Російська агресія проти України провокує продовольчу кризу — США

Російська агресія проти України провокує продовольчу кризу — США

Росія блокує майже 100 суден із продовольчими вантажами у Чорному морі, провокуючи гуманітарну кризу в Україні та за її межами.

Як повідомляє CNN, про це заявила заступниця держсекретаря США Венді Шерман під час засідання Ради безпеки ООН, присвяченому гуманітарній кризі в Україні. 

"Російська війна в Україні спричинила критичний дефіцит продовольства в Україні, а наслідки "глобальної продовольчої кризи" відчули у всьому світі", — наголосила Шерман.

Вона зазначила, що РФ атакувала щонайменше три судна, які перевозили товари Чорним морем та нині за допомогою флоту блокує доступ до українських портів. Через це Україна позбавлена можливості експортувати зерно, а понад 90 суден із продовольством не можуть вийти у Середземне море.

"Допоки Путін продовжує свою війну, поки російські війська продовжують бомбардувати українські міста і блокувати колони з гуманітарною допомогою, поки оточені мирні жителі не можуть дістатися безпечного місця, ця гуманітарна криза лише посилюватиметься. Володимир Путін розпочав цю війну. Він створив цю глобальну продовольчу кризу. І він той, хто може це зупинити", – сказала Шерман.

За її словами, близько 13 мільйонів людей у ​​всьому світі "можуть опинитися в продовольчій небезпеці" внаслідок вторгнення Росії в Україну.

Фото: АР