ХДС без Меркель: Німеччина визначилася з лідером головної опозиційної партії країни

ХДС без Меркель: Німеччина визначилася з лідером головної опозиційної партії країни

17 грудня стали відомі результати опитування членів німецького Християнсько-демократичного союзу стосовно нового керівництва партії. За результатами першого в історії голосування щодо партійного лідера, в якому взяли участь близько 66% із приблизно 400 тисяч членів ХДС, безперечним лідером виявився 66-річний Фрідріх Мерц. Йому вдалося переконати понад 62% однопартійців. Ймовірно, що на партійному з’їзді 21-22 січня тисяча кандидатів голосуватиме щодо остаточного затвердження кандидатури Мерца. Кажуть, що цьому призначенню довгі роки опиралася Ангела Меркель. Фрідріх Мерц відомий як багаторічний критик політичного курсу, який проводила Ангела Меркель на чолі партії та держави. Про реалії німецької політики та перші кроки нового коаліційного уряду розповів в ефірі Українського радіо експерт аналітичного центру "Адастра" Ярослав Лепеха.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про обрання лідера опозиційної партії Німеччини

Християнсько-демократичний союз нині в опозиції, йому потрібно відновлювати свої позиції у внутрішній політиці. Обрання Фрідріха Мерца стане з одного боку оновленням у політиці, з іншого — Мерц є досвідченим політичним діячем, має чималий управлінський досвід. Ймовірно, обрання Мерца спровокує зміну стилю поведінки християнських демократів, від виваженого, зрозумілого і деколи багатозначного (так любила висловлюватися Меркель) до більш рішучого і демократичного. Очікується, що партія активно виступатиме щодо ситуації з Росією та газогону "Північний потік 2".

Варто відзначити, що і провладні Соціал-демократи вже проголосували за нову верхівку своєї партії. Цікаво, що новим генеральним секретарем став 32-річний Кевін Кюнерт. Він пов’язує себе з двома висловами: "соціалізація суспільства" і "діджиталізація суспільства". Попри те, що він доволі молодий політик, за останні 5 років йому вдалося досягти значних вершин. Дехто каже, що Кевін Кюнерт складе у майбутньому конкуренцію нинішньому канцлеру Шольцу.

Про політику ХДС

Наразі ХДС зацікавлений у збереженні і примноженні своїх політичних балів. Можливо, з боку ХДС почнуться спекуляції на теми заробітних плат і невдач нового уряду. Усі удари в цьому випадку прийматиме на себе новий канцлер Олаф Шольц разом зі своєю Соціал-демократичною партією. "Зелені" можуть в унісон в цьому підігрувати християнським демократам. Останній тиждень показав, що Щольц був нерішучий, у нього були заздалегідь підготовлені промови і всі експерти відзначили, що Шольц пішов на стежку багатополярної політики. Зокрема Шольц заявив, що у разі порушення кордонів ЄС "платитимуть усі", але не назвав, що це наслідки російської агресії. Це було помітно і після зустрічі з українським президентом Зеленським на полях саміту Східного партнерства у Брюсселі, на якому домовилися далі домовлятися.

Про нормандську зустріч

У найближчий час зустрічі у "нормандському форматі" точно не відбудеться, оскільки без Ангели Меркель поки важко уявити такі переговори. Меркель спілкувалася російською та мала 10-річний досвід перемовин із Путіним.

Про політичне життя Німеччини

Найцікавіше в німецькій політиці відбуватиметься не в опозиції, а в конфігурації "Зелених" та соціал-демократів. Усе складається так, що найближчими парламентськими каденціями ХДС не буде у коаліції більшості, бо вони втратили дуже сильного лідера в особі пані Меркель і переживають партійну кризу. Водночас "Зелені" прагнуть до лідерства. Та ж пані міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок виглядала на останніх зустрічах набагато цікавіше і жвавіше, аніж навіть канцлер Олаф Шольц.

Читайте також:  Чому Меркель блокувала поставки зброї Україні, але оснащувала російські дрони — правда від експерта

Олаф Шольц вийшов на рівень багатополярності і прямо не звинувачує Росію в агресії та ескалації, проводить стриману політику. Німецька агенція, що мала сертифікувати газопровід "Північний потік 2" призупинила цей процес, очікують, що сертифікація відбудеться упродовж пів року. Але Анналена Бербок заявила, що цей проєкт розглядатимуть як політичний. А це покладає надію на те, що розгляд політичних аспектів "Північного потоку 2" може затягнутися ще на декілька років. 

На фото: Фрідріх Мерц (deutschlandfunk.de)

Останні новини
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Новини по темі
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Росія не здатна замінити збитий Ту-22М3 — генерал Романенко
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію