Обов'язкова вакцинація. Що змінюється з 9 грудня та як не порушити закон?

Обов'язкова вакцинація. Що змінюється з 9 грудня та як не порушити закон?

Із 9 грудня в Україні розширився перелік професій, для яких вакцинація проти Covid-19 є обов'язковою. Відтак, йдеться про працівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади; працівників установ та закладів, що надають соціальні послуги, закладів захисту прав дітей, реабілітаційних закладів; працівників підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави (Укрпошта, Укрзалізниця та інші). Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла адвокатка Олена Карнаух-Голодняк.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

Чому перелік обов'язкових для вакцинації професії розширився у грудні, а не раніше? 

Тому що це велике коло осіб, і для того, щоб всі підприємства встигли вакцинувати своїх працівників і щоб не було масового відсторонення роботи, надавали для цього певний час. З точки зору відповідності до закону, то це в принципі відповідає закону. 

Окрім наказу МОЗ та постанови Кабміну, є закон про захист від інфекційних хвороб, який визначає, що може бути визначено обов'язковим щеплення для певних категорій працівників. А чи є справедливим, то тут може кожен вирішувати для себе самостійно.

Про судові позови 

Наші суди ще не встигли дослідити ті численні позови, які будуть від відсторонених працівників. Серйозної та сталої позиції поки що немає у судів, тому зарано говорити, як суди будуть реагувати на такі позови, а вони будуть стовідсотково. 

До суду вже звернулося багато освітян, яких відсторонили. Багато хто впевнений, що переможе однозначно. Хоча, звичайно, більшість працівників зазначених установ вважають, що краще вакцинуватись, ніж подавати до суду з невідомим результатом. 

Крім того, трудові справи мають вирішуватися протягом місяця, але наші суди не розглядають так швидко справи. У них дуже велике завантаження. Можливо, десь у віддаленому регіоні, де справ небагато, такі рішення вже будуть виносити. Але рішення, які вступлять у законну силу і набудуть масовості, нам доведеться чекати кілька місяців як мінімум. 

Щодо рішень, то вони можуть бути різні і, швидше за все, так і буде, бо судді у нас незалежні і кожен вирішує по-своєму, поки не буде позиції Верховного Суду, якою суди будуть зобов'язані керуватися. Проте, до Верховного Суду ми дійдемо мінімум за півроку. Але будуть різні ситуації, зокрема буде різний текст попередження про відсторонення, і будуть різні обґрунтування позиції судів. Крім того, щодо того, чи є таке відсторонення законним, то у цьому питанні крапку теж буде ставити Верховний Суд. 

Крім того, якщо судом буде визнано, що людину було відсторонено від роботи незаконно та незаконно було не виплачено заробітну плату, то буде зобов'язано виплатити компенсацію за затримку виплати заробітної плати, тобто середній заробіток за весь цей час.

Я думаю, що у подальшому правила ставатимуть жорсткішими щодо невакцинованих. Була позиція, що невакцинованих не будуть пускати у приміщення судів, і тому, якщо хочеш захищати свої права щодо невакцинації, наймай юриста з вакцинацією. 

На які юридичні нюанси слід звернути увагу керівникам установ при відсторонені співробітника 

Той перелік установ, які мали відсторонити працівників з сьогоднішнього дня, вже виконали вимоги, які вимагає як МОЗ, так і Держпраці, яке надавало роз'яснення, які документи треба оформлювати. Працівник мав бути попереджений заздалегідь про те, що він може бути відсторонений і буде відсторонений у разі відсутності вакцинації. Причому якщо сьогодні відбулося попередження, а завтра відсторонення, то буде питання, чи мала людина можливість технічно піти зробити вакцинацію. Якщо заздалегідь повідомити і надати людині можливість зробити хоча б першу вакцинацію, то роботодавець в принципі виконає всі вимоги. Крім попередження про майбутнє відстороненя в разі відсутності хоча б однієї вакцини або довідки про наявність протипоказань, дуже серйозних вимог немає. Звичайно, відсторонення від посади оформлюється наказом і з цим наказом також треба буде ознайомлювати певного працівника або ряд працівників. 

Фото: pexels.com

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США