"Роботодавці починають мірятися гаманцями": рекрутерка про дефіцит кадрів, сині комірці та європейський досвід

"Роботодавці починають мірятися гаманцями": рекрутерка про дефіцит кадрів, сині комірці та європейський досвід

В 2021 році великі сайти працевлаштування пропонували 100 тисяч вакансій, у квітні 2022 року затребуваність в пошуку роботи впала до 13 тисяч робочих пропозицій, цього року ситуація відновлюється до 76,5 тисяч. Ринок праці потроху виходить на довоєнний період. Кількість вакансій зростає швидше, ніж кількість тих, хто шукає роботу. Які вакансії є найзатребуванішими, які зарплати пропонуються і які області попереду всіх? Про це розповіла Українському Радіо незалежна експертка ринку праці Тетяна Пашкіна.

0:00 0:00
10
1x

Фото: vin.gov.ua

Від 13 тисяч до 76,5 тисяч. Цифри вакансій за рік

Кількість вакансій на великих сайтах працевлаштування завмерла на цифрі 45-50 тисяч, каже Тетяна Пашкіна і додає, що цього року кількість пропозицій почала зростати до 76 тисяч. Порівнює ситуацію з вакансіями в квітні минулого року, коли їх було лише 13 тисяч, а у квітні 2021 року — під 100 тисяч. "В кінці осені 2022 року ситуація з вакансіями була штучно і вимушено пригальмована через блекаути. Бо підприємства не могли спланувати свою діяльність на декілька місяців наперед, тому їм було важко підібрати персонал, формувати вакансії і пропонувати роботу людям". 

Що стосується окупованих територій, то там даних немає щодо вакансій. "В нас є певна частина окупованих територій і бізнесів, які там, якщо і працюють, то ми про це нічого не знаємо. І щодо вакансій ми теж нічого не маємо. Ми маємо частину зруйнованої інфраструктури". Каже експертка, що нині спостерігається  менша кількість вакансій, але така ж пропорційно. Тому ситуація досить прийнятна стосовно вакансій.

Виробничі професії 

Найбільш затребувані виробничі професії, продаж-торгівля, логістика, сфера гостинності, каже Тетяна Пашкіна. В східних областях активність менша. "Минулого року в березні Львів виставляв більше вакансій, ніж Київ. Замикає п'ятірку Харків. Він недалеко пішов від Франківська, де пропонується 2000 тисячі вакансій". 

Що стосується зарплати, то вона була стабільною: 15-18 тисяч. Цього року вона також зростає, бо притоку нових кандидатів немає. "Роботодавці нарощують кількість вакансій, а кандидатів немає. Починається конкуренція між роботодавцями. Зарплата зростає там, де є дефіцит роботодавців у пошукачах. Роботодавці починають мірятися гаманцями". IT, каже експертка, є єдиною професійною сферою, де може бути прив'язка зарплати до умовних одиниць. Каже, що з лютого до квітня традиційно активний бізнес-сезон. Цього року він трішки зсунувся. В Україні поновився ринок робочих спеціальностей.

Працівники автомобільної промисловості

Вперше у світових трендах за багато років з'явилася автомобільна промисловість, яка колись не була навіть в п'ятірці. Далі йде інжиніринг, IT, агрікалчер. Вважає експертка, що інженерні науки мають бути більш залученими. "Зростає попит на інженерів, конструкторів, технологів, хоча молодь вважає цю професію нудною. Всі йдуть здебільшого на юристів та міжнародних економістів. А економісти, юристи та бухгалтери є внутрішніми працівниками, бо працюють за українськими правилами, тоді як інженери можуть знайти собі роботодавця як в Україні, так і за її межами". 

Отримують європейський досвід

Є свої мінуси і плюси в тому, що люди вимушено виїхали за кордон, вважає Тетяна Пашкіна. "Мінус в тому, що багато роботодавців втратили своїх працівників і не можуть поновити з ними свою співпрацю. Але, з іншого боку, люди за кордоном знайшли роботу. Ті, хто повернеться, отримають новий європейський досвід і збагатять наших роботодавців". Каже експертка праці, що зараз існує дефіцит фахівців. "Існує думка, що у роботодавця треба перечекати складні часи. Залучити працюючого фахівця або дорого, або клопітно, і через це роботодавці шукають нових кандидатів, які вільно розглядають пропозиції, але їх або немає, або вони хочуть великі гроші".