"Лукашенко хотів би, щоб українське зерно вивозили через Білорусь. Але західні країни не підтримають цю ідею", ― Посол Литовської Республіки в Україні

"Лукашенко хотів би, щоб українське зерно вивозили через Білорусь. Але західні країни не підтримають цю ідею", ― Посол Литовської Республіки в Україні

Повномасштабна російська війна на знищення України триває понад 100 днів. Дедалі більше говорять про затяжний позиційний характер протистояння. Чи можна зламати цей несприятливий сценарій? Наскільки об’єднаною є сьогодні Європа та світ у бажанні допомогти Україні здолати ворога? Чи є варіанти деблокади українських портів? Що буде далі із санкціями щодо Росії? Які наступні кроки має зробити Україна, аби отримати статус кандидата на вступ до ЄС? У студії Українського радіо на ці та інші запитання відповідав Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про колосальну литовську підтримку від перших днів повномасштабної війни та глибокі відносини Литви та України, які переросли у стратегічне партнерство

Хочу сказати, що Литва була і завжди залишатиметься великим прихильником боротьби України за свободу та за її територіальну цілісність. Ми завжди будемо підтримувати Україну у законній боротьбі проти російської агресії. Про це неодноразово заявляли наші найвищі посадові особи, наш президент, прем’єр-міністр, спікери парламенту та міністри. На мою думку, наші два народи мають особливу історичну культуру і спільні цінності. Я відчув це з першого ж кроку, як приїхав в Україну. Повірте, слова "Україна" чи "українець" у Литві ― це не лише назва іноземної країни або народу. Маю на увазі, Литва була, є і буде з Україною, а значить і в боротьбі проти російської агресії. 

Звісно, ми намагаємося допомогти вам від самого початку повномасштабної агресії Росії. У лютому ми надали зброї на десятки мільйонів євро, сучасне військове озброєння, обладнання, системи захисту Stinger, термовізори, антидрони. Наші державні установи, наші громадські організації продовжують надавати гуманітарну допомогу. Понад 52 тисячі біженців знайшли свій тимчасовий дім у Литві. І всім цим людям надається медична допомога та найвигідніші умови для отримання дозволу на проживання, роботу, навчання тощо. 

Наведу ще один приклад: Литва поставила Києву 40 тонн хлору та компонентів для очищення питної води. Я знаю, яка коричнева вода була півтора-два місяці тому і наскільки чистішою стала зараз. Литва постачає продукти харчування для литовської мережі супермаркетів в Україні. Ці супермаркети першими почали надавати безкоштовне харчування українським бійцям та киянам, особливо тим, хто перебував на станціях метро.

Про те, як змінилася столиця за період повномасштабної війни

Я був першим послом іноземної держави, який повернувся до Києва. Але я не єдиний чемпіон, бо в нас їх два. Це мій колега ― посол Польщі Бартош Ціхоцький. А представник Ватикану взагалі не виїжджав із Києва. Але, чесно кажучи, за ці три місяці я провів більше часу в Києві, ніж у Львові, тому що з самого початку березня, або навіть з кінця лютого, у нас були заплановані VIP-візити, і я мав їх підготувати. Візит нашого президента, прем’єр-міністра, одного спікера нашого парламенту, міністра закордонних справ та інших міністрів. З 24 лютого Міністр закордонних справ відвідував Україну вже двічі. Я спостерігав, як змінюється ситуація в Києві. Спочатку було тихо ― ні людей, ні машин. Тепер життя повернулося до Києва. Я дуже радий, що й культурне життя повертається, і будемо сподіватися, що воно продовжиться.

Фото: armyinform.com.ua

Про позицію окремих країн ЄС у питанні надання Україні статусу держави-кандидата у члени Євросоюзу

Литва є справді прихильником членства України в ЄС. Ми ніколи не сумнівалися, що Україна належить до європейської сім’ї і має якнайшвидше стати членом ЄС. Ми продовжуватимемо підтримувати вашу справу і надаємо всю можливу допомогу для прискорення процесу. Україна жертвує, захищаючи свободу та безпеку Європи, європейські цінності. Я думаю, що героїчний опір України російському вторгненню зробив членство України в ЄС дещо більш реалістичним, адже до війни на Заході було багато скептиків, які стверджували, що Україна не є європейською, що вона занадто бідна та з високим рівнем корупції. 

Сьогодні ми всі бачимо, що в Україні великі зміни і вже почався незворотний процес. Тому я переконаний, що, незважаючи на ці жорстокі втрати ― маю на увазі тисячі смертей невинних людей, зруйновану інфраструктуру країни ― Україна має унікальний шанс ускочити в потяг ЄС. Ми повинні рішуче підтримувати вибір України на цьому проєвропейському шляху і надати статус кандидата в ЄС. Я думаю, що це наша моральна відданість Україні та її народу. Ми повинні продовжувати допомагати Україні на її шляху до членства в Євросоюзі. Ще більше людей підтримує членство України в ЄС, вже понад 95%. Будемо сподіватися, що наші країни-члени ЄС, партнери, які мають певні сумніви проти вступу, змінять свою думку. Вищі європейські лідери приїжджають до Києва майже щодня і бачать усі ці зміни. Україна виконала так зване домашнє завдання, надала всі відповіді на всі запитання ЄС, що є ключовим документом для офіційного визнання кандидатом в ЄС. Я щиро сподіваюся, що це станеться цього місяця.

Про санкційну політику Європейського Союзу щодо РФ

Я переконаний, що необхідно продовжувати політику посилення санкцій проти Росії. Сподіваюся, військові злочини Росії в Бучі, Бородянці, Маріуполі та інших містах стануть останнім закликом до Європи зупинити російську війну, не купуючи у Росії паливно-енергетичні ресурси. 6-й пакет санкцій ЄС був адаптований, можливо, не на 100%, скажімо, а на 90%, але це величезний крок вперед, тому що давайте не платити за російську агресію зі своєї кишені. Давайте скоротимо джерело доходу і зруйнуємо російські можливості у цьому плані. 

Запитуючи керівництво України, чим ще ми можемо вам допомогти, чуємо дуже зрозумілу відповідь. Перш за все, зброя. Друге – це максимально жорсткі та суворі санкції, а не такі, які легко можна обійти. Давайте продовжимо санкції, підготуємо 7-й пакет і включимо до нього всі російські банки, аби ввести більше санкцій щодо секторів економіки, повне ембарго на озброєння, санкції на канали, що транслюють дезінформацію ― це також дуже важливо. До речі, треба боротися з російською дезінформацією, яка створює паралельну реальність, виправдовуючи російську агресію та приховуючи її військові злочини. Ми повинні ефективно санкціонувати всі прокремлівські канали систематичної дезінформації та підтримувати незалежні російські ЗМІ.

Про перспективи відносин з РФ

Ми всі знаємо, наскільки Путін та його політика непередбачувані. На жаль, ми більше не можемо покладатися на дипломатію, говорячи з Росією. Ми більше не довіряємо угодам, які вона підписала. Багато інститутів архітектури безпеки, на які Росія може впливати, просто паралізовані, по суті, їх атакує та ж російська машина вбивства, тому довіри більше немає. Звісно, ми всі чудово розуміємо, що війна Росії проти України є серйозною загрозою, включаючи ядерну. Путіна потрібно перемогти тут, в Україні, а всьому світові усвідомити, наскільки все це небезпечно. Ось чому ми всі повинні продовжувати боротися разом з Україною. Ви захищаєте своє право на існування та цінуєте свободу і демократію. Ми повинні продовжувати надавати всю можливу військову допомогу, зброю у протистоянні російській агресії.

Про те, чи зможе Захід вилучити російські активи на користь України як часткову компенсацію за заподіяні страждання та руйнування

Звісно, ​​цю жорстокість неможливо усвідомити… Те, що я побачив, йдучи по звільненій Бучі, Бородянці, Ірпеню, Олексіївці, це не описати словами... Ми не можемо заплющити очі після такого армагедону, який влаштували там росіяни. А що сталося в Маріуполі, який вже є символом трагедії цього століття? А що зараз відбувається у Сєвєродонецьку, інших містах Луганської та Донецької областей? Росіяни продовжують вбивати мирне населення, обстрілюючи  цивільні об’єкти, лікарні, медичні установи, школи, укриття. Хіба нормальні люди могли б це зробити?! Звісно, ні. Вони ― винні, і після перемоги України ми мусимо зробити все можливе, щоб вони понесли покарання. До речі, ми вже маємо думати про відбудову нової сучасної України.

Про проблему з українським зерном та те, як світ зможе отримати доступ до нього

Сумно це чути, бачити і відчувати. Проблема справді величезна. Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс виступив з ініціативою залучення партнерської коаліції у розблокуванні Одеського порту, щоб звільнити доступ до зерна. Є й інші ідеї щодо можливого шляху через Білорусь. І я уявляю, як Лукашенко хотів би стати частиною цього процесу. Можливо, технічно це звучить досить деструктивно, але й політично цього ніколи не станеться. Я в цьому переконаний і сподіваюся, що керівництво Литви та всі західні країни це не підтримують.

Про інформаційну складову протистояння агресору

Кажуть, що ми всі повинні боротися з російською дезінформацією, котра, як я вже сказав, створила паралельну реальність, виправдовуючи свою агресію. У Литві з цим дуже суворо. Спеціальна комісія заборонила трансляцію російського каналу "Русский мир". Але деякі російськомовні канали, інформаційна політика яких показує реальну ситуацію, звісно ж, ​​повинні продовжувати свою роботу.

Про те, як довго триватиме та чим закінчиться російсько-українська війна

Наскільки я пам’ятаю, росіяни планували дійти до Києва за 3-5 днів і взяти його під контроль за 10 днів. Українці зруйнували їхні плани. Українське військо та керівництво президента Зеленського зруйнували плани Путіна взяти Україну під контроль. Путін також цього не очікував. Навіть ті люди, які до війни не були антиросійськими, сьогодні стали найбільшими патріотами України та нації на чолі з її Президентом, об’єдналися в одне ціле. Тому я щиро вірю у світле майбутнє. Сьогодні я не можу відповісти, скільки часу це займе, але точно знаю, що ми переможемо.

Фото: фейсбук-сторінка Вальдемараса Сарапінаса

Останні новини
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
Українські премʼєри 19-26 квітня: Крихітка & хейтспіч, Roxolana, Саша Чемеров, Molodi, Vitaliia, Kler
Українські премʼєри 19-26 квітня: Крихітка & хейтспіч, Roxolana, Саша Чемеров, Molodi, Vitaliia, Kler
Музичний психолог: Dima Prokopov представив сингл "На крилах"
Музичний психолог: Dima Prokopov представив сингл "На крилах"
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко