В Херсоні та області окупанти заблокували доступ до соцмереж — журналістка

В Херсоні та області окупанти заблокували доступ до соцмереж — журналістка

В Херсоні та області російські окупанти заблокували доступ до соцмереж. Відтак, скористатися ними можна лише за допомогою VPN. Більше про ситуацію на Херсонщині розповіла журналістка Херсонської регіональної філії Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про можливість виїхати з Херсонщини 

І вдень, і вночі ми продовжуємо чути на околицях міста вибухи.  Але вони нас не лякають, бо чим гучніші вибухи, тим ближче до нас ЗСУ. Ситуація в Херсонській області дуже складна. Окупанти продовжують обстріли, продовжують руйнувати оселі, школи, дитячі садочки. Будинки, з яких виїхали люди по селах заселяють окупанти. 

І жодного зеленого коридора для Херсонської області від початку окупації не було. У людей єдина можливість виїхати зараз через Василівку Запорізької області. Але це складно і дуже дорого коштує. У кого немає власного авто, потрібно заплатити від 5000 грн за людину. Крім того, це велика небезпека, тому що їхати потрібно через лінію фронту, де йдуть постійні обстріли. До того ж, окупати постійно збирають черги. За один день переїхати неможливо, і люди на блокпосту ночують під обстрілами в полі. 

Ще один шлях є через тимчасово окупований Крим, але це також коштує дуже дорого. Окрім цього, на кордоні з Кримом зараз працює спеціальний відділ ФСБ Росії, який дуже прискіпливо проводить перевірку. І не факт, що ви зможете перетнути цю межу і виїхати в Крим, а потім вже в Європу.

Про створення уряду Херсонської області 

З 5 липня в Херсонській області почав працювати так званий уряд Херсонської області, про створення якого окупаційна влада заявила після того, як в Херсоні побував перший заступник керівника адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко. 

Поки до складу цієї новоутвореної структури увійшли чотири людини. Очолив уряд Сергій Єлісєєв, який до цього обіймав посаду першого заступника голови уряду в Калінінградської області в Росії. Його заступником став колаборант і вже колишній депутат України Олексій Ковальов. Ще один заступник — Володимир Беспалов. Він також з Калінінградської області і був заступником Міністра муніципального розвитку. Також в уряді є ще один Міністр освіти і науки. Ним став заступник голови адміністрації міського округу Кашира Московської області Михайло Родіков.

Призначений окупаційною владою фейковий керівник Херсонської області військово-цивільної адміністрації Володимир Сальдо в інтерв'ю пропагандистським ЗМІ сказав, що так званий уряд Херсонської області підготує платформу для входження Херсонщини в склад Російської Федерації. 

У свою чергу заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський каже, що те, що на Херсонщині будуть формувати нову владу було очікувано, бо росіяни розчарувалися в компетентності колаборантів, які зараз правлять Херсонщиною.

Як містяни ставляться до самопроголошеного нового уряду 

Партизани працюють. Постійно попереджають окупантів, розвішуючи листівки і підриваючи колаборантів. І херсонці теж долучаються до цього, розвішуючи стрічки та плакати, малюючи синьо-жовті кольори де тільки можна, і ця атмосфера давить на окупантів. Вони бояться херсонців і тому починають залякувати.

Про блокування соцмереж

В Херсоні і області до того, що відсутній мобільний зв'язок від українських операторів, додалося і те, що від учора заблокували Viber, YouTube, Facebook та Instagram. І для того, аби і надалі користуватися цими застосунками, потрібно встановлювати VPN. Ті, хто й раніше користувалися VPN, не відчули того, що їх заблокували. А от херсонці, які не користувалися VPN залишилися без соцмереж. 

Але херсонці один одного підтримують. У кого є інтернет, то wi-fi роблять незапаролений, щоб і сусіди ним могли користуватися. І якщо хтось щось не може налаштувати, то в чатах ОСББ постійно пишуть про те, хто і чим може допомогти. Відтак, люди допомагають один одному налаштувати мобільні телефони, знайти точки wi-fi, де можна поспілкуватися з рідними.

Про роботу фейкового пенсійного фонду

Також окупанти зараз намагаються організувати роботу фейкового Пенсійного фонду і закликають всіх пенсіонерів прийти і зареєструватися для отримання допомоги в розмірі 10 тисяч рублів, а надалі обіцяють нарахувати російські пенсії.

Про можливості зняття готівки  

Також в Херсоні почало працювати відділення російського банку "Промзв'язок", який включений до санкцій США і повністю відключений від системи Swift.

Дуже складною залишається в Херсоні та області ситуація з можливістю зняти з картки готівку. Працює лише три відділення банку і для того, аби отримати готівку, потрібно з ночі зайняти чергу, а в нас комендантський час, і це дуже складно і загрозливо робити, бо вулиці патрулюють окупанти. І до всіх тих, хто перебуває навіть біля відділення банку, щоб зняти гроші, прискіпливо ставляться. 

Зняти з картки можна до 2000 грн. Але частіше через те, що черги величезні, можна зняти лишень 1000 грн, щоб якомога більше людей змогли отримати гроші. Інший шлях отримання готівки — це звернутися до "спритних ділків", які за відсоток теж допомагають зняти готівку. Цей відсоток вже доходить до 25%, хоча все починалось з 3%.

Про херсонські кавуни та ціни на продукти

На ринках Херсона з’явилися перші кавуни, вирощені у фермерських господарствах Чаплинки та Скадовська. Ціни від 10 до 15 грн за кілограм. Почали з'являтися і дині, які коштують до 20 грн за кілограм. Тому херсоні можуть наїдатися овочами та фруктами, адже інші ціни в магазинах дуже високі.

Крім того, так званий керівник Херсонський військово-цивільної адміністрації Сальдо заявив, що хоче повернутися до ідеї 2012 року, а саме — заглибити Дніпро, щоб баржі з кавунами дійшли до Смоленська.  

Про викрадення людей 

Наразі відомо, що 500-600 осіб знаходиться в полоні. Де вони перебувають і в якому стані нам невідомо. Люди зникають постійно. Щодня херсонці звертаються за допомогою, зазначаючи, що пропали близькі, прийшли додому і забрали тощо. Можна виїхати в місто, не пройти блокпост, тебе звідти заберуть і ти не повернешся додому. 

Фото: Flickr