Як швидко таліби захоплять Афганістан та яким чином це відіб’ється на Україні? Пояснює експерт

Як швидко таліби захоплять Афганістан та яким чином це відіб’ється на Україні? Пояснює експерт

Два дні тому представники угрупування "Талібан" заявили, що вони контролюють 85 % всієї території Афганістану. Про це повідомляє інформаційна агенція Reuters. Проте офіційна афганська влада назвала заяви "Талібану" пропагандою. Разом з тим, сотні осіб тікають з Афганістану до сусідніх Ірану та Таджикистану, що викликає занепокоєння щодо можливого проникнення радикальних ісламістів у Центральну Азію. Детальніше про ситуацію в Афганістані та те, як вона може повпливати на Україну, Українському радіо розповів експерт із міжнародної безпеки Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x

"Є прогнози Американського розвідувального співтовариства, які спочатку говорили, що все станеться протягом 6-9 місяців, а зараз говорять, що за півроку шансів в уряду, який там є, утримали владу не буде. Тобто "Талібан" буде контролювати всю країну", – розповів Олексій Їжак. 

Експерт пояснив, що "Талібан" був середовищем для Аль-Каїди і коли почалася серйозна американська операція, частина територій фактично знаходилась в режимі окупації: "Проте значна частина територій контролювалась урядом, який був створений за міжнародними процедурами. Офіційний уряд, визнаний ООН, підтримувався, а "Талібан" був витіснений до Пакистану, в напрямку якого була сезонна міграція й де вбили й лідера Аль-Каїди Усаму бен Ладена. Але щойно офіційний уряд почав втрачали підтримку США та міжнародного співтовариства, що відбулось ще за часів Обами, "Талібан" почав відновлювати контроль". 

"Зараз було заявлено, що раптово і несподівано навіть авіація й дрони, які підтримували офіційні війська Афганістану, виводяться. З міркувань безпеки Сполучені Штати вийшли так, щоб ніхто не знав конкретний день. Там залишилось до тисячі американців та до тисячі британців, які охороняють посольства та аеропорт Кабулу. Мабуть, вони будуть охороняти їх до того моменту, коли "Талібан" не встановить повний контроль", – висловив своє припущення експерт з міжнародної безпеки. 

Їжак наголосив, що основною проблемою Афганістану після руйнування баз глобальної мережі Аль-Каїда стало будування нації, країни на порожньому місці: "Йдеться про три основні етноси та чотири основні мови, на основі яких треба будувати сучасну країну. Єдина, хто впорався з таким викликом – це Британська імперія". 

"Зараз Байден говорить, що афганці мають протистояти "Талібану" самостійно. Він має на увазі, що США витратили на операції в Афганістані трильйон доларів й вважають, що хтось має звітувати про ці суми. На побудову політичних інститутів та власних сил безпеки були витрачені величезні кошти і виявляється, що все це не працює без постійної зовнішньої підтримки. Байден хоче, аби афганці показали, що це недаремно. Він сказав, що будувати країну (Афганістан -прим. ред.) – це не місія США, їхньою місією було зруйнувати Аль-Каїду", – пояснив експерт. 

Відтак є побоювання, що на тлі відродження "Талібану" знову виникне Аль-Каїда та інші мережі й комусь доведеться їх знову руйнувати: "Проте це, скоріш за все, будуть не Сполучені Штати, а Китай". 

"Нестабільність в Афганістані буде перш за все впливати на Центральну Азію, потім на Уйгурську область Китаю, де ісламську населення. За багатьма оцінками населення там репресоване та пригнічується владою Китаю. Й Китай занепокоєний, що туди прийде "Талібан" й там почнеться повстання. Також йдеться й про Іран, адже основне населення Афганістану говорить на фарсі – мові, якою розмовляє й Іран. Всі ці країни будуть зачеплені", – зауважив Олексій Їжак. 

Наостанок експерт зазначив, що ситуація з Афганістаном впливає й на долю України, адже увага США відвертається від України на проблему "Талібану": "Проте, з іншого боку, й увага Росії відволікається від України і це позитивний фактор. Змінюється формат міжнародного вирішення проблем України".

Фото: Укрінформ