Сергій Соловій, KOZAK SYSTEM: Ми більше працюємо над доступністю, не втрачаючи розуму та філософії

Сергій Соловій, KOZAK SYSTEM: Ми більше працюємо над доступністю, не втрачаючи розуму та філософії

Гурт KOZAK SYSTEM випустив сингл "5 хвилин", написаний на вірш Сергія Жадана “Перші дні листопада”. Адаптацією тексту для пісні займався трубач гурту Сергій Соловій. В ефірі "Вікенду Нової Музики" на "Радіо Промінь" Сергій Соловій розповів, як відреагував Сергій Жадан на внесені до його поезії зміни, хто з артистів приєднається до святкування 10-річчя KOZAK SYSTEM на великому концерті у "Палаці Спорту" і чи зміниться звучання гурту в новому альбомі.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото Яна Сочевічек, Радіо Промінь

Я був надзвичайно щасливий, що Сергій Жадан прийняв мою роботу

Ксенія Івась: Розкажи про створення пісні "5 хвилин"?

Сергій Соловій: Сидів я під час першого локдауну вдома, скучав, пив ввечері вино. І думаю: чого сидіти, чого сумувати? Треба брати й робити якісь нові пісні, щоб після локдауну вже вийти з новим альбомом. І почав перебирати вірші Сергія Жадана. Згадав, що в нього є чудовий вірш "Перші дні листопада", але дивлюся, щось взагалі не співочо. Я спробував рядочки між собою поміняти місцями, і, виявляється, цей вірш може бути не просто співаною поезією, а саме піснею. І на свій страх та ризик я зробив це. 

Вийшла непогана пісня, щоправда, ще довелося приспів дописати. Приспів – це повністю мої слова. Але стрьомність якраз була саме в Сергієві Жадані. Розумієте, коли поет пише вірш, він вкладає в нього багато себе, багато свого болю, багато переживань, вражень. Коли я його змінював, то думав, що Сергій відреагує погано. Але Сергій Жадан насправді надзвичайно легка і весела людина, попри його творчості. Він – справжній рок-н-рол. Тому, коли ми йому надіслали пісню, він ще намагався зробити свій приспів, але трошки не вийшло. Але пісню він прийняв і це було просто супер. Я в той момент був надзвичайно щасливий, що такий метр прийняв мою роботу і мою, так би мовити, кавер-версію на його вірш.

Ксенія Івась: Як гурт KOZAK SYSTEM святкуватиме своє десятиріччя?

Сергій Соловій: Офіційна частина – ми зробимо великий концерт в "Палаці Спорту". Це відбудеться 18 травня, квитки вже у продажу. Всі заходьте, купляйте швиденько, поки є. Оскільки нам 10 років, за які багато чого відбулося, багато було дружби з артистами й не тільки з артистами, вони прийдуть до нас на концерт. І я думаю, що 15 з них виконають з нами спільно деякі наші пісні. Всіх я не згадаю зараз, але буде Андрій Хливнюк, Віктор Павлік, гурт "ТНМК", Тарас Чубай. Гурт Enej прийдуть з Польщі привітати нас на цьому концерті. Будуть навіть такі артисти, яких ми не можемо оголошувати, вони будуть сюрпризом. Це дуже відомі артисти.

Ксенія Івась: А яка неофіційна частина?

Сергій Соловій: 19 травня в мене день народження. І в "Палаці Спорту", я так думаю, ми до дванадцятої ночі дотягнемо і почнеться неофіційна частина. Запрошую всіх, але спочатку купляйте квитки. 

Ксенія Івась: Тобто приходити з подарунками?

Сергій Соловій: Найкращий подарунок для мене і для KOZAK SYSTEM – якщо прийдете на наш концерт і ми разом відсвяткуємо наші 10 років.

Ксенія Івась: Якщо покласти руку на серце, то що б ти хотів, щоб Всесвіт тобі подарував на день народження? 

Сергій Соловій: Я якось глобально мислю і для мене найкращим подарунком буде, коли припиниться все погане, що відбувається на нашій планеті.

Фото Яна Сочевічек, Радіо Промінь

Пісні взяли трошки інший вектор – і це нормально

Ксенія Івась: Як вам працюється над новим альбомом “Земля. Вітер. Вогонь”?

Сергій Соловій: Над цим альбомом ми працюємо зовсім інакше ніж над минулим. Бо пісні взяли трошки інший вектор – і це нормально, бо гурт розвивається. Ми більше працюємо над доступністю для слухача. Не втрачаючи розуму, філософії, але зберігаючи легкість.

Ксенія Івась: Останнім часом ти став автором багатьох пісень KOZAK SYSTEM. Коли трек виходить, ви якось у відсотках ділите, хто отримає скільки роялті, чи у вас все порівну?

Сергій Соловій: Абсолютно порівну. Музику ми записуємо повністю порівну, але якщо я, наприклад, написав слова всієї пісні, то вказуємо, що слова мої. А якщо, наприклад, я до вірша Сергія Жадана дописав текст, то ми записуємо – Сергій Жадан і Сергій Соловій. І це неймовірно приємно.

Ксенія Івась: Тобто ти більше за лірику відповідаєш, аніж за музику?

Сергій Соловій: І за те, і за те. У нас взагалі немає такого, що хтось за щось відповідає. У нас колективна творчість, кожен робить те, що він може. Хтось написав текст, ми беремо цей текст і працюємо з ним. Хтось музику придумав, ми беремо і разом робимо. Немає такого, що я поет і ніхто не лізьте в мою царину. У нас абсолютна децентралізація, яка почалася 10 років тому. Ми завжди так жили й живемо.

Ксенія Івась: Тобто в гурті у вас все комфортно, один від одного у вас немає таємниць, недомовок?

Сергій Соловій: Людські відносини – це завжди дуже складно. Тому у нас багато і конфліктів буває, як в сімейній парі. Але тут нас п’ятеро. Навіть більше, бо ще технік, звукорежисер, PR-менеджер. Всі вони теж частина KOZAK SYSTEM. І ми, буває, сваримося. Тобто технік чи звукорежисер можуть насваритись на нас за щось. На Івана Леньо, на Вову Шерстюка (учасники гурту KOZAK SYSTEM - прим. ред.) – на будь-кого.

Фото Яна Сочевічек, Радіо Промінь