Чи законна обов'язкова вакцинація від Covid-19: коментують правозахисники

Чи законна обов'язкова вакцинація від Covid-19: коментують правозахисники

В Україні щодня помирають від Covid-19 близько 700 людей, фактично день у день зникає одне селище. При цьому трагічному розвитку, за даними серпневого опитування фонду Демократичні ініціативи 56% громадян не хочуть вакцинуватися. Чи порушує права людини обов’язкова вакцинація та чи має право працедавець відсторонити від роботи працівника розповіли в ефірі Радіо "Культура" експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський та адвокатка Вікторія Поліщук.

0:00 0:00
10
1x

Про законність обмежень для невакцинованих

Люди закидають, що обмеження, які держава встановила для невакцинованих людей є протизаконними і неконституційними. Зокрема неможливо здійснити міжобласні поїздки без сертифікату про вакцинацію. Це дало підстави багатьом заявляти, що їхні конституційні права і свободи грубо порушують. Однак права і свободи людей можуть бути обмежені. Це має підкріплюватися законом, обмеження повинні бути необхідними і підтверджуватися науковими даними, обмеження мають бути пропорційними, тобто впроваджуватися на певний час і на певній території.

Усі права людей у контексті вакцинації можуть бути обмежені. Це законне рішення. Питання в тому, як їх обмежують, яким чином, для чого і чи всі права справді треба обмежувати, як це пропонує уряд.

Про обов’язковість вакцинації

Будь-яка вакцинація може бути обов’язковою. Наприклад, для дітей в Україні обов’язкова карта щеплень. Є практика міжнародних судів, коли карта вакцинації обов’язкових щеплень була виправданою. На розгляд держави залишалося, які саме щеплення вносити до обов’язкової карти.

Водночас обов’язкової вакцинації проти Covid-19 в Україні юридично немає. Не існує жодного закону чи постанови Кабміну, які б зобов’язували громадян вакцинуватися проти коронавірусу. Це добровільна справа, однак держава встановлює обмеження для невакцинованих.

В Україні чинним є Закон про захист населення від інфекційних хвороб, який передбачає обов’язкову вакцинацію з покаранням за відмову від неї, якщо є реальна загроза життю і здоров’ю людей. Однак цей закон має деталізуватися у Постановах Кабінету міністрів. На сьогодні Кабмін не визначив, що щеплення від Covid-19 є обов’язковими.

Тобто людина може обирати, вакцинуватися, чи ні. Якщо вона обрала не вакцинуватися, то має погодитися з певними обмеженнями.

Фото: pinterest.com

Про права невакцинованих

Якщо людина обирає не вакцинуватися, це її право, гарантоване державою. Але тоді держава також має право обмежити права такої людини. Наприклад, якщо батьки вирішили не вакцинувати дитину з обов’язкової карти щеплень, то таку дитину не пускатимуть до школи. І це не буде порушенням права на освіту, бо є альтернативні способи здобуття освіти.

Зі щепленням проти Covid-19 так само: якщо людина не хоче вакцинуватися, тоді її можливості у суспільстві будуть обмежені. Оскільки така людина ставить під загрозу не тільки себе, але і навколишніх, то суспільство може обмежувати таку людину у правах.

Європейський суд з прав людини розглядав кілька випадків, пов’язаних з вакцинацією. Остання найвідоміша справа, коли подавалася чеська група людей. Європейський суд із прав людини постановив: вакцинація не порушує права людини. Там чітко вказано, що вакцинація це втручання, але це втручання є необхідним у суспільстві, оскільки воно у такий спосіб захищається від небезпечних хвороб. Тобто держава, встановивши правила вакцинації, захищає інше право право на життя кожної людини. Якщо люди з цим не погоджуються, їх мають право не пускати до шкіл, це буде правомірне обмеження права людини. У висновках Європейського суду з прав людини вказано: вакцинація це захист суспільного інтересу і прав інших громадян на життя.

Тобто є право людини відмовитися від примусової вакцинації. Водночас є право іншої людини на життя. Відбувається конкуренція прав. Суспільство зважує ці конкуренції. Людина може відмовитися від щеплення, але тоді треба буде обмежити її суспільні контакти, щоб вона не змогла заражати інших або створювати небезпеку.

Кожна людина має право залишитися невакцинованою, ніхто силоміць нікого не щеплюватиме. Але тоді треба погодитися з обмеженнями, які держава накладає на невакцинованих.

Про законність обмежень для невакцинованих

Торік українці критикували рішення уряду щодо заборони прогулянок у парку. Згодом Віктор Ляшко пояснив, що це був неефективний засіб боротьби з поширенням вірусу, однак у такий спосіб хотіли налякати людей, щоб вони сиділи дома. На думку правозахисника Володимира Яворського, таке рішення уряду було порушенням прав людини. Обмеження мають бути необхідними. Якщо заборони встановлюють такі, без яких можна обійтися, це є порушенням прав людини. З іншого боку, такі рішення підривають довіру громадян до обмежувальних заходів.

Чимало людей, яких оштрафували за прогулянки у парках, оскаржили ці штрафи у судах і виграли. Якщо людина вважає, що її права порушують, вона має право подавати у суд і вимагати компенсації у грошовому еквіваленті.

Нещодавно Уряд ухвалив постанову, що поліція матиме право перевіряти Covid-сертифікати у парках і на вулицях. Це порушення прав людини. Оскільки повноваження поліції визначені Законом про поліцію, де чітко визначено перелік підстав для перевірки документів. Немає на сьогодні жодної заборони перебувати на вулиці без Covid-сертифіката. Поліція не має права перевіряти такі сертифікати на вулиці. Однак має право робити це у приміщеннях, бо на це є рекомендація ВООЗ, також є рекомендації щодо транспорту.

Поліцейські мають право перевіряти Covid-сертифікат на вулиці лише тоді, коли в них є серйозні підстави підозрювати людину у підробленні цього сертифіката. Тоді правоохоронці мають право перевірити автентичність його документа.

Фото: pinterest.com

Про відповідальність за підробку Covid-сертифікатів

В Україні відкриті понад 800 кримінальних проваджень за підробку Covid-сертифікатів. Уже є перші вироки. Суд оштрафував лікаря на 34 тис. грн із позбавленням права діяльності на рік. В Україні на сьогодні відповідальність за підробку Covid-сертифікатів несе лише лікар. Людина, яка користується підробленим сертифікатом такої відповідальності не несе. Держава могла б становити для таких громадян штраф, наприклад, стягнення 20-30 тис. грн могло б бути адекватним покаранням.

Чи може працедавець вимагати щеплення підлеглого

Як розповіла адвокатка, голова Комітету з трудового права Національної асоціації адвокатів України, медіаторка у сфері трудових спорів Вікторія Поліщук в ефірі Радіо "Культура", працедавець на сьогодні не має права вимагати від підлеглих вакцинації. Лише визначені категорії професій в Україні підлягають обов’язковій імунізації від коронавірусу. Працедавець може відсторонити невакцинованого працівника, зокрема перевести його на дистанційну роботу. Також працедавець може відсторонити такого працівника на весь період пандемії без збереження заробітної плати. Якщо невакцинований працівник незадоволений своїм відстороненням, він може оскаржити це у суді. Вакцинованих працівників, які виходять на роботу, роботодавець може заохочувати преміями і доплатами.

Якщо працівник щепився однією дозою вакцини і не хоче робити другу дозу, він може бути допущений до роботи і відвідувати громадські місця із "жовтим" Covid-сертифікатом. Вважається, що із введенням першої дози процес вакцинації вже запущений. 

Фото: pinterest.com