"Я не хотіла залишати Харків ні за яких обставин". До річниці повномасштабного вторгнення РФ. Харківщина

"Я не хотіла залишати Харків ні за яких обставин". До річниці повномасштабного вторгнення РФ. Харківщина

Перші вибухи 24 лютого харків’яни почули близько 5-ї ранку. Всі по-різному зустріли той ранок — хтось прокинувся від вибухів, хтось збирався на навчання, а хтось на роботу. Комусь подзвонили близькі та сказали, що почалася повномасштабна війна, а хтось дізнався про її початок з новин по радіо. Цей ранок розділив життя всіх нас на ДО та ПІСЛЯ. Як переживала Харківщина перший день повномасштабного вторгнення РФ — розповіла журналістка Тетяна Кривоніс та команда Українського радіо Харків.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Українське радіо. Поранений Харків

 

"Ми прокинулися від гулу та гучних вибухів"

"Ми прокинулися від гулу та гучних вибухів. Моя донька підскочила з ліжка, залізла до мене і каже: мамо, що трапилось? Ми не одразу взагалі зрозуміли, що почалася війна", — таким харків’янка Ганна Шагінян запам'ятала тодішній ранок. Мине перший день повномасштабної війни, і вона разом із донькою та собакою ночуватиме в метро. Вранці ж — дзвінки близьким та пошук інформації про те, що відбувається. Однак тоді ще офіційних коментарів від місцевої влади не було, і про це у ранковому включенні говорить кореспондентка Суспільного Харків Олександра Новосел: "На зв’язок очільник міста не виходив. Речник Юрій Сидоренко повідомив про те, що чекають на роз’яснення від Міністерства оборони. Поки немає інформації і від речниці губернатора Олега Синєгубова, вони також не дають жодних офіційних коментарів".

За день до того, 23 лютого, голова Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов ще переконував "не панікувати": "Не час сьогодні, не дай Боже, збирати валізи, формувати якісь там тривожні чемоданчики тощо. Повірте, наразі про це мова не йдеться. Всі органи державної влади, силовий блок знаходяться в посиленому режимі саме задля того, щоби у місті Харкові та області продовжувалося нормальне життя, нормальна робота".

Звичне життя змінилося повномасштабним вотргненням

Втім, звичне життя за лічені години змінилося повномасштабним вторгненням російської армії. Так само, як і плани, які мали у громадах на випадок російського наступу, згадує керівник прикордонної Дергачівської громади на півночі Харківщини В’ячеслав Задоренко: "Ми обговорювали різні ситуації, які могли виникнути під час вторгнення. Але коли почались обстріли, авіаудари, то плани були змінені, бо все це було вперше".

У населені пункти Дергачівщини поблизу кордону росіяни зайшли вже у перші години. Місцеві ж почали виїжджати у бік обласного центру. А тим часом жителі Харкова починають спускатися в метро, щоб сховатися. Метро вже по обіді зупиниться на три місяці, до кінця травня. У цей час на Суспільному стартує спецефір, а пізніше і національний інформаційний марафон. Жителі області вслухаються у повідомлення по радіо і телебаченню. Оновлюють стрічки новин у телефонах. Деякі жителі Харківщини не одразу усвідомлюють, що відбувається і як все буде розгортатися далі. У чатах люди вирішують, чи вести дітей до шкіл і садочків, чи йти на роботу. "Спочатку, коли я почула вибухи, то не повірила в це. Але не будила дітей і почала збирати речі, документи, гроші. І майже весь день ми сиділи вдома. Я хотіла залишатися в Харкові, хоча мій чоловік умовляв виїхати, але я відмовлялася. Ми навіть сварилися на цю тему. Бо я не хотіла залишати Харків ні за яких обставин", — згадує харків’янка Гаяне Куц, яка разом із дітьми у перший день повномасштабного вторгнення спустилася у метро на кілька годин. Через нестачу місця для ночівлі повернулися додому, але вже 4 березня, не витримавши постійних вибухів, перебралися на станцію метро "23 Серпня" на два місяці.

Ближче до сьомої ранку Президент Володимир Зеленський заявляє про запровадження в Україні воєнного стану. З Харкова, як і з прикордонних населених пунктів, виїжджають деякі жителі. Ті, хто лишається, поповнюють запаси продуктів, ліків, готівки. Біля автозаправок, банкоматів, аптек, магазинів вишико́вувалися черги. Робота шкіл, садків та інших установ у Харкові призупиняється до особливого розпорядження. А комунальники та жителі по всьому місту відкривають укриття.

Через 5 днів будівлю обладміністрації на майдані Свободи зруйнував російський удар

Як згадує директор обласного Департаменту цивільного захисту Іван Сокол, його ранок 24 лютого почався у Дніпрі, а згодом продовжився поверненням до Харкова: "Дуже багато було звернень від громадян. І серед них такі, що зачинена захисна споруда або завалено вхід до неї. Ми намагалися реагувати миттєво".

Тим часом у Харкові почали з’являтися повідомлення від містян про перебої з водопостачанням. Також були проблеми зі зв’язком. З’являються перші повідомлення про наслідки ворожих атак у Харкові та області. У Лозовій росіяни завдають авіаудару по військовій частині. У Чугуєві атакують військовий аеродром, руйнувань зазнають і житлові будинки. У марафоні повідомляють: "Є загиблі — працівниця місцевої газової служби та неповнолітній хлопчик, ще 19 людей дістали поранення".

Близько 10-ї години Генштаб ЗСУ повідомляє про знищення чотирьох російських танків на окружній Харкова. Містом та іншими населеними пунктами області шириться хвилювання, люди роблять закупи. Все більше тих, хто спускається до підземки — приходять цілими сім’ями, з домашніми улюбленцями, ковдрами, термосами з чаєм і теплими речами. Вхід в метро безплатний, на станціях облаштовані питні фонтанчики. Люди сидять на підлозі та зупинених східцях ескалаторів, стривожено гортають стрічки новин у телефонах. Того дня у телеграм-каналах шириться інформація про те, що керівники Харкова та області самоусунулися і виїхали з міста. Але незабаром на сайті облдержадміністрації з’являється фото голови Харківської облради Тетяни Єгорової-Луценко, керівника облдержадміністрації Олега Синєгубова та харківського мера Ігоря Терехова: всі троє сидять у кабінеті Синєгубова. Буквально через 5 днів будівлю обладміністрації на майдані Свободи зруйнує російський удар.  

О першій дня у Харкові знову чути вибухи, а на станції метро "Університет" міський голова Ігор Терехов через гучномовець розповідає про ситуацію в місті. Тим часом в області кількість загиблих мирних людей зростає.

92-га бригада зупинила ворога на шляху до Дергачів

Прикордонну Вовчанську громаду окуповують майже одразу. Місцевого керівника Анатолія Степанця пізніше оголосять зрадником, і не лише його. На Куп’янськ, на сході Харківщини, що за 50 кілометрів від кордону з РФ, суне російська техніка. За кілька днів люди протестуватимуть, а тамтешній очільник — Геннадій Мацегора, стане підозрюваним у підтримці окупантів. З іншої сторони — на півночі області російські окупанти рухаються на Харків, який так і не зможуть захопити, але окупують майже на пів року близько 30% територій Харківщини. Козачу Лопань, рідне місто голови Дергачівської громади В’ячеслава Задоренка, окупували першим у громаді, але військові не дали просунутися на цьому напрямку ближче до Харкова.

"Саме о 5-й ранку з території Російської Федерації почалися обстріли нашої громади. Миттєво пропало світло, від вибухів я прокинувся, ми з дружиною зібрали речі. За день вже була інформація, що російські війська стоять на нашому кордоні, тож ми оповістили місцеве населення, і під час обстрілів виїхали в бік міста Харкова. Хоча ми бачили, як по Харкову вже прилітають снаряди, з гори було видно, як палає місто. Але ми розуміли, що за 10-15 хвилин росіяни ввійдуть до нашого населеного пункту. На початку шостої по дорозі нам назустріч ішла колона наших військ, це була 92-га бригада, яка зустріла ворога і не дала йому прорватися до Дергачів", — згадує В’ячеслав Задоренко.

Станом на 16:20 24 лютого 2022 року в Харківській області внаслідок обстрілів поранені 42 мирних жителі, повідомили в обласному Департаменті охорони здоров'я. У регіоні встановлюється комендантська година та режим військово-цивільної адміністрації, про це у вечірньому зверненні оголосив очільник області Олег Синєгубов. 

Спати у перші дні було складно — радіо слухали цілодобово, гортали стрічку безперестанку, дослухалися до нічних звуків, щоб зрозуміти чого чекати далі — чи зможе встояти Харків, чи зможуть російські окупанти просунутися вглиб Харківщини та чи вистачить нам сил зупинити їхнє просування.