Олена Шарпанська
Олена Шарпанська

Закінчила Київський національний університет імені Т.Г. Шевченка.

Вчилася на вечірньому відділенні факультету журналістики й працювала в "Спортивній газеті". В 1992 році перейшла працювати на Українське Радіо до редакції суспільно-політичного мовлення. Впродовж кількох років була авторкою і ведучою програми "Зворотній зв’язок" про соціальні та медичні проблеми в суспільстві. Спільно з Республіканським управлінням ДАІ МВС України готувала й вела в прямому ефірі 50-хвилинну програму "Автомобіль, дорога, ми". У 1995 році була створена молодіжна редакція "Європа-Центр", тож перейшла працювати туди і повернулася до спорту. Напередодні Олімпійських ігор 1996 року в Атланті створила і вела програму "Олімпійське сходження", згодом — "Планета Спорт". На Українському Радіо виходили програми "Хто я?", "Неповторність", "Крупний план" — коротка версія "Неповторності". Коли молодіжна редакція стала частиною Радіо Промінь, то в прямому ефірі вела програми "Культ особи", "Азбука реальності", "Радіопрес. Портрет". У запису виходила програма "Музика на кону. Музика зарубіжного кіно". З 2017 року співпрацює з російською редакцією мовлення іноземними мовами. Спочатку була одна 20-хвилинна програма "Русские украинцы" щосуботи, а з квітня 2018 — прямі ефіри щопонеділка, щовівторка та щосереди. Щоп’ятниці виходила — "Життя без лінії розмежування". Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну було створено програму "Война и русский мир". Нині ведуча програми "Реконструкція".

Журналістика — це спадкове, переконана Олена: "Мій батько, Юхим Шарпанський, був спортивним журналістом і коментатором. Понад 40 років він присвятив роботі на радіо та телебаченні. Тому мій вибір професії — не випадковість. Тепер уже і я можу похвалитися понад 40-річною журналістською кар’єрою. За ці роки займалася різними темами, однак улюблені назвати важко. Мене цікавлять люди, їхні історії, життєвий досвід, уміння долати нездоланне, їхня творчість і погляди на життя. Мені цікаво простежувати причинно-наслідкові зв'язки в політиці, економіці, суспільному житті".

Намагається бути молодою мамою і бабусею. Любить тварин, особливо собак, а також ліс й "тихе полювання" — збирати гриби. А ще тишу і читання. Іноді знаходить час для рукоділля.

За життям Олени можна стежити на її фейсбук-сторінці. 

Передачі з архіву Українського радіо

24.07.2024 16:07:13 Реконструкція

Про санкції. Подивимося на конкретні галузі, де росія продовжує торгувати із Заходом і заробляти на війну попри ухвалений Радою ЄС в липні 2024 року чотирнадцятий пакет економічних та індивідуальних санкцій. Хто вони, порушники санкційних заборон і як із ними боротися — Павло Кухта, економіст, політик і громадський діяч, експерший заступник міністра економіки України.

23.07.2024 16:07:08 Реконструкція

За перше десятиліття ХХІ століття в світі відбувалося 7 воєн, а от від 2011 до 2024-го їх стало вже 20. Для багатьох зарубіжних й вітчизняних дослідників військових конфліктів у світі, наша війна знаходиться в переліку інших 183 регіональних та місцевих війн. І така їх кількість є найвищим показником за останні три десятиліття. Про деякі із цих потенційних війн — Юрій Олійник, кандидат політичних наук, керівник дослідницьких програм недержавного центру "Українські студії стратегічних досліджень".

18.07.2024 16:07:11 Реконструкція

Про історичну пам’ять. У нашій з поляками спільній історії є незагоєна рана – Волинська трагедія. І хоча про це останніми роками пишеться і говориться дуже багато, сьогодні ми вкотре спробуємо зрозуміти як і чому минуле доволі сильно впливає на сьогодення. Гість — Володимир В’ятрович, український історик, публіцист, політик, громадський діяч, доктор філософії, народний депутат України.

17.07.2024 16:07:08 Реконструкція

Лейбористська партія отримала більшість голосів у Палаті громад за підсумками дострокових парламентських виборів у Великій Британії. Це означає кінець 14-річного правління консерваторів. Про те, як програвали і вигравали дві основні британські партії, принаймні, після завершення Другої світової війни. Гість програми — Єгор Брайлян, кандидат історичних наук, дослідник британської історії, член Королівського історичного товариства.

16.07.2024 16:07:08 Реконструкція

Про Туркменістан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан і Казахстан. Країни Центральної Азії, колись давно — осередки бурхливого розвитку філософії, астрономії, медицини, поезії, архітектури, батьківщина геніальних вчених, поетів і мислителів... Чому вже на початку 20-х років ХХ століття тут більшовики боролися з неграмотністю? Чому ці колишні радянські республіки вважалися відсталими, а нині все ще шукають свій власний шлях розвитку? До кого вони більш прихильні, до росії чи Китаю? Гість — Євген Добряк, експерт із міжнародних відносин, сходознавець.

11.07.2024 16:07:08 Реконструкція

40-ий президент США Рональд Рейган — визначний політик ХХ століття. Неупереджено і об'єктивно про внутрішню і зовнішню політику США двох президентських термінів Рейгана у 80-ті роки говоримо з головним науковим співробітником Інституту всесвітньої історії НАН України, доктором історичних наук Олександром Потєхіним.

10.07.2024 16:07:18 Реконструкція

Вже давно добре відомо, що жовтневий переворот був здійснений більшовиками на чолі з Денним за німецькі гроші. Сьогодні ще раз торкнемося цієї теми, а ще поговоримо про те, чому НЕП міг бути і не став перспективою. Гість - доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький.

09.07.2024 16:07:13 Реконструкція

Про таємну дипломатію, який вплив вона має на міжнародну політику, врегулювання геополітичних криз, а також життя людей говоримо з Олександром Скрипником, письменником, публіцистом, дослідником історії української розвідки.

04.07.2024 16:07:52 Реконструкція

Сьогодні говоримо про те, чому в 21 столітті ми входимо в часи, коли диктатури, автократичні моделі держав демонструють свою силу і навіть міць. Пам'ятаючи, що державна влада розподіляється на законодавчу, виконавчу та судову, спостерігаємо як в росії, інших автократичних країнах відбувається укріплення одноосібної вертикалі влади, в якій ці три гілки втрачають незалежність і самостійність. Аналізуємо ці процеси з кандидатом політичних наук, експертом-міжнародником Станіславом Желіховським.

03.07.2024 16:07:17 Реконструкція

Про Норвегію, наші тисячолітні династійні зв'язки, про збереження пам'яті, сусіда на сході говоримо з Олександром Цветковим, українським дипломатом, доктором історичних наук, Надзвичайним і Повноважним послом України в Королівстві Норвегія 2008-2011 роках, а нині професором кафедри міжнародних відносин факультету права та міжнародних відносин Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.