Китай Росії, а Україні весь світ. Катков про допомогу з боєприпасами

Китай Росії, а Україні весь світ. Катков про допомогу з боєприпасами

В пікові часи навантаження на полі бою ЗСУ використовують до 7-8 тисяч боєприпасів на добу. Росія вистрілювала на початку повномасштабного вторгнення до 60 тисяч снарядів різного калібру. На сьогодні вона також має більше пострілів на полі бою, ніж Україна. Але посилюють свої позиції та зусилля і члени ЄС: вони будуть допомагати нам із забезпеченням впродовж року мільйоном боєприпасів. Хто долучився до програми? Скільки і які запаси має РФ? Про це розповів слухачам Українського Радіо головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Олег Катков.

0:00 0:00
10
1x

Фото: на підприємстві робитимуть снаряди натовських калібрів, focus.ua   

2,5 мільйона боєприпасів  — це вже не про снарядний голод

Мільйон боєприпасів — це план на 12 місяців саме від країн ЄС. За словами Олега Каткова, ЄС минулого року не відігравав першу скрипку у постачанні озброєння до України. Станом на 20 березня США передали Україні понад 1,5 мільйона 115 мм снарядів. "Якщо США буде передавати 1,5 мільйона боєприпасів, сюди додати 1 мільйон снарядів від ЄС, то ми виходимо на 2,5 мільйона 155 мм боєприпасів". Ми отримуємо також снаряди і від інших країн. Ми ведемо і своє виробництво за кордоном на спільних потужностях. Тому є ймовірність не відчувати брак боєприпасів і снарядний голод. В пікові навантаження ЗСУ використовує 7-8 тисяч боєприпасів, каже Олег Катков. Але точної розбивки немає. 

Танкові снаряди є, натівські мінометні підходять до радянських мінометів

Танкові боєприпаси: запаси є у країнах Варшавського договору. Їх передали більшість. З цим не буде значних проблем. 

Мінометні снаряди: 120 мм міна натівського стандарту чудово підходить під радянський міномет. Сумісність є. Певна частина залишається на складах. 

Боєприпаси разом із артсистемами

Оскільки ЗСУ активно експлуатують радянські системи і, відповідно, є велика зношеність стволів, то важливим є перехід на натівські стволи, натівські стандарти артилерії, 155 мм артсистеми, каже військовий експерт. І переконаний, що зовсім скоро радянську артилерію буде замінено на натівські системи. "У пакет допомоги 2022 року колись не входили 155 мм артсистеми. Бо були проблеми із боєприпасами. З початку цього року ці системи нарешті пішли. Плануються від США М109 Paladin. Швеція Archer передаватиме". 

Excalibur та касетні боєприпаси

Олег Катков сподівається, що союзники, можливо, почнуть передавати в Україну касетні боєприпаси, які виконуватимуть роботу замість 10 звичайних снарядів. Щодо високоточних боєприпасів Excalibur, то їх не буде у великій кількості: всього декілька тисяч одиниць за рік. Бо один такий снаряд коштує 150 тисяч доларів. Є питання їхньої наявності у США. Високоточний боєприпас замінює роботу сотні інших. Але він і коштує, як сотня снарядів. Каже експерт, що існує система в США, яка дозволяє звичайні снаряди перетворювати на високоточні. 

Спрощується логістика в обслуговуванні артсистем

Щоб обслуговавати те озброєння, яке вже передається до України, наші партнери використовують значні ресурси, каже Олег Катков. "Спрощуються навіть логістичні шляхи: відкриваються ремонтні бази з обслуговування артилерійських систем ближче до кордонів з Україною, щоб не тягнути їх у країни Балтії".

Воюють комплекси озброєнь. Провідне значення має арта

Військовий експерт застерігає нас про небезпечність сліпої віри в те, що якщо ми отримаємо артсистеми, то ми одразу виграємо. Так само хибно думати, що якщо ми отримаємо літаки, то від того ми так само нібито здобудемо швидку перемогу. В житті все значно складніше. "Бо воюють комплекси озброєння. Жоден окремий вид озброєння не виконує всі задачі одночасно, які стоять перед ЗСУ. Тому мова йде про комплекс. Комплекси артилерії відіграють вкрай важливу роль". 

Відновлення в світі виробництва артсистем і снарядів

Всі країни зрозуміли, каже Олег Катков, що зарано списали артилерію. Бо в реальній війні вона дуже потрібна. Тому вже зараз йде розширення її виробництва: в Болгарії та Угорщині буде відбуватися виробництво вибухівки, Франція повертає виробництво порохів, аналогічні процеси будуть в Норвегії і Великій Британії. У США вкладаються шалені гроші на виробництво боєприпасів. "Європейській агенції з озброєння буде делеговано право закуповувати боєприпаси для всіх армій членів ЄС. Це потужна кількість замовлень".   

Від нових снарядів з заводу до прострочених. Такий арсенал РФ використовує на полі бою

Для РФ тривають негативні процеси. Росія на сьогодні має більше пострілів на полі бою, ніж Україна. Але вона вже не може використовувати по 60 тисяч боєприпасів на добу. Таких параметрів, переконаний експерт, Росія вже ніколи не досягне. "Росіяни не можуть фізично відновлювати боєприпаси, мають порожні склади. Вони з листопада почали використовувати те, що було виготовлено нещодавно на заводі. Використовують і те, що давно вийшло за межі експлуатації. Я б не відкидав Китай, бо для Китаю радянські калібри є основними".