"Після перемоги України у війні "Стугна" стане бестселером на ринку зброї" — експерт

"Після перемоги України у війні "Стугна" стане бестселером на ринку зброї" — експерт

Українська Протиповітряна оборона продемонструвала неочікувану для агресора ефективність, тож його авіація змушена використовуватися лише над лінією фронту. І це вдалося ще до появи у ЗСУ західних зразків ППО. Завдяки американській реактивній артилерійській системі HIMARS ЗСУ змогли зруйнувати логістику російської армії. Водночас українські розробки теж відіграли потужну роль у зриві російського бліцкригу. Це зауважив Українському Радіо головний редактор видання Defense Express Олег Катков. Він підбив підсумки першого року війни щодо застосування озброєнь.

0:00 0:00
10
1x

 

 На фото: ПТРК "Стугна-П" та "Корсар", Defense Express

 

ППО України: "бліцкриг рашистів не вдався"

Олег Катков зазначив, що після того, як бліцкриг рашистів не вдався, нам пішла підтримка з огляду на артилерію. "У західних країнах цю роль виконує авіація — як безпосередню підтримку наземних підрозділів, так і завдання далекобійних ударів. Завдяки винятково звитязі українських військових, бійців Повітряних сил України ворог не зміг здобути  перевагу в повітрі, попри кратну перевагу та якіснішу техніку", — констатував військовий експерт. Винищувачі повітряних сил України входять у систему Протиповітряної оборони, і наземні зенітно-ракетні комплекси на кшталт "Бука", та літаки Міг-29 підпорядковані Повітряним силам України. "Це єдині комплекси, але більшу роль відіграв доволі масивний компонент саме наземної ППО, причому на всіх рівнях — від перших "стінгерів" до С-300 та "Буків". Важливий аспект: цих засобів і майстерності наших військових вистачило, щоб переломити хід повітряної війни. І якщо спочатку рашисти активно використовували авіацію, бомбардувальники, їх збивали прямо над містами, то потім вони швидко зрозуміли, що можуть літати лише над лінією фронту. Це вкрай важливо. Коли подивимось будь-яке пропагандистське відео РФ, як відпрацьовує їхня авіація, то побачимо один і той же сценарій: наприклад, пара штурмовиків Су-25 здіймаються з території окупованого Криму, летять кілька сотень кілометрів, щоб випустити, не заходячи за лінію переднього краю, два блоки з реактивними снарядами кудись у напрямку цілі. І після цього вони повертаються декілька сотень кілометрів назад. Звісно, це не та ефективність авіації, яку уявляла собі РФ, коли планувала свій бліцкриг".

На фото: Зенітно-ракетна система С-300. Музей ВПС ЗС України, м. Вінниця, commons.wikimedia.org

HIMARS: ранок традиційно починався з "бавовни"

"Завдяки HIMARS вдалося, по-перше, знищити не просто логістику, а навіть логістику системи управління військами РФ на певний період. Тобто ворог чудово розумів, що відбувається, які Україна має засоби, наприклад, "Вільху". Але коли з’явилися HIMARS, росіяни не відтягнули ні свої склади з боєприпасами, ні командні пункти, ні центри управління на дальність понад 80 км. І ранок традиційно починався з того, що з’являлась "бавовна" — десь підірвався склад, десь знищили казарму, десь командний пункт, стали традиційними високоточні удари по всіх лініях комунікації противника. І рашистам знадобився певний час, аби вони зрозуміли і почали відтягувати свої склади далі. Рашисти провели вкрай масивну роботу з розгалуження своєї системи забезпечення боєприпасами, їм стало складніше їх доставляти. Спершу вони вистрілювали на день 60 тисяч боєприпасів, а після того, як відтягли свої комунікації, ця кількість скоротилась. Почали застосовувати обмеження, бо відчувається брак боєприпасів. Тобто HIMARS відіграли і продовжують відігравати свою роль. Зараз HIMARS став певним бестселером на ринку, зокрема Україна отримала декілька десятків HIMARS, десь 70, а Польща подивилась на цю ситуацію і замовила собі фактично 500 HIMARS — 18 готових, а інші вони зберуть самостійно, закупивши лише артилерійські пускові частини".

На фото: реактивна артсистема HIMARS, www.pentagon.mil

Супутники: "не залежимо від погодних умов"

"Супутник перебуває у розпорядженні Головного управління розвідки України, тож доволі складно оцінювати. Вони ж не розповідають, як застосовують свої розвідувальні засоби. Концептуально можна сказати, що супутники, які використовують технологію синтезованої апаратури, дивляться крізь хмари, працюють уночі. Оптичні супутники не працюють, коли щільна хмарність, тому що вони знімають просто хмари, і не працюють уночі, бо нічого не можуть побачити. Саме "сарівські" супутники, в тому числі і супутник Фонду Сергія Притули (18 серпня минулого року Сергій Притула на своїй сторінці у фейсбук повідомив, що його фонд придбав супутник та доступ до бази даних знімків сузір'я супутників компанії ICEYE. Це здійснили на зібрані на турецькі дрони "байрактар" кошти після повідомлення турецької сторони, що Україна отримає три ударні "байрактари" безкоштовно — ред.) є вкрай важливими. Вони дають змогу працювати значно ефективніше і не залежати від погодних умов. Для України це вкрай важливо, бо десь на 75% у другій половині року в нас хмарно і видимість обмежена".

На фото: Сергій Притула, ФБ-сторінка

"Стугна": "знищує все, що бачить"

На думку Олега Каткова, дуже добре себе виявили на цій війні українські розробки озброєнь. "Йдеться про розробки КБ "Луч", наприклад, "Стугну", що довела свою максимальну ефективність. Після перемоги України вона стане одним із бестселерів на ринку зброї. Можна поставити монітор, на якому буде 1500 різноманітних відео, як "Стугна" знищує все, що бачить: танки, БТР, гелікоптери. До речі, "Стугна" стала чи не єдиним ПТРК із доведеним знищенням саме вертолітної техніки у польоті. Але треба згадати, що за проміжок між 2014-м і 2022 роком український оборонно-промисловий комплекс провів величезний обсяг роботи з модернізації радянської техніки. І всі танки Т-64 зразка 2017 року, модернізовані БМП зовні виглядають як радянська техніка, але всередині там зовсім інша начинка — тепловізійні приціли, цифрові радіостанції. Все це довело свою надвисоку ефективність, відіграло визначальну роль на полі бою і продовжує відігравати. Тобто була проведена титанічна робота з модернізації наявного озброєння та військової техніки", — підсумував Олег Катков.