Масові відставки менеджерів НБУ: що відбувається і як це вплине монетарну стабільність

Масові відставки менеджерів НБУ: що відбувається і як це вплине монетарну стабільність

Команда керівників Департаменту ліцензування НБУ повним складом подала у відставку. Керівництву Нацбанку масово подані заяви про звільнення, мовляв, через відхід регулятора від стандартів роботи. Про це у Фейсбук повідомив директор Департаменту Олександр Бевз та директор Департаменту супроводу кредитів Олег Новаковський. У заяві йшлося про те, що працювати Департаменту в НБУ є неможливим через централізацію прийняття рішень в одних ріках і заміну колегіальності директивним прийняттям рішень. Що це означає для української економіки та монетарної стабільності держави? Про це в коментарі Українському радіо розповів професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Насправді директори департаментів, це як директори заводів – вони здійснюють всю оперативну діяльність Національного Банку. І це дуже неприємна інформація і для наших західних партнерів, і для бізнес-спільноти", – пояснює економіст та банкір Олександр Савченко. "Я не готовий обговорювати персональні мотиви", – каже він і наголошує на потенціалі НБУ: "Нацбанк може за декілька секунд створити 10, 20, 50 мільярдів, і направити їх тому чи іншому чи суб’єкту господарювання, чи Кабінету Міністрів. Має величезну монетарну владу в країні. Від його діяльності залежить як інфляція, так і темпи економічного зростання. Саме Нацбанк наповнює наш інвестиційний потенціал. Тому до керівництва Національного Банку треба залучати не лише висококласних професіоналів, але, і дуже моральних людей. І проблема в усіх країнах – шукати якісний персонал для Національного Банку".

Савченко звертає увагу, що монетарна політика класично передбачає, що вона здійснюється автоматично – працює як машина. "Є умови – отримуєш кредит, немає умов – не отримуєш. Я хотів би вірити, що це так і є. Але, цього замало для ефективної роботи Національного Банку. Наприклад, в мене було дуже багато претензій до роботи Національного Банку за 6 років, адже темпи економічного зростання в Україні залежать від Нацбанку, а не від Кабінету Міністрів. Далі – умови кредитування – дуже погані в Україні щодо інших країн. Багато комерційних банків було закрито несправедливо, тобто, вони мали б працювати й приносити прибутки… Я допускаю, що є намагання повернути Національний Банк до ручного керування. Але і 6, і 4 роки тому таке керування відбувалося – на угоду "великим" банкам - іноземним банкам або банкам з російським капіталом. Було багато рішень прийнято на їхню користь і по валютних операціях, і по інших".

На запитання, чи не означають спроби ручного керування банком того, що почалися кризові явища, професор відповів, що ця проблема називається міжнародною мовою "система гарного керівництва", особливо Національним Банком: "Головна вимога Міжнародного Валютного Фонду й інших, щоб Нацбанк був поза впливом політиків на цю структуру. Інколи, можуть бути не корупційні рішення, але які сприяють підвищенню рівня економічного зростання. Це нормально, що президент і кабінет міністрів хочуть, щоб Національний Банк більш інтенсивно займався створенням нових робочих місць. Наприклад, федеральна резервна система США відповідає за створення нових робочих місць. Сам Нацбанк шляхом монетарної політики може спрямовувати великі суми грошей на кредитування малого бізнесу, середнього бізнесу, а НБУ цим не займався. Я підтримую працівників НБУ, що не може бути ручного управління, але система має бути налаштована на економічне зростання, а не на міфічну стабільність".

Економіст вважає, що керівництво НБУ вимагає візіонерів: "Людей, які не виконують забаганки політиків, комерсантів чи великих банків, а працюють в інтересах країни для створення нових робочих місць в умовах фінансової стабільності. Отака має бути мета Національного Банку. Стверджую, що потребує реформа робота НБУ, але кризових явищ немає. "

Водночас, каже Савченко, не подобається міжнародним партнерам України, що баланс Національного Банку зростає, що Нацбанк видає все більше і більше комерційних кредитів. "Є автоматичне кредитування – на два тижні, а є – структурне – коли кредит банку надається на два-три роки, при чому кредит дуже великий. Я теж проти таких кредитів, бо це дуже небезпечно для фінансової стабільності України. Потім ці банки не зможуть розрахуватися з НБУ".

Дуже багато залежить від керівника Національного Банку, говорить економіст. Якщо керівник професійно слабий, на нього впливають не лише політики, а й інші фахівці. "У нас почали ставити на ці посади людей, які мало розуміються на монетарній політиці, макроекономічній політиці, не мають достатнього досвіду, авторитету. І тоді ця людина, дійсно, є під впливом. Якщо людина - фахівець, має моральні засади, має міжнародний авторитет, то вона буде здійснювати самостійну монетарну політику, але в інтересах всього суспільства – не окремої партії, не окремої бізнес-групи чи то якісь великих банків, чи олігархів. Цього нам бракує дуже сильно".

Такий демарш працівників звертає увагу на цю проблему: "Ми весь час звертаємося до МВФ, і коли нам дають кредит, то це означає, що у нас все гаразд в країні. Насправді – все навпаки. Тільки країнам, які знаходяться в економічній кризі, не в змозі проводити самостійні монетарні, економічні політики, надаються допомога МВФ. І, на жаль, за останні 30 років, країною-рекордсменом, чемпіоном є – Україна, яка постійно потребує зовнішньої допомоги. Це означає, що ми поки що не здатні проводити самостійно монетарну й економічну політику", - говорить Олександр Савченко.

Звільнення - це дійсно дуже тривожна ситуація, каже ректор Міжнародного інституту бізнесу. "Хотів би надати належне банківському нагляду, якості банківських кредитів – за останні роки вона дійсно покращилася. Вважаю, що керівництво країни має викликати цих керівників департаментів, заслухати їх думку, розібратися в ситуації. Замість інсайдерських інформаційних джерел, краще прямо запитати, не публічно. Справжні фахівці Національного Банку мають дозувати публічну інформацію, бо ця ситуація може вплинути не лише на курс, а й на економічне зростання і на інші моменти. Це дуже чутливе питання".

Наостанок Олександр Савченко розповів як ситуація, що склалася в НБУ вплине на економіку країни: "Ці відставки миттєво ніяк не вплинуть на курс і економічну стабільність. Але, якщо брати аналіз на декілька місяців, чи років, то послаблення в керівництві Нацбанку чи зміна політики, може дуже негативно вплинути на економічну політику в Україні. Але ми маємо бути свідомі, що і раніше діяльність Нацбанку була не ідеальною. Не брати хабарі – не означає, що ти на своєму місці. Але, все одно лишається інший критерій – високий професіоналізм, розуміння сучасних макроекономічних, монетарних політик. Не за підручниками, а з практики".

Фото: УНІАН