"Навіть не думайте наближатись до території НАТО": Байден попередив Росію про наслідки агресії

"Навіть не думайте наближатись до території НАТО": Байден попередив Росію про наслідки агресії

Президент США Джозеф Байден попередив, що НАТО захищатиме будь-якого члена Альянсу у разі агресії Росії та наголосив, що війна проти України є стратегічною поразкою РФ.

Про це він заявив 26 березня під час виступу у Варшаві.

Свій виступ Байден почав зі слів Папи Римського Іоанна Павла II, який закликав світ не боятися під час свого виступу одразу після обрання у жовтні 1978 року.

"Це були слова про владу, силу віри та наполегливості польського народу. Це були слова про те, як подолати репресії та жорстокість війни", — наголосив Байден.

Також американський президент закликав світ протистояти президенту РФ Володимиру Путіну і автократії.

"У цій вічній боротьбі за демократію та свободу народ України перебуває на передовій. Хоробро протистоїть силам, підтримуючи демократичні принципи, свободу слова, свободу зборів, свободу віросповідань. Ці принципи мають значення на них засноване вільне суспільство. Апетити та амбіції небагатьох, які хочуть домінувати та підпорядкувати собі волю багатьох людей", — сказав він.

Політик нагадав про придушення СРСР антирадянських виступів в Угорщині у 1956 році, в Чехословаччині у 1968-му та у Польщі у 1981-му.

"Радянські танки придушили повстання, але коли обрушилася Берлінська стіна, боротьба продовжилася. Вона не завершилася із закінченням Холодної війни. Останні 30 років сили автократії відродилися у всьому світі. Вони зневажають владу закону, правду, демократичні свободи. Сьогодні Росія намагається задушити демократію та намагається зробити це всюди. Під приводом етнічної солідарності вони загрожують сусіднім країнам. Путін поставив перед собою певну мету, якої він не досягне. Президент Зеленський, демократично обраний президент, він — єврей, його сім'я рятувалася від Голокосту, а у Путіна вистачає нахабства вважати, що хтось сильний, той і правий. Авраам Лінкольн казав, що правда робить вас сильним. Згадаймо про це і зміцнимо демократію".

Президент США заявив, що протягом місяця РФ залишили 200 тисяч росіян. Це — величезна втрата талантів та витік мізків, наголосив Байден.

"Сьогодні я відвідав стадіон, де знаходяться тисячі українських біженців, які намагаються відповісти на запитання, що станеться із моїм життям, що станеться із моєю родиною. Одна дівчинка, вона говорила англійською, вона звернулася до мене з питанням: мій тато і брат, чи виживуть вони. Мені не треба було говорити українською, щоб відчувати їхній біль. Ми всі молимося, щоб їх страждання, ці почуття, які вони відчувають скоріше закінчилися. Я був вражений щедрістю та добротою мешканців Варшави, їхньою готовністю відкрити своє серце та свій будинок, просто допомогти. Ми маємо розділити відповідальність за цих людей. Ми надамо гуманітарної допомоги на 300 млн доларів, приймемо 100 тисяч біженців, 8 тисяч вже приїхало. У Брюсселі ми зібрали 1 млрд доларів допомоги. Всесвітня програма продовольства надає гуманітарну допомогу в Україну".

Зважаючи на жорстокість Володимира Путіна, слід пам'ятати, що ця війна вже є стратегічним провалом для Росії, заявив президент США.

"Він думав, що українці не воюватимуть за свою країну. Натомість ЗС РФ зіткнулися з мужністю і силою духу. І замість того, щоб розколоти НАТО, він нас об'єднав. Ми бачимо сильнішу присутність на кордоні. Росія сприяла тому, чого вона прагнула. Демократія відроджується у всьому світі. Він відправляє своїх громадян до в'язниць за вихід на протести, величезна кількість громадян залишають його країну", — зауважив Байден.

Він наголосив, що США не прагнуть до конфлікту з Росією.

"Американські сили знаходяться в Європі не для того, щоб вступити в конфлікт з російськими силами, американські сили тут, щоб захищати союзників по НАТО. Вчора (25 березня — ред.) я зустрівся з військами, які служать разом із нашими польськими союзниками для зміцнення фронтової оборони НАТО. Причина, яку ми хотіли пояснити, — це їхній рух по Україні. Навіть не думайте про те, щоб рухатися на жодному дюйму території НАТО", — зазначив він.

Байден наголосив, що у разі російського нападу відповідно до договору про колективну безпеку Альянс захищатиме кожну країну, яка перебуває в його складі.

"Ми маємо священний обов’язок. Згідно зі статтею п’ятою ми маємо священний обов’язок захищати кожен дюйм території НАТО", — підкреслив президент США.

Президент США зауважив, що Путін не приречений на поразку.

"Диктатор, який намагається відновити імперію, ніколи не досягне своєї мети. ця людина не може залишатися при владі", — підсумував Джо Байден.

Фото: AP