За 2021 рік Зеленський виконав 27% передвиборчої програми. Що реалізовано, а що ні — аналізує експертка

За 2021 рік Зеленський виконав 27% передвиборчої програми. Що реалізовано, а що ні — аналізує експертка

Існує аналітична інформація, що Володимир Зеленський завершує 2021 рік із виконанням 27% передвиборчої програми. Про обіцянки Президента України Володимира Зеленського — що було обіцяно, а що виконано, Українське радіо розпитало в Катерини Пітєніної, керівниці аналітичного порталу "Слово і діло".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Насправді людям не цікаво, наскільки є виконаними передвиборчі обіцянки. Оскільки інформаційні приводи, які так жваво та гучно обговорюються в суспільстві, значною мірою поглинають усю увагу на себе. Тому люди не відстежують виконання обіцянок, не роблять висновків, спостерігаючи за тим виконується передвиборча програма чи ні. Це стосується не лише президентської програми, але й обіцянок будь-яких політиків. Люди не аналізують, але потім знову приходять на виборчі дільниці та голосують за, м’яко кажучи, дуже дивні передвиборчі програми", — проаналізувала Катерина Пітєніна.

Цілком можливо, що в українців коротка політична пам’ять, — резюмує експертка, — але важко вимагати в громадян, щоби вони запам’ятали всі обіцянки. У передвиборчій програмі Президента прописаною в програмі є обіцянка встановити на дорогах автоматичний контроль ваги та швидкості автомобілів. Вимагати від звичайних обивателів пам’ятати таку обіцянку, та й усе, що є прописаним у програмі, як мінімум недоречно.  

Керівниця аналітичного порталу "Слово і діло", Катерина Пітєніна стверджує, що часто політики прописують у своїх програмах такі обіцянки, які не підпадають під компетенцію посади, на яку балотуються: "Людина балотується багато років поспіль — народний депутат, який постійно проходить за мажоритарним округом до Верховної Ради з однією і тією ж самою передвиборчою програмою. Він не виконав її у першій каденції, оскільки чимало з обіцяного просто неможливо виконати. Та ж ситуація під час другої каденції. Після чого цей політик балотується на посаду Президента України, і знову не змінює своєї передвиборчої програми. І це не видумка, а реальний кейс".

"Насправді більшість передвиборчих обіцянок будуть виконаними наприкінці президентської каденції. Оскільки є такі речі, які не мають логічного завершення, воно буде окресленим лише  відходом Президента  посади. Наприклад, депутати часто обіцяють — сприяти культурному розвитку регіону. Навпроти такої обіцянки ми ніколи не поставимо галочку після першого року каденції — "виконано", оскільки ця обіцянка має виконуватися щорічно, впродовж усієї каденції. У Володимира Зеленського в передвиборчій програмі було прописано — "забезпечити престижність та високооплачуваність професії вчителя". Зрозуміло, що ця обіцянка є дуже не конкретною, а оцінювання рівня її виконання буде дуже суб’єктивним. Та й давати таку оцінку слід не зараз, а наприкінці президентської каденції", — розповіла Катерина Пітєніна, керівниця аналітичного порталу "Слово і діло".

До цих 27% виконаних передвиборчих обіцянок Президентом належить: 

  • підписаний договір про "відкрите небо з ЄС". Що є величезним успіхом для всієї держави, який припав саме на каденцію Зеленського. Для цього чимало зробила, як команда Зеленського, так і команди попередніх Президентів;  
  • запроваджено довгострокове недороге кредитування. Це була одна з першочергових передвиборчих обіцянок Зеленського, яка є виконаною. Хоч і є незадоволені ступенем виконання цієї обіцянки та чимало негативних нюансів, про які пишуть у мережі;
  •  частково є виконаною обіцянка — "стати гарантом кожному великому інвесторові, який прийде в Україну". Проте, ступінь виконання цієї обіцянки мені оцінити важко;
  • "сформувати прозорий ринок землі", — за це проголосовано і закон про це прийнято;
  • теж стосується "скорочення депутатської недоторканності". Чимало опозиційних політиків критикують і кажуть, що зрушення у цьому напрямку є мізерними. Але все ж, ми б хотіли відзначити, що вони однозначно є; 
  • однозначно є успіхи у цифровізації публічних процесів;
  • що стосується екології, то зрушення в цьому напрямку відбулися щодо обмеження використання поліетиленових пакетів. Ця тема активно обговорювалася досі, а українці й досі звикають до нововведення. Також ми є залученими до декількох конвенцій щодо збереження екології. Тому певні успіхи є.

"З довготривалих обіцянок, — це підняття заробітної плати військовослужбовцям до НАТОвських стандартів. Саме формулювання є дуже нечітким, оскільки не існує єдиного "НАТОвського стандарту" до встановлення зарплат військовим. Кожна країна — член НАТО має свої встановлені стандарти.   

Щодо обіцянки про те, що кримінальні злочини має розглядати суд присяжних, яких складається із народу, то вона у процесі виконання. Мін’юст та Президент зараз обіцяють, що будуть мирові суди та суди присяжних. 

Щодо обіцянок про економічний паспорт українця. То принаймні цьогоріч Президент порушив це питання. Бо досі були сумніви, чи можливо це реалізувати загалом і ніхто нічого певного не міг відповісти щодо цієї ініціативи.

Що стосується ідеї щодо відновлення аеропортів у кожному обласному центрі, то рівень виконання такої обіцянки дуже легко відстежити на проектах та на ухваленому бюджеті. Бачиш, скільки грошей виділено на ініціативу, і можна легко сформувати прогноз щодо виконання. На 2022 рік у бюджеті на аеропорти є закладено 3,5 мільярди гривень, а для цієї ініціативи — це як крапля у морі. Та й гроші ці не завжди доживають до кінця бюджетного року. На інші галузі їх часто переспрямовує життя", — розповіла Катерина Пітєніна, керівниця аналітичного порталу "Слово і діло" .  

Сьогодні в нас, у аналітичного порталу "Слово і діло", — підсумовує Катерина Пітєніна, — є чотири місії нашої діяльності:  

  1. Змусити політиків виконувати обіцяне;
  2. Змусити політиків не обіцяти того, чого вони виконати не в змозі;
  3. Навчити громадян стежити за передвиборчими обіцянками;
  4. Навчити громадян не довіряти тим передвиборчим обіцянкам, які неможливо виконати.

Фото: Facebook Володимира Зеленського