Керовані авіабомби можуть пролітати більше 40 км — Селезньов

Керовані авіабомби можуть пролітати більше 40 км — Селезньов

Через рік після розв'язаної нею великої війни проти України Росія почала застосувати керовані авіабомби, обладнані інерціальною та супутниковою системами навігації. Як повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини" речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, 10-12 таких бомб противник по лінії фронту застосовує щодня. Вони летять до цілі 10-20 км, а то й більше. "Засоби, які можуть протистояти їм, це системи "Patriot", SAMP-T — із наземних, а найкраще — це сучасні літаки F-16 або інші літаки покоління 4+, здатні протистояти російській авіації на великій відстані, зауважив Ігнат. Чому такі бомби іноді небезпечніші за ракети? Чи може РФ виробляти  їх та скільки? Чи здатне зараз українське ППО збивати керовані авіабомби? На ці запитання відповів Українському Радіо військовий експерт Владислав Селезньов.

0:00 0:00
10
1x

Російська авіабомба УПАБ-1500В. Фото: Defence Express

 

"Після Великодня прибуде перша батарея системи протиповітряної оборони "Patriot", яка заступить на бойове чергування"

"Справа в тому що в росіян продовжує працювати оборонно-промисловий комплекс і українська розвідка повідомляє про таке: до 50 ракет морського базування "Калібр" і повітряного базування класу Х-555 росіяни мають змогу щомісяця випускати. Але ми бачимо, що зараз вони ці ракети не використовують, проте використовують ракети протиповітряної оборони, які за зміненим алгоритмом "поверхня-поверхня" цілять по наших містах та селах. З одного боку, С-300 є надзвичайно небезпечною ракетою, а з іншого боку вона спроможна діяти на відстань трохи більше 100 км. Тобто від цих ракетних обстрілів в першу чергу зазнають руйнувань, ризикують життям та здоров’ям території, які прилеглі до лінії бойового зіткнення або до кордону з РФ. Що стосується активності ворожої авіації, то ворожі літаки активно діють як над окупованими територіями Донецької та Луганської областей, так і над Кримом, акваторією Азовського моря. Ці літаки час від час запускають керовані бомби — це різновидність боєприпасу, який баражує і завдає чималої шкоди. Плюс поки що Україна не має відповідних ресурсів для того, щоб нищити ворожі літаки, аби не створювати такі ризики для мирних мешканців. Щодо перспектив, то ситуація не є простою, адже той же Юрій Ігнат заявляв про те, що після Великодня на територію України прибуде перша батарея системи протиповітряної оборони "Patriot", яка заступить на бойове чергування. Але очевидно, що для того, щоб повністю закрити територію нашої країни, нам потрібно щонайменше 20 батарей. І це ще не є стовідсотковою гарантією, що ми зможемо повністю закрити небо. Тому очевидно, що війна продовжиться. Думаю, що ракетний терор триватиме аж до того часу, поки повномасштабна українсько-російська війна не завершиться. 

На фото: Зенітно-ракетна система "Patriot", U.S. Army photo

Що стосується керованих авіабомб, то вони створюються за допомогою поєднання звичайних авіаційних бомб, яких у росіян більш, ніж достатньо, та відповідного устаткування, обладнання, яке перетворює звичайну авіабомбу на керовану. Йдеться про набір устаткування, яке додає можливості для планування та керування цією бомбою, а також — датчик GPS-наведення, з допомогою яких ці бомби спроможні поцілювати з точністю до 10 м. Щодо типу літаків, то росіяни використовують штурмову та бомбардувальну авіацію. За рахунок того, що керовані авіабомби можуть пролітати більше 40 км, то росіяни застосовують їх з тих рубежів пуску, де ми не маємо можливості поцілювати по ворожих літаках. Росіяни надзвичайно серйозно пильнують за нашими системами ППО, розташованим неподалік ліній бойового зіткнення, тому це проблема. Її вирішувати треба шляхом значного насичення наших бойових проєктів тими самими системами протиповітряної оборони, які спроможні діяти по ворожих літаках на відстані 40 та більше кілометрів. 

Ці бомби збивати майже неможливо, адже вони планують і їхня траєкторія достатньо складна. Вираховувати їх можна лише тоді, коли українська армія здобуде достатню кількість засобів ППО. Проте поки що реальних термінів, про які може йтися щодо щільного насичення наших бойових підрозділів засобами ППО, немаэ". 

Де Росія бере технології? Чи вони не настільки складні й РФ сама здатна їх продукувати?

Переобладнання звичайних авіабомб в керовані — це не надто високотехнологічне обладнання. Воно досить примітивне, але його ефективність разюча. Оборонна промисловість РФ не спроможна виготовляти це устаткування у великих кількостях, проте це пов’язано суто з виробничими процесами. Собівартість виготовлення однієї керованої бомби не є критичною.

На фото: Владислав Селезньов, ФБ-сторінка

"Калібри" у росіян ще лишаються. Чи можна сказати, що поки Росія користується авіабомбами, вона водночас накопичує ракетний потенціал?

Такий варіант ми теж маємо розглядати. Ракети Росія насправді виготовляє, тому в який спосіб і коли саме вона їх застосує достеменно невідомо. В будь-якому разі ризик масштабних ракетних атак залишається, адже війна триває і путінська армія готова вчиняти все нові й нові військові злочини, спрямовані в першу чергу проти мирного населення нашої країни. Тому ми всі маємо бути напоготові. 

Тобто Росія користується розробками, які були ще за СРСР? Чи це все ж таки "сірий" імпорт?

Варіант "сірого" імпорту виключати не можна. Ми бачимо, що час від часу з’являється інформація про відповідні комунікації між країнами-партнерами та РФ, відбуваються певні процеси, пов’язані з виготовленням тих самих ракет “Калібр” та Х-555. Технологічні системи існують, працюють. Фахівці та обладнання у росіян є, єдине, що вони мають дещо обмежені можливості щодо виготовлення таких ракет в товарних кількостях. Але те, що росіяни при виготовленні ракет Х-555 будуть стикатися з відсутністю належної кількості елементів, інформаційних блоків, плат чи іншого специфічного устаткування, яке раніше РФ закуповувала в країнах Заходу, очевидно. Я маю сумнів, що вони будуть виготовляти ту кількість ракет, яка потрібна для російського війська.