Малий бізнес після війни: понад 60% українських ветеранів планують власну справу

Малий бізнес після війни: понад 60% українських ветеранів планують власну справу

Понад 60% українських ветеранів війни планують відкрити свій бізнес, 15% не хочуть займатися підприємництвом, а ще 15% вважають за краще стати найманими працівниками. Такими є результати опитування, проведеного Українським ветеранським фондом 6-12 лютого цього року. Про перспективи середнього і малого бізнесу в Україні після війни міркувала в ефірі Українського Радіо Оксана Продан, голова Всеукраїнського об'єднання підприємців "Фортеця", народна депутатка VII і VIII скликань Верховної Ради.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: www.zoda.gov.ua

 

Чим живе український малий і середній бізнес під час війни?

"Бізнес живе сьогодні так само, як і всі громадяни України, одним бажанням. І все робить для того, щоб ми якнайшвидше здобули перемогу. Сьогодні бізнес має дуже багато викликів. Це виклики, пов’язані з воєнними діями, тому що велика частина бізнесу була змушена змінити місце розташування, іншим довелося змінити графік своєї роботи через відсутність електроенергії. Ми маємо такі умови ведення бізнесу, які залишають бажати кращого. Це виклики перед бізнесом, який залишився в Україні, не виїхав за кордон".

На фото: Оксана Продан, ФБ-сторінка

"Мають бути створені програми для майбутніх підприємців, які повернуться з війни"

"Більшість підприємців завжди розраховують насамперед на власні сили. Це природно і завжди так буде. Але я переконана, підприємці-учасники бойових дій, сьогоднішні захисники матимуть можливість додаткової підтримки з боку держави. Це ті програми, що були і до початку воєнних дій, які давали можливість або використовувати визначені кошти від держави без відсотків для започаткування бізнесу, або використовувати майно за зниженою ставкою оренди. Такі можливості були до війни для всіх охочих розпочати бізнес. Але найважливіше у веденні бізнесу ― не зайти і почати працювати, це нескладно зробити. Найважливіше ― як саме працювати, мати можливість заробляти, сплачувати податки, платити зарплати і щоб власнику бізнесу ще щось залишилося на власний розвиток. Це завдання, яке держава повинна виконувати системно і робити це вже сьогодні.

Зараз діє програма саме для військовослужбовців щодо можливості взяти кошти від держави під 3% на житло. Мало хто про це знає, але це та можливість, що допоможе впевненіше працювати в бізнесі у майбутньому. Але в Україні ніколи не були популярними програми підтримки бізнесу, у нас немає довіри підприємців до держави. Я впевнена, що мають бути створені програми для майбутніх підприємців, які повернуться з війни. Давно відома програма, про яку чули всі, це "5-7-9". На всіх рівнях про неї розповідають, але насправді на всю Україну лише до тисячі суб’єктів підприємницької діяльності отримали допомогу за останні кілька років. У рамках країни це ні про що, це дуже мало. Але це важливо для тих кількох сотень підприємців, які змогли створити бізнес і працювати. Тому будь-які чинні програми мають розвиватися і розширюватися".

Мери конкурують за бізнес на територіях їхніх громад

Згідно з опитуванням Українського ветеранського фонду, 76% ветеранів війни планують розширення бізнесу в поточному році, 28% із них планують розширювати географію присутності, 26% ― відкривати нові напрями, 25% ― виходити на зовнішні ринки. На думку Оксани Продан, це дуже оптимістичні настрої, що свідчать про сам дух українства, який сьогодні здивував світ. "Здавалося б, держава зробила все для того, щоб займатися бізнесом в Україні було невигідно, створила купу перешкод, а підприємці все одно кажуть: "ні, я буду, я зроблю". І виживають. І армії допомагають, і людей не звільняють, і знаходять можливості сплачувати зарплату. Важливий момент ― сьогодні мери конкурують за бізнес на територіях їхніх громад, голови громад шукають бізнес, який би до них прийшов. До війни такого не було. Коли торік розпочався процес релокації, то навіть була конкуренція між містами ― куди поїдуть бізнеси? А потім ― конкуренція, щоб бізнеси поверталися до громад після звільнення тих чи інших міст", ― зазначила Оксана Продан.