Протикорабельні ракети обмежать нахабність РФ у Чорному морі: військовий експерт про Рамштайн-2

Протикорабельні ракети обмежать нахабність РФ у Чорному морі: військовий експерт про Рамштайн-2

23 травня відбудеться друге засідання контактної групи представників понад 40 країн щодо військової допомоги Україні або Рамштайн-2. Яку зброю Україні можуть передати та чому Кремль виводить нові кораблі у Чорне море розповів в ефірі Українського радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

0:00 0:00
10
1x

ЗСУ показали, що Україна здатна захистити свої узбережжя

Росіяни не очікували такого великого спротиву Сил оборони України у Чорному морі. На острові Зміїний росіяни втрачали то кораблі підтримки, то катери типу "Раптор", то несли втрати засобів протиповітряної оборони. Тобто ЗСУ продемонстрували, що Україна здатна захищати свої узбережжя. До цього відбулося затоплення крейсера "Москва". Тому Росія посилює свою присутність у Чорному морі, бо відчуває невпевненість. РФ починає кидати кращі кораблі, щоб створити проблеми Україні у Чорному морі, продовжити блокування портів і здійснити перешкоди для діяльності наших безпілотників та підрозділів, які працюють для захисту узбережжя Одещини і всього півдня України.  

У той же час наші сили не сидять, склавши руки. Ще тижні три тому була заява Головнокомандувача ЗСУ генерала Залужного, що Україна активно зміцнює свої південні рубежі, зокрема і за допомогою наших західних партнерів. Також точаться розмови про підсилення України протикорабельними ракетами. Якщо Україні поставлять ці протикорабельні ракети, то це посилить наші оборонні потужності і можливості. Це дає потенційні шляхи, щоб нівелювати можливість висадки ворожого російського десанту на узбережжя Одещини. Окрім того, це обмежить маневри російських кораблів біля українських територіальних вод, що для України теж важливо для захисту узбережжя, щоб не давати можливість ворогу підходити на відстань артилерійських пострілів чи на відстань висадки десанту. Це дасть можливість захищати підходи до українських портів. Загалом це обмежить нахабність, із якою Росія намагається поводити себе в акваторії Чорного моря.

Українській стороні варто було б наполягати на наданні реактивних систем залпового вогню, які є у США, які можуть бути обладнані балістичними зарядами і вражати цілі на відстані до 300 км.

Блокада портів — це акт агресії

Блокада Росією українських портів — це акт агресії. Це воєнний метод Москви. Тому застосовуючи воєнні контрзаходи Україна здатна ці плани нівелювати. Блокування Росією портів — це питання, що стосується не тільки України та російсько-української війни, це питання продовольчої безпеки світу і відтак потребує відповідної реакції ООН, НАТО та інших міжнародних організацій.

Надзвичайно важливо, окрім передачі Україні озброєння, розглянути підвищення ролі країн НАТО, які є в Чорному морі, зокрема Румунії, Болгарії і Туреччини, щоб вони спільно створили гуманітарний безпековий коридор, який давав би можливість здійснювати торговельне цивільне судноплавство з гуманітарною метою, щоб запобігти продовольчій кризі у світі.

Зброя зі США може надходити за 72 години

Час постачання зброї Україні різний залежно від країни, яка нам цю зброю постачає. Це може займати від кількох днів до кількох тижнів залежно від того, чи потрібне навчання для українських підрозділів і скільки це навчання може займати часу. Іноді таке навчання не потрібне, наприклад, для зброї радянського зразка, яка лежала на складах. Таку зброю можуть швидко поставити, як це було у випадку із Польщею, Чехією, Словаччиною. Так само зі Сполученими Штатами, від моменту ухвалення рішення може минути 72 години і зброя вже поступово надходить.

Щодо надання Україні систем залпового вогню, я маю в цьому питання стриманий оптимізм. Думаю, ми будемо отримувати ці системи. Не знаю поки з яким радіусом дії, але точно нам почнуть їх постачати.   

Фото: wikimedia.org