Що варто знати про трудові відносини в умовах війни. Пояснює адвокатка

Що варто знати про трудові відносини в умовах війни. Пояснює адвокатка

Якими можуть бути дії працедавця, якщо працівник без попередження виїхав за кордон? Чи можуть працівника звільнити, якщо він перебуває у місці активних дій? Чи доцільно писати заяву про відпустку за власний рахунок? Більше про трудові відносини в умовах воєнного стану в ефірі Українського радіо розповіла адвокатка Вікторія Поліщук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Лідія Станіцька

Якщо робітник виїжджає за кордон і не попереджає про це працедавця під час воєнного стану, чи є це підставою його звільнити з роботи?

Наразі є позиція Державної служби України з питань праці, яку всі роботодавці можуть брати до уваги. Насправді загроза життю та відповідно евакуація за кордон чи в більш безпечні умови, наприклад в Закарпатську область, фактично є поважною причиною для прогулу. Тому якщо в регіоні, де знаходиться підприємство і де проживає відповідно працівник, зараз активні бойові дії, робота неможлива, а працівник виїхав, то для нього це поважна причина для прогулу. За цей момент роботодавець не може звільнити. Навіть якщо  звільнення відбудеться, то у майбутньому, коли ми всі повернемося до мирного життя, працівник отримає можливість звернення до суду і відповідно виграшу такої справи. Тому рекомендація для кожного роботодавця — не звільняти

Поки ви не з'ясували, де фізично знаходиться ваш працівник, ви маєте право табелювати його як інші підстави для пропуску роботи або, можливо, в колективному договорі будуть ще якісь уточнюючі моменти, і теж можна буде табелювати як інші не з'ясовані підстави. Але не звільняти. 

Якщо працівник вийшов на зв'язок, він влаштувався на якесь місце проживання за кордоном, в нього є там базовий соціальний пакет і він може працювати, то тоді вже є опції дистанційної роботи, якщо підприємство може працювати. Якщо ніхто не може працювати, але знайшли працівника і роботодавець також на зв'язку, є варіант або запровадження простою або призупинення трудового договору

Чи доцільно писати заяву про відпустку за свій рахунок без дати?

Немає ніякої логіки писати такі заяви на відпустку без збереження заробітної плати, оскільки роботодавець має право фактично відмовити кожному працівнику в умовах воєнного стану у наданні саме такої відпустки. Зараз все йде на розгляд роботодавця. У нас було прийнято закон, який діє з 24 березня, де є уточнення, що будь-які відпустки, зокрема за власний рахунок, щорічні основні відпустки та інші, крім відпустки у зв'язку з пологами, надаються виключно за згодою роботодавця. Тобто роботодавець має оцінити, наскільки критично зараз відправляти працівника у відпустку і чи можна це зробити.  Написання такої заяви нічого не гарантує, тому що роботодавець може відмовити. 

Щодо того що робити взагалі кожному працівникові, якщо почнуться активні бойові дії в тому регіоні, де вони ще не були розпочаті або, наприклад, це  лише ракетні обстріли, то варто постійно бути на зв'язку зі своїм роботодавцем, повідомляти про свої кроки. Якщо ви виїхали, то повідомляйте, де ви, чи можете дистанційно працювати. Якщо не можете дистанційно працювати, просіть про запровадження для вас простою, тому що простій — це дві треті від посадового окладу.

Чи можуть відмовити у простої?

Можуть. Якщо не ведуться активні бойові дії, роботодавець може не запровадити простій для цього працівника. Тобто основна умова — щоб велися активні бойові дії. 

Якщо роботодавець взагалі позбавлений можливості організувати роботу і навіть не може організувати простій, то є функція призупинення трудового договору. Від 24 березня з'явилася норма про те, що всі відшкодування заробітної плати будуть здійснюватися за рахунок держави-агресора. Ми очікуємо всі зараз на цей механізм, який дозволить нам в майбутньому зрозуміти, яким чином стягувати ці кошти з держави-агресора для того, аби всі працівники, з якими зараз наразі призупиненні трудові договори, мали фінансову підтримку, зокрема від нашої держави навіть у такий спосіб.

Чи може роботодавець взяти нового працівника на місце іншої особи? 

Якщо працівник виїхав за кордон чи в інший регіон України і повідомив про те, що він там отримав статус біженця чи статус тимчасового захисту, або просто не може чи не хоче працювати, то в такому разі на його місце роботодавець може взяти окремого працівника. З таким новим працівником буде укладено строковий трудовий договір. Це так само правило діє і для мобілізованих працівників. За ними зберігається посадовий оклад, заробітна плата та робоче місце, але на це місце можна тимчасово взяти іншого працівника.

Хто платитиме заробітну плату освітянам, які виїхали за кордон і можуть там працевлаштуватися, і чи збережеться їхнє робоче місце в Україні? 

Для працівників, які виїхали за кордон, український роботодавець має або запровадити простій, якщо це дозволяють умови, або надати працівникові оплачувану чи неоплачувану відпустку, або призупинити з ним трудовий договір. Тобто, незважаючи на те, що деякі країни зараз заявляють про те, що буде підтримка, зокрема і для українських вчителів чи медиків, але разом з тим українські роботодавці діють виключно в рамках українського законодавства. Відповідно вони мають робити схеми для організації робочого процесу виключно на умовах саме українського законодавства. 

Фото: pexels.com

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
"На одного безробітного дві вакансії", — директор Київського обласного центру зайнятості
"Всі, хто має право на таку допомогу, її отримають", — Жолнович про виплати ВПО
В окупації персонал ЗАЕС скоротився з 11-ти до 2-х тисяч осіб — Орлов