"Що більше шарів одягу — то тепліше": як одягатися взимку, щоб не замерзнути?

"Що більше шарів одягу — то тепліше": як одягатися взимку, щоб не замерзнути?

В Україну прийшло холодне арктичне повітря, принесло з собою морози. У Карпатах температура повітря знизилася до 20°С. За останні дні на горі Піп Іван випало понад 50 см снігу. Як насолодитися снігом, морозом та при цьому вберегтися від переохолодження розповіла в ефірі Українського радіо керівниця кафедри "Школа охорони здоров'я" Києво-Могилянської Академії Тетяна Юрочко.

Про шари одягу в морозну погоду

Потрібно одягатися, як капустинка. Що більше шарів одягнула на себе людина, які за потреби можна легко зняти, то краще. Зайшли з вулиці у транспорт, розтебніться, щоб сильно не спітніти, бо потім ви виходите на холод і ризикуєте швидше замерзнути.

Перший шар біля тіла має бути комфортним для людини і щільно прилягати до тіла. Є міф, що білизна має бути з бавовни. Насправді, бажано, щоб матеріал був такий, що вбирає вологу і дає можливість нашому тілу лишатися сухим. Термобілизна може бути першим шаром одягу, бо вона добре вбирає вологу.

Читайте також: Як вберегтися від переохолодження: 8 питань, відповіді на які має знати кожен

Наступні шари одягу мають бути легкі, тонкі, із застібками або шнурівкою, що давало б можливість за потреби розстрібнутися без проблем. Краще одягнути кілька тоненьких сорочок, аніж один грубий светр, який обмежує рухи і немає можливості його зняти. Бо якщо людина зайде у приміщення і спітніє, а потім вийде на мороз та охолодиться, вона ризикує захворіти. Наступні шари після першого — ізоляційні, вони дають можливість зберегти внутрішнє тепло організму за рахунок проміжків повітря між шарами одягу.

Що одягати на голову?

На голові має бути капелюх і шарф. Якщо дуже холодно, потрібно максимально закривати обличчя, бо ті частини тіла, які виступають, ризикують обмерзнути. На вулиці не варто одягати маски, бо коли закривається і рот, і ніс, людина дихає і всередині маски зберігається волога. Тоді якщо ми знімемо на хвилинку маску, то все обличчя обмерзне.

Про способи зігрівання

Жодного алкоголю під час морозів вживати не можна, навіть глінтвейн. Можна вживати лише безалкогольний теплий глінтвейн на соці, і щоб він був не гарячий. Не можна вживати каву, бо вона стимулює серцеву діяльність. Краще випити теплої води.

Якщо у дитини червоні щічки і виступив піт, це важливий сигнал, що потрібно зігріватися. Або якщо змінюється червоне із білим — це ознака того, що йде замерзання. Не можна ні в якому разі розтирати щічки чи ніс. 

Фото: newch.tv