"Блимчик": в Україні вийшов аудіосеріал для дітей з порушенням зору, який навчить правилам дорожнього руху

"Блимчик": в Україні вийшов аудіосеріал для дітей з порушенням зору, який навчить правилам дорожнього руху

22 вересня у Київському академічному театрі на Печерську відбулася прем’єра першого в Україні інклюзивного аудіосеріалу про безпеку дорожнього руху "Блимчик". Особливістю заходу було те, що гостям запропонували одягти на очі пов'язки, аби спробувати краще відчути світ, в якому живуть люди з порушенням зору. Про виникнення ідеї аудіосеріалу, де його можна послухати та чим він зацікавить всіх без винятку дітей Українське радіо дізнавалось в авторки та організаторки аудіосеріалу, голови громадської організації "Traffic Challenge" Ольги Дробишевої.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Я довго виношувала ідею проєкту, адже здебільшого сучасний дитячий україномовний друкований або відеоконтент недоступний для дітей з порушеннями зору. Разом з тим, проєкт є інклюзивним та уніфікованим, тобто підходить для будь-якої людини: як дитини, так і дорослого", – розповіла Ольга Дробишева.

Вона додала, що в Україні мешкає понад 10 тисяч дітей з порушеннями зору. Усі вони є учасниками дорожнього руху, тож аудіосеріал "Блимчик" має допомогти дітям весело та в ігровій формі вивчати правила дорожнього руху. 

"Робили проєкт ми майже півроку, хоча спочатку думали, що просто надиктуємо його у студії швидко. Врешті-решт, ми дійшли до того, що створили аудіосеріал. Я шукала на applemusic та spotify якісь аналоги, проте ми, українці, виявилися в цьому першими", – зазначила Дробишева.

Вона розповіла, що ідея проєкту полягала в тому, аби створити для дітей максимально комфортні умови навчання правил безпеки дорожнього руху: "Нас зазвичай про безпеку навчали другорядним чином. Було або нудно, або викликало супротив, бо нам казали, що треба щось робити батьки чи дорослі, які нас оточували. Це виглядало, наче тебе хочуть змусити виконувати правила, які зазвичай хочеться порушувати".

"Дорослу людину перевчити майже неможливо і правила дорожнього руху мають бути цікаво викладені і мають викладатися з найменшого віку. Адже йдеться не тільки про правила, але й про культуру, яку ми формуємо з народження. Й ми вирішили, що зробимо дітям так, аби все було just for fun й вони це розповідали один одному", – пояснила Дробишева.

Авторка розповіла, що в аудіосеріалі задіяно більше двадцяти персонажів: "22 вересня ми організували спеціальну презентацію, аби показати людям, що ми зробили. Ми зробили аудіовиставу, на яку ми запросили дітей з київської школи-інтернату".

"Головний персонаж вистави – це сурикат Блимчик, в якому кожна дитина може побачити себе. Блимчик – непосидючий, завжди знаходить якісь халепи, десь рухається, бігає, залазить, куди не слід, то гулю наб’є. Його мама весь прибігає на крик, коли він кричить і в кожній серії його "ааа" – це якась нова історія, яка трапилася з Блимчиком", – пояснила Ольга Дробишева.

За її словами, аудіосеріал буде налічувати 21 серію, три з яких вже доступні на Youtube: "Кожен тиждень на нашому каналі в Youtube ви зможете бачити нові серії. Кожна серія має завершений варіант і в кожній є якесь правило: про швидкість руху, культуру поведінки. Також в кожній серії є цікаві факти про тварин, які з'являються в серіалі. Адже хочеться також зберегти й біорізноманіття, аби діти любили тварин і цікавилися їхнім світом".

"Наші історії також вчать дитину соціалізуватися з іншими людьми: як поводитися з друзями, в родині, як допомагати, як боротися за свої права та мрії", – наголосила авторка ідеї.

Наостанок Ольга Дробишева зазначила, що найважливіше для безпеки дітей на дорозі – бути помітними, адже вони можуть бути непередбачуваними: "Ми дорослі маємо це врахувати і захистити їх. Й найкращий спосіб – це повісити на дітей світловідбиваючі елементи, одягнути їх в яскравий одяг. Сурикат Блимчик дуже непосидючий і мама весь час ловить його в різних халепах. І для того, щоб вчасно бачити, що відбувається, вони причепила йому світловідбивач. "Блим тут – блим там". Тому й Блимчик".

Першу серію можна подивитися тут, другу - тут, третю - тут

Фото: ГО "Traffic Challenge"