Скасування спрощеного візового режиму з ЄС для росіян: як це працюватиме? Пояснює аналітикиня

Скасування спрощеного візового режиму з ЄС для росіян: як це працюватиме? Пояснює аналітикиня

У п’ятницю, 9 вересня, рада Європейського Союзу затвердила скасування спрощеного візового режиму для росіян, який діяв раніше. Тож з 12 вересня на громадян Росії поширюватимуться загальні правила візового режиму. А частина країн ЄС — Латвія, Литва, Естонія та Польща — з 19 вересня взагалі закриють в’їзд для туристів з РФ. Як нові візові правила для власників російських паспортів діятимуть на практиці та чи варто в майбутньому очікувати повної заборони на в’їзд в ЄС для них, Українське радіо дізнавалося в аналітикині громадської організації "Європа без бар’єрів" Катерини Кульчицької.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"З 12 вересня збільшиться вартість подачі на візу — з 35 до 80 євро, — а також термін розгляду документів. Якщо раніше їх розглядали в середньому 10 днів, максимум 15, то тепер будуть розглядати довше й будуть дуже прискіпливо їх перевіряти. Це може тривати й до 45 днів на одну візу. Також суттєво збільшиться кількість документів, які необхідно буде подати для отримання візи. І що, на мою думку, доволі важливо: Єврокомісія дала чіткі рекомендації країнам ЄС та Шенгенської зони, щоб вони намагалися тим, хто підпадає під причини в’їзду, не видавати мультивізи та уважно переглядати ті візи, які вже були видані раніше. Якщо будуть підстави вважати, що людина загрожує безпеці країн ЄС, то таку візу слід анульовувати. 

Це важкий момент для прикордонників, адже це все падає на їхні плечі. Й Естонія, Литва, Латвія та Польща вже вирішили, що вони не хочуть займатися всіма цими нескінченними перевірками і наражати себе на небезпеку російськими туристами, та заборонили з 1 вересня в’їжджати туристам з РФ. Тобто кожного, хто буде в’їжджати з російським паспортом та візою, будуть ретельно перевіряти. Думаю, будуть й запитувати документи, й до кого їдуть, з якою метою, й скільки грошей із собою, й перевірятимуть по різних базах. Якщо будуть сумніви, що ця людина надає правдиві документи, проводитимуть додатковий контроль і в безпекових ситуаціях можуть анульовувати таку візу", — розповіла Катерина Кульчицька. 

Аналітикиня додала, що законодавство ЄС в частині візової політики щодо росіян містить положення, які дозволяють кожній країні визначати ступінь суворості санкцій самостійно: “Але, попри певні розпливчасті норми, які містить законодавство щодо в'їзду росіян, вони все одно мають санкційний характер для власників паспорту РФ. Коли ми говоримо про ЄС, то розуміємо: там багато країн, які ухвалили спільне рішення. Так як немає прямого повітряного сполучення, втілення цього рішення лягає на плечі країн, які межують з Росією. Зараз є країни, які межують з Росією і вже чітко сказали, що вони будуть обмежувати в'їзд туристів. Й рішення ЄС, що кожна країна сама приймає рішення щодо жорсткості санкцій, дозволяє їм проголошувати якомога більш жорсткі обмеження та застосовувати їх, адже вони є першою країною в’їзду, яка умовно може страждати від російських агентів, людей, які будуть підбурювати натовп, вчиняти злочини і так далі. Такі "туристи" їм не потрібні".

Разом з тим, як додала Кульчицька далі, зараз під великим питанням ініціатива Молдови щодо рейсів з Росії, завдяки яким, як йдеться в офіційних повідомленнях, вони мають на меті дозволити виїхати з Росії власним громадянам: "Українців звістка про рейси з Росії в Молдову, звісно, засмучує, тому що ми очікували, що будемо єдиним фронтом. Проте будемо чекати адекватної реакції з їхнього боку, можливо, вони передумають. Також нас вже довгий час засмучує уряд Грузії, зокрема,  щодо кількості росіян, які знайшли прихисток в Грузії". 

"Щодо нових правил в’їзду, то консули держав ЄС будуть змушені перевіряти, де фактично проживає заявник і якщо буде знайдений зв’язок із Кримом або окупованими територіями України чи Грузії, це має тягнути за собою відмову у видачі візи. 

На це даються умовні 45 днів, коли можна робити запити, просити додаткові документи. Це велика праця, але за бажання це можливо. Росіяни до такого не звикли, але їм доведеться відчути це", — пояснила аналітикиня.

Наостанок Катерина Кульчицька торкнулась й питання білорусів в контексті візових санкцій країн ЄС: "Щодо Білорусі, то Литва на кордоні з РБ вже побудувала "стіну". Литва розуміє ситуацію, і тут також ставлення країн Балтії та Польщі доволі логічне. Проте, думаю, ЄС не ставить повний хрест на громадянах цієї країни, але розуміє, що Білорусь бере дуже активну участь "посіпак" Росії в цій війні і, звісно, до цього також потрібно максимально суворо ставитися. Тому до питань в’їзду громадян цієї країни держави ЄС також ставляться дуже ретельно". 

"Загалом ми дивимося на ситуацію щодо скасування спрощеного візового режиму з оптимізмом. Хотілося б, аби  росіяни пізнали якомога більше обмежень і щоб вони логічно перейшли в рамки повної заборони. Але мені особисто хотілося б, аби перемога України настала раніше. Адже для нас таке рішення ЄС є логічним і правильним, але росіяни, на жаль, мають діаспори в різних країнах, там живуть їхні родичі, які давно вже отримали паспорти інших країн, тож росіяни все ж таки мають зв’язки є ЄС. Але з іншого боку, навіть тим, в кого там є родичі, також відмовляють у візах. Тобто навіть коли є всі підтвердження, щодо росіян є недовіра, що ця людина може "загубитися" в ЄС", — підсумувала Кульчицька.

Фото: DW

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук