"Лондонград" — на відбудову України: чому підтримка Великої Британії важлива для майбутнього нашої держави

"Лондонград" — на відбудову України: чому підтримка Великої Британії важлива для майбутнього нашої держави

Вчора розпочався другий закордонний візит Володимира Зеленського з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Перший день український очільник провів у Великої Британії, де виступив у парламенті, зустрівся з прем’єр-міністром та королем Чарльзом ІІІ. Сьогодні вранці ж Зеленський прибув до Франції, де зустрівся з Еммануелем Макроном, Олафом Шольцом, та разом з ними вирушив до Брюсселю на саміт лідерів ЄС. Про результати цього візиту Українське радіо розмовляло з дипломатом, експертом Центру оборонних стратегій Олександром Харою.

0:00 0:00
10
1x

"Ми переживали за вас, за всю Україну"

"З 20 лютого 2014 року Україна щодня творила історію, але такою героїчною та трагічною, як 24 лютого 2022 року, вона не була. За великим рахунком те, що ми спостерігали вчора та сьогодні під час візиту президента України, — це політична історія, яка твориться на наших очах. Чарльз ІІІ сказав, що "ми переживали за вас, за всю Україну". Це дуже неформальні, непротокольні висловлювання короля Великої Британії по відношенню до президента України та українського народу", — розповів Олександр Хара. 

Він додав, що британці, незважаючи на попередні запевнення у відсутності в них літаків F-16, які вони могли б передати Україні, нині розглядають можливості, як допомогти Україні саме цим видом озброєння: "Це будуть не британські літаки, але ті, які вони можуть замістити або профінансувати купівлю інших". "Також була запущена програма підготовки українських бойових пілотів. Це не означає, що вони через місяць будуть в нашому небі, але це дуже важлива річ на перспективу", — зазначив Хара.

"Лондонград" на відбудову України

"Була підписана також декларація, де в цілому висловлена підтримка Україні, проте найголовніше — заявлено підтримку українському мирному плану, який за великим рахунком є планом української перемоги:  відновлення територіальної цілісності, покарання злочинців, відбудова України за допомогою наших західних партнерів та передусім — російських грошей. В цьому сенсі Британія дуже важлива, оскільки Лондон став меккою для російських багатіїв, які "відмивали" там кошти. Тому там є що конфісковувати та спрямовувати на відбудову України", — пояснив експерт. "Британський візит був надзвичайно позитивний: хоча й конкретики не назвали, проте натякнули, зокрема на ракетні системи".

Фото: BBC