"Споживачів більше лякають": нардеп Кучеренко про можливість відключати боржників від житлово-комунальних послуг

"Споживачів більше лякають": нардеп Кучеренко про можливість відключати боржників від житлово-комунальних послуг

З 20 серпня набули чинності зміни до законодавства, якими скасовано заборону обмежувати надання житлово-комунальних послуг громадянам України в разі наявності заборгованості. Закон був підписаний Президентом України Володимиром Зеленським й набув чинності на наступний день. Що означатиме впровадження цього закону для споживачів житлово-комунальних послуг Українському радіо розповів народний депутат Олексій Кучеренко.

"Безумовно, якщо хтось не сплачує за послуги, то постачальник послуг має право відключити їх. Але головне питання з боку споживача – це чи контролює він як споживач тарифи на надання цих послуг й що вкладає монополіст в свій тариф. Адже якщо споживач не довіряє ціні на послуги й бачить, що послуги неякісні, зрозуміло, що він буде чинити супротив. Тому, з одного боку, я підтримую те, що треба за послуги платити, але головне питання – що вкладається в ціни на послуги", – висловив свою думку Олексій Кучеренко. 

Він вважає, що система тарифоутворення в Україні непрозора та монопольна.

"Разом з тим, зараз окремому споживачу можна відімкнути електроенергію, оскільки там індивідуальний лічильник. А от від тепла, води та каналізації я не розумію, як можна відімкнути. Адже там будинкова система розрахунку відповідальності. Тому зараз споживача більше лякають", – наголосив Кучеренко.

Народний депутат зазначив, що на сьогодні борги за житлово-комунальні послуги населення в Україні складають близько 69 мільярдів гривень й ця сума продовжує зростати: "Ми знаходимося в тарифному тупику і, на жаль, ніхто  у нинішній владі не знає, як з нього вийти. Просто накопичувати борги і лякати вимкненням ні до чого конструктивного не призведе".

"Вихід лише в прозорій тарифній політиці та взаємній відповідальності як споживача, так і надавача послуг. Адже сьогодні умови диктує монополізм і люди це відчувають, тому протестний настрій буде збільшуватись", – зауважив експерт. 

Читати також  Тарифи на електроенергію для домогосподарств: чекали на підвищення, а їх знизили. Експерт про те, чому і чи надовго

Окремо Олексій Кучеренко торкнувся питання зменшення тарифів на електроенергію. Нагадаємо, що з 1 жовтня 2021 року в Україні будуть діяти нові тарифи для населення: для домогосподарств, які споживають менше 250 кВт-год на місяць, він становитиме 1,44 грн. Для тих споживачів, які споживають більше – 1,68 грн.

"Спочатку ліквідували 100 кВт пільгового тарифу, всі без виключення почали платити на 78 грн більше, ніж платили до того. А зараз знизили до 250 кіловат на 24 копійки. Це зниження після підвищення, що є маніпуляцією", – висловив свою думку народний депутат.

Наостанок Олексій Кучеренко розповів, що бачить вихід із ситуації, яка склалась в Україні із житлово-комунальними послугами, в державному регулюванні тарифів: "Ми зайшли в тупик "ринковим" ціноутворенням як на енергоринку, так і на так званому ринку газу. Й на сьогодні немає іншого виходу, як повернути державне регулювання цін та тарифів на електроенергію, газ та комунальні послуги. Адже ніякого ринку в нас немає".

Фото: Мінрегіон