"Поки не вирішиться питання із Чорноморським флотом, повної безпеки в морі не буде" — експерт

"Поки не вирішиться питання із Чорноморським флотом, повної безпеки в морі не буде"  — експерт

ЗСУ звільнили острів Зміїний. Чим він важливий для України? Чи є це початком деблокади Чорного моря і поступовим звільненням акваторії? Про все це слухачам Українського радіо розказав Павло Лакійчук, експерт Центру глобалістики "Стратегія 21".

0:00 0:00
10
1x

"Після захоплення Криму росіяни захопили майно "Чорноморгазу" в північно-західній частині Чорного моря. Це ланцюжок газовидобувних об'єктів. Окупанти розмістили на них надводні, підводні і повітряні засоби спостереження за обстановкою в цьому регіоні, адже вони готувалися до війни з Україною. Їм потрібні були "очі і вуха", які б повністю контролювали українську армію. І Зміїний був останньою крапкою цього ланцюжка, користування яким дозволяло контролювати західну частину моря та гирло Дунаю. Вони розмістили на ньому засоби розвідки. Таким чином замкнувши цей ланцюжок і відрізавши нас від решти моря. За 10 днів ЗСУ провели комбіновану, спрямовану операцію по нейтралізації цієї системи спостереження. Загорілася із невідомих причин одна із так званих "вишок Бойка", на якій також були розміщені засоби спостереження. Знищення "вишок Бойка" — це важливий крок, але це лише початок із деблокади і витіснення нашого ворога з акваторії моря та наших берегів. Попереду ще дуже багато роботи українським морякам і ракетникам. Шлях з портів Дунаю до румунських портів стає дещо безпечнішим. Але російські кораблі озброєні протикорабельними ракетами, які обстрілюють не тільки міста, але й судна і кораблі. Вони продовжують нести загрозу судноплавству. І до остаточного вирішення проблеми Чорноморського флоту абсолютної безпеки в морі не буде". 

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний після звільнення Зміїного написав у ФБ:

"Не витримавши вогню наших артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, окупанти залишили острів Зміїний.

Дякую захисникам Одещини, які вжили максимальних заходів для звільнення стратегічно важливої ділянки нашої території. Низький уклін конструкторам та виробникам української самохідної гаубиці "Богдана", яка відіграла важливу роль у звільненні острова. Подяка іноземним партнерам за надані засоби ураження.

Дякую всім, хто допомагає боронити кожний метр української землі і вірить у Збройні Сили України.

Разом до Перемоги!"

Про острів Зміїний сказав і президент України Володимир Зеленський:

30 червня МЗС України засудило рішення Сирії визнати незалежність так званих "ДНР" і "ЛНР" адже розглядає це як недружній акт щодо України: посягання на суверенітет і територіальну цілісність. Також було оголошено про розірвання дипломатичних стосунків із Сирією. Ще стало відомо, що саме Сирія приторговує українським краденим зерном. Павло Лакійчук прокоментував це так: "Ми бачимо, що до Росії вже відкрито приєднався ще один союзник. Асад вже пообіцяв Путіну у боротьбі з Україною своїх найманців. Саме вони допомагають росіянам нищити мирне населення в Сирії. Але зголосилося їхати в Україну лише кілька десятків. Режим Асада давно і повністю залежний від Москви. Більше, ніж Лукашенко. Тому нам треба було відповідати Сирії ще раніше. Вже не перший місяць після захоплення Херсонщини росіяни торгують краденим зерном із Сирією. Ще не одна держава після нашого демаршу засудить дії Сирії".

Фото: Оперативне командування "Південь"