Відключення білоруських банків від SWIFT та обмеження експорту РФ: Рада ЄС затвердила нові санкції

Відключення білоруських банків від SWIFT та обмеження експорту РФ: Рада ЄС затвердила нові санкції

Рада Європейського Союзу затвердила нові секторальні санкції проти РФ та Білорусі за збройну агресію проти України. Зокрема обмежується доступ до SWIFT трьох білоруських банків та забороняється ввезення євро до Білорусі.

Про це йдеться у повідомленні французького головування у Раді ЄС. Обмеження запровадять "щодо російських керівників та олігархів та членів їхніх сімей". Як пізніше уточнила Урсула фон дер Ляйєн, санкції будуть направлені проти 160 росіян: 14 бізнесменів та 146 членів Ради Федерації. Хто конкретно потрапив під нові обмеження, поки що не повідомляється. Тепер у чорному списку ЄС 862 фізособи та 53 організації з Росії.

Крім того, було затверджено нові обмеження на експорт до Росії товарів, пов’язаних з морською навігацією та радіокомунікацією. Таке обладнання буде заборонено продавати, постачати, передавати чи експортувати напряму або опосередковано будь-яким фізичним чи юридичним особам у РФ, для використання у Росії або на кораблях, що ходять під російським прапором.

"Цими додатковими секторальними санкціями ми надсилаємо потужний сигнал: неспровокована і необґрунтована збройна агресія проти України режиму Путіна за підтримки Лукашенка буде коштувати їм дорого. Ми закриваємо прогалини запроваджених раніше санкцій і застосовуємо нові заходи проти фінансового сектора Білорусі", — заявив Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Також обмежується доступ до SWIFT трьох білоруських банків - "Білагропромбанку", "Дабрабит" і "Банку розвитку" та їхніх білоруських дочірніх компаній, а також забороняються транзакції з Центральним банком Білорусі, пов’язані з управлінням резервами або активами та надання держфінансування для торгівлі або інвестицій у Білорусі.

Крім того, забороняється лістинг та послуги щодо акцій білоруських держпідприємств на торгових майданчиках ЄС з 12 квітня 2022 року та розміщення депозитів у понад 100 000 євро від громадян або резидентів Білорусі у Євросоюзі.

Нові санкції планується затвердити на саміті лідерів 27 країн-членів ЄС, що відбудеться 10-11 березня у Версалі.

Фото: Shutterstock