних телеканалів і виділення значних коштів з державного бюджету. І якщо навіть уявити, що вони потрібні, аби заспокоювати людей "лайтовою" інформацією, то треба привести ці видатки до рівня минулого року. І таким чином вивільняється майже 1,7 млрд. Але загальна сума вивільнених коштів, якщо навіть не втрачати раніше заплановані статті видатків, вже налічує майже 54 млрд. І ще 37 млрд, за якими сама влада бере зобов’язання: нарешті привести гральний бізнес у легальну площину і взяти з них податки, а не створювати схему виведення коштів. Щодо зернового коридору. Вже прийнято закон. Якщо насправді вони перестануть давати можливість користуватися зерновим коридором лівим компаніям або ж до них застосують норми закону, то це дасть додатково ще 11 млрд. Тютюновий ринок, який нібито відбілюється через закриття однієї з фабрик, яка випускала нелегальну продукцію — це ще 2,5 млрд. У сумі набирається 90 млрд 718 млн. Ми разом із владою маємо сісти в бюджетному комітету, подивитись усі статті. Я просто показала зразок, з чим має працювати влада, де є джерела. Не треба збільшувати дефіцит бюджету, треба зробити перерозподіл і крокувати вперед. Тільки разом, у єдності. Тоді ми знайдемо кошти для повернення 30 тисяч. Ми маємо вирішити це питання. Крапка. Джерела є, гроші треба знайти.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
У надзвичайній ситуації за кордоном до громадянина України консул приїде — адвокатка