Морякам дозволили виїжджати за кордон на роботу. Як це відбуватиметься та хто ловитиме "псевдомореплавців"?

Морякам дозволили виїжджати за кордон на роботу. Як це відбуватиметься та хто ловитиме "псевдомореплавців"?

Морякам-чоловікам віком від 18 до 60 років дозволили, тепер вже офіційно, виїжджати за кордон на роботу та навчання під час воєнного стану. Про це було відомо ще 2 вересня, але відповідна постанова була опублікована лише напередодні. Як цей процес відбуватиметься? Які документи треба надавати? Про які категорії йдеться? Чи будуть зловживати можливістю виписати диплом моряка відповідні структури? Про все це слухачам Українського радіо розповів голова профспілки робітників морського транспорту України Олег Григорюк.

"На сьогодні в Україні нараховується 120 тисяч моряків загалом. Це ті, хто має офіційно підтверджений документ українського моряка. 65 тисяч із них перебували на момент початку війни за кордоном. 35-40 тисяч моряків знаходилися в Україні. Ми сфокусовані зараз саме на тих, хто застряг тут в Україні і не може перетинати кордон через пункти пропуску. Насамперед тут мова йде про кількість грошей, які ці моряки мають привозити у вигляді зарплати в Україну. А це з кожного від 3 500 до 5 000 доларів. Таким чином вони допомагатимуть українській економіці. Навіть перебуваючи за кордоном, моряки часто стають волонтерами і допомагають армії. 

Ще з кінця березня ми почали вести з урядом перемови, пропонувати їм свої бачення постанови, висловлювати свою експертну думку. Після неофіційної постанови, яку опублікував Денис Шмигаль в своєму телеграм-каналі, ми почали активно комунікувати з Міністерством інфраструктури, щоб прибрати терміни, які нам здавалися незрозумілими і певним чином обмежували права українських моряків.  І вже в офіційній постанові ці терміни були видалені і цих обмежень вже не було. 

Наступного тижня вже перші моряки будуть проходити за новою процедурою через пункти пропуску і зможуть приєднатися до морських суден міжнародного судноплавства. 

Українські моряки в електронному форматі повинні зв'язуватися з адміністрацією судноплавства. У дводенний термін адміністрація буде надавати інформацію щодо підтвердження їхнього статусу. Після чого моряки отримують довідку-підтвердження, що вони насправді є моряками. Потім мають звертатися до військкомату, де отримають документ, який дозволяє вільно перетинати пункт пропуску. 

Через дунайське судноплавство, де працює зерновий коридор, зможуть рухатися моряки, які ходять на суднах і самохідних баржах українського дунайського судноплдавства. Вони є робітниками держпідприємств. Для них діє трохи інша спрощена процедура перетину кордону, яка працює з початку війни.

Існує чітка процедура отримання диплома моряка. Є морська адміністрація, яка буде бачити, хто є моряком, а хто ним намагається стати зараз, під час війни. Має бути в історії українського моряка повноцінне навчання, тренінги, сертифікати, дипломи. Моряк має право працювати стільки за кордоном, скільки у нього прописано в трудовому контракті". 

Фото: Уніан