"Земан був адвокатом дуже поганого клієнта, тому змушений змінити риторику",— Стулік про підсумки саміту ЄС

"Земан був адвокатом дуже поганого клієнта, тому змушений змінити риторику",— Стулік про підсумки саміту ЄС

6 жовтня в Празі відбувся саміт Європейської політичної спільноти за участі України. Це новий політичний майданчик, створений за ініціативи президента Франції Еммануеля Макрона. Він об'єднав 44 країни Європи і країни із сусідніх регіонів. Головні теми, які обговорювалися на саміті: повна ізоляція Росії, новий порядок без РФ, російсько-українська війна і погіршення відносин між країнами ЄС і РФ. Що там ще обговорювали? Чи насправді змінилася риторика президента Чехії Земана, який почав критикувати РФ? Як вирішили питання Азербайджан та Вірменія? Про все це слухачам Українського радіо розповів старший аналітик та голова Східноєвропейської програми в Безпековому центрі "Європейські цінності" Давід Стулік.

0:00 0:00
10
1x

Який головний підсумок цього саміту

"Головне, що Європа перший раз змогла зібратися на такому рівні. Тут були важливі гравці всього континенту. Вони говорили про майбутнє Європи, яким воно може бути. Не було Росії і Білорусі, бо їх Європа вважає проблемними і небезпечними гравцями. Натомість присутні були такі одвічні між собою вороги, як Азербайджан і Вірменія". 

Цей саміт може пропонуватися, як альтернатива Україні щодо її членства в ЄС

"Україна щоразу говорила, що вітає будь-яку ініціативу. І таку теж. Це дає додаткову можливість занурюватися нам ще більше в європейський напрямок і таким чином посилить наші позиції в ЄС. Ніхто не знає, як це все буде виглядати в майбутньому. Немає ясності, що це буде далі. Країни підтримують членство України в ЄС. Але багато є невідомого". 

Перемовини між Азербайджаном і Вірменією

"Це важлива і знакова подія. Коли почалася нова фаза протистояння Азербайджану і Вірменії, ЄС там взагалі не було. Зараз за одним столом сиділи Макрон, прем'єр Вірменії, президенти Азербайджану та Туреччини. ЄС стає важливим геополітичним гравцем. Всі розуміють, що з Росією дуже важко буде працювати, бо це складний і проблемний посередник. І що треба звертатися все одно до ЄС". 

Земан сказав, що якщо буде застосована ядерна зброя, то відповідь повинна бути військовою

"Земан хоче бути частиною європейського напрямку, бо йому залишилося всього 4 місяці бути президентом. Він не хоче відрізнятися від своїх колег. Йому важко зараз залишатися проросійським, тому він повторює те, що говорять всі європейські політики. Він був адвокатом дуже поганого клієнта (Росії), тому змушений змінити риторику." 

Фото: kmu.gov.ua