Підвищення рівня води щодобово на 10-20 см буде тривати ще мінімум 5 днів

Підвищення рівня води щодобово на 10-20 см буде тривати ще мінімум 5 днів

У Чернігівському районі оголошено третій, червоний рівень небезпеки, у Новгород-Сіверському – другий, оранжевий, у Києві, Вишгородському, Броварському та Бориспільському районах Київської області – також другий, оранжевий рівень небезпеки. У прирічкових населених пунктах Черкаської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької областей, у Чернігові через можливе затоплення пляжу "Золотий берег" оголошено перший жовтий рівень небезпеки. У Краматорську минулого тижня зазнала руйнування частина дамби і було затоплено 260 будинків на 30 вулицях. Експерти кажуть, що Дніпро в межах України є зарегульованим. Існують проблеми з Каховським водосховищем, з ДніпроГЕСом. Що конкретно відбувається та які у нас перспективи на найближчі дні? Про високу воду зараз, яка проходить Київ, і не лише Київ, розповів в ефірі Українського Радіо гідролог, доктор географічних наук Віктор Вишневський.

0:00 0:00
10
1x

Фото: David Guttenfelder, село Демидів

Підвищення рівня води щодобово на 10-20 см буде тривати ще мінімум 5 днів

Зараз середина квітня. І це той час, коли зростають витрати води в Дніпрі і в багатьох інших річках України, каже Віктор Вишневський. На сьогодні спостерігається доволі повільне підвищення рівня води на основних річках, які впадають у Київське водосховище: верхній Дніпро, Прип'ять, а також Десна. "Можна точно прогнозувати, що воно ще буде тривати принаймні днів п'ять і більше. Людям, які мешкають на низинних ділянках – це Нижні сади у Києві, нижня течія Десни (села Морівськ, Літки), нижня течія річки Тетерів, де стоїть місто Іванків – слід бути пильними.

Фото: затоплена тимчасова переправа на м. Київ біля смт. Іванків, facebook

Якщо вода наближається, вона підвищується на 10-20 сантиметрів на добу. Це ті значення, до яких реально можна підготуватися і, зрештою, здійснити якісь запобіжні заходи". 

Україна переважно… вододефіцитна. Але у нас не буде сильної посухи влітку через наповненість водосховища

На берегах Канівського водосховища стоїть Київ з Подолом і з Нижніми Садами, каже гідролог, тому людям є що втрачати в Києві і в Київській області. "Дніпро в межах України є зарегульованим і, традиційно, управління експлуатації Дніпровським каскадом здійснює заздалегідь спрацювання водосховищ, спорожнення їх, і потім поступове наповнення, як це відбувається і нині. На сьогоднішній день водосховища вже практично заповнені, всі гідроелектростанції Дніпровського каскаду працюють на повну потужність, і це, до речі, дуже дивний факт, який забезпечує нас з вами електроенергією". Це, каже доктор географічних наук, додає потужності в енергосистему, всі гідроелектростанції працюють на повну потужність, і це останніми роками відбувається не так часто. "Вода потрібна і для зрошення, і для інших потреб. Україна вододефіцитна країна переважно. І те, що вдалося наповнити водосховище зараз, дає впевненість, що у нас не буде сильної посухи у другій половині літа і ми нормально увійдемо і у осінь. Оця вода, яка запасається в водосховищах зараз, працює цілий рік і буде слугувати, принаймні до осені, для наших потреб, забезпечуючи умови для виробництва електроенергії, для зрошення там, де воно ще трохи існує на півдні. Водосховище для того і створювалося, щоб їх використовувати в господарській сфері". 

Фото: затоплена тимчасова переправа на м. Київ біля смт. Іванків, facebook

РФ продовжить тягнути воду в Крим

Вода, яка надходить з верхнього Дніпра і заповнює водосховище біля Кременчука, наповнила і Каховське водосховище, каже Віктор Вишневський. "Окупанти не приховували своїх намірів забирати воду Дніпра, причому не сплачуючи за це жодної копійки. І зробили це дуже швидко, щойно дісталися головної споруди на початку минулого року. Північно-Кримський канал, загалом, може експлуатуватися". Каже Віктор Вишневський, що вже припинилося зниження рівня води. Та ситуація, яка була тривожною щодо умов водозабезпечення ЗАЕС, стала менш гострою. "Вода надходить, і Каховське водосховище є останнім в каскаді. Тому, звичайно, вода туди теж надходить у великій кількості. І поступово це водосховище також почало наповнюватися. Ще не настав зрошувальний сезон на півдні України, в тому числі і для Криму. Якщо ситуація буде такою, як вона зараз, то Москва буде продовжувати тягнути нашу воду для поливу земель у Криму".