У МОЗ розповіли, як можна буде придбати антибіотики в Україні з серпня

У МОЗ розповіли, як можна буде придбати антибіотики в Україні з серпня

З 1 серпня антибіотики в аптеках відпускатимуть лише за наявності електронного рецепта. Як можна буде придбати антибіотики в Україні з серпня? Про це в ефірі Українського радіо розповіла заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич.

0:00 0:00
10
1x

Як можна буде придбати антибіотики в Україні з серпня

Поняття рецепта на антибіотики не є новим в Україні. В серпні вводиться лише додатковий цифровий інструмент — електронний рецепт. Є світова глобальна проблема, яка визнана Всесвітньою організацією охорони здоров'я, як одна із десяти загроз людству. Це проблема антибіотикорезистентності, коли помилково люди, вважають, що антибіотиками можна лікувати застуду чи інші вірусні інфекційні захворювання. Відповідно, коли наступні захворювання є справді більш серйозні і антибіотик мав бути призначений та спожитий пацієнтом, він стає просто непомічним, тому що формується стійкість бактерій до цього препарату і препарат стає не дієвим.

На сьогодні згідно з опитуваннями в Україні 64% людей помилково вважають, що застуду та інші вірусні інфекційні захворювання можна лікувати антибіотиками, що спричиняє сукупно негативні тенденції у сфері громадського здоров'я. Тому антибіотики як і в Україні, так і багатьох інших країнах є рецептурним препаратом. Тобто вони призначаються виключно за призначенням лікаря. Адже це та людина, яка має відповідну компетенцію і яка здійснює огляд пацієнта. Тож якщо у вас є певні симптоми, погіршення загального стану, ви звертаєтесь до лікаря, який здійснює огляд та діагностику і виписує або електронний, або паперовий рецепт.

Під час перехідного періоду в умовах війни у нас діє механізм і електронних, і паперових рецептів залежно від того, чи є технічна можливість, наприклад, може бути відсутнє електроживлення, можливо, заклад ще не працює з електронною системою охорони здоров'я тощо. Відповідно до можливості закладу лікар формує і виписує рецепт.

Якщо це електронний рецепт, то на руки людина також отримує інформаційну довідку до нього. Це для тих людей, які не використовують смартфони тощо. Вони так само будуть мати інформацію з собою про призначення лікаря.

Які лікарі будуть виписувати рецепти для придбання антибіотиків

Можна звернутися не лише до сімейного лікаря, а до будь-якого лікаря за місцем перебування. Тобто незалежно від того чи є декларація, чи немає ви можете звернутися до найближчого медичного працівника як комунальної форми власності, так і приватної. І далі він здійснює призначення, тобто виписує рецепт. Якщо це паперовий рецепт за бланком форма №1, то ви отримуєте його на руки. Якщо це електронний рецепт, то дані вносяться до електронної системи охорони здоров'я лікарем, а людина на руки отримує інформаційну довідку. Тобто ви обов’язково маєте отримати інформаційну довідку як підтвердження, що лікар вам здійснив призначення. Ця довідка скріплюється підписом і печаткою лікаря. І далі з нею ви звертаєтесь до будь-якої аптеки.

У нас аптеки і медичні заклади працюють з електронною системою охорони здоров’я, працездатність якої на рівні 99,6%. Якщо з різних технічних обставин є перешкоди, погашення рецепта здійснюється по інформаційній довідці, на якій фармацевт або провізор ставить штамп "Відпущено" і своїм підписом здійснює відпуск. Тому якщо є технічні перебої на перехідний період дозволяється відпуск і по інформаційній довідці, на якій буде відповідний штамп від фармацевта.

Як довго триватиме перехідний період

Електронний та паперовий документообіг діють паралельно протягом перехідного періоду. Попередньо він визначений до кінця року. Рішення щодо його завершення буде ухвалюватись з урахуванням ситуації в країні, зокрема перебігу по військовій ситуації і по готовності медичної системи, тобто закладів охорони здоров'я, зокрема приватних. Тому що ми також їх долучаємо до нашої системи по відпуску рецептурних препаратів.

Як працюватиме механізм електронних рецептів на тимчасово окупованих територіях

Для тимчасово окупованих територій і для тих регіонів, де ведуться активні бойові дії, є виключення. Тому що там може не бути доступу до лікаря чи аптечного закладу тощо. Відповідно, на цих територіях за умови необхідності, коли питання стосується життя і здоров’я людини, дозволяється відпуск препарату без рецепта лікаря.

Що стосується наявності та доступності ліків на цих територіях, у нас є повний контакт з усіма регіонами. Відповідно, з нашої сторони також надходить медична гуманітарна допомога і по можливості доставляється на тимчасово окуповані території. Але доступ туди вкрай обмежений, і ті водії, які везуть цю допомогу, щоразу ризикують власним життям, тому що буває, що окупанти і забирають ліки, і заарештовують наших водіїв.

Якщо пацієнт самостійно не може дістатися до аптеки, чи може хтось замість нього забрати ліки

У тих регіонах, де відносно спокійна ситуація, ліки можна забрати за інформаційною довідкою чи рецептом. Тобто якщо пацієнт не має змоги самостійно добратися до аптеки, його представник, родич чи соціальний працівник може по цьому документу отримати необхідний препарат в аптеці замість цієї людини.

Як волонтерські організації зможуть закупити антибіотики

Так само у нас є виключення, яке стосується роботи волонтерських організацій, Збройних сил України та військових адміністрацій. Мова йде про закупівлю лікарських рецептурних препаратів для потреб фронту та воєнного часу. Для цього має бути запит, що необхідні визначені препарати в певній кількості. Такі препарати дозволяється купляти оптом без рецепта лікаря у дистриб’юторів.

Як бути людям в тих населених пунктах, де немає лікарів: хто випише та відпустить рецепт

Бажано звертатись до лікаря, але є території, де контакт з лікарем може бути ускладненим. Відповідно для цих територій на перехідний період дозволяється і передбачається нормативно-правовою базою відпуск рецепта фельдшерами у фельдшерсько-акушерських пунктах.

Фото: Getty Images 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Половину загиблих воїнів можна було врятувати своєчасним переливанням крові — Медведєв
За 5 років в Україні виписали понад 72 мільйони електронних рецептів — МОЗ
"Зараз навіть стандарти НАТО підлаштовуються під нашу війну", – волонтерка про роботу військових медиків
"За останні два роки ми зробили революцію у сфері реабілітації" — Віктор Ляшко
Масовий мор риби й ботулізм: як убезпечитися від інфікування