Зустріч радників лідерів Нормандської четвірки: Віктор Таран про підсумки переговорів в Берліні

Зустріч радників лідерів Нормандської четвірки: Віктор Таран про підсумки переговорів в Берліні

Пізно ввечері 10 лютого закінчилась зустріч радників лідерів країн Нормандської четвірки. Представник від України Андрій Єрмак заявив, що політичні радники в ході 9-годинної зустрічі не змогли погодити підсумковий документ. Проте всі вони, за словами Єрмака, висловити підтримку продовженню перемовин. Представник Росії на цих переговорах Дмитро Козак натомість відзначив, що українська сторона в ході переговорів демонструє неухильність в питаннях постконфліктного врегулювання. Також за словами козака, Берлін та Париж демонструють розуміння вимог, які Росія заявляла під час переговорів. Українське радіо попросило детальніше проаналізувати підсумки зустрічі радників лідерів країн Нормандської четвірки політолога Віктора Тарана.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Останні шість років переговори в рамках "мінського" формату нагадують дитячу казку, коли сторони сіли домовлятися і домовилися домовлятися далі. Переважно все, що ми бачимо,  це ходіння по колу. Після 2016-2019 років, коли відбулися останні прориви в переговорах, ми маємо глуху стіну, яку неможливо пробити. Починаючи з 2020 року, російська сторона зайняла принципово іншу позицію, ніж в них була до цього. Ця позиція дуже проста: вони відмовляються йти на будь-які переговорні моменти з українською стороною до тих пір, поки ми не почнемо імплементовувати політичну частину домовленостей", зазначив Віктор Таран.

Він наголосив, що Дмитро Козак заявив, що Росії зараз найважливіше, щоб Україна почала імплементовувати в Конституцію політичні моменти, а всі інші питання  безпекові, обмін полоненими  це технічні питання, які будуть вирішуватися потім: "Тобто вони взяли в заручники людей, території і будуть нас шантажувати, щоб ми почали виконувати політичні умови  робили вибори під дулом автоматів, оголошували амністію всім бойовикам, діячів від ОРДЛО, які є членами російських партій та мають російські паспорти, заводити в український парламент. Й потім, якщо все буде нормально, Росія відпустить заручників, яких зараз тримає. А я нагадаю, що йдеться про військовополонених, полонених громадських діячів, журналістів, мешканців Донбасу, яких по сфабрикованих справах звинуватили у співпраці з українською розвідкою. Росія далі продовжує поводити себе як шантажист, аб'юзер. І чудово, що українській стороні такі ідеї Росії є неприйнятними". 

"Плюс зараз імплементувати "мінські" домовленості, як цього вимагає Росія, Зеленський не може, а іншого формату, варіанту немає. Тому переговори й ходять по колу",  пояснив Таран.

Політолог також розповів, що судячи з нинішньої риторики Франції та Німеччини, вони є союзниками Росії в намаганнях натиснути на українську владу: "В березні минулого року в російській газеті "Комерсант" були оприлюднені кластери реалізації "мінських" угод. В них Франція, Німеччина та Росія показали по суті узгоджену позицію, яким чином поетапно має бути реалізований "мінськ". По суті йдеться про так звану "формулу Штайнмаєра", адже, нагадаю, в "мінських" угодах немає такої формули. Це російський наратив, який вони придумали з колишнім міністром закордонних справ Німеччини. Тому слід пам'ятати, що Німеччина тепер нам далеко не союзник". 

"Зараз Україні дуже тяжко, бо ми опинилися в ситуації один проти трьох. І в цій ситуації Україна займає єдину вірну позицію глухої оборони. Спочатку ми маємо вирішити безпекові питання, а потім проходимся по політичних",  зазначив Віктор Таран. 

Разом з тим, як додав політолог наостанок, одним з ключових союзників України зараз є Великобританія: "Тому якщо ми будемо йти у фарватері із Британією, то нас буде набагато легше. Адже за останні кілька тижнів ми отримали понад 30 літаків військової допомоги, з яких половина  це британські". 

Фото: УНІАН